Hoe moet je een plant fotograferen om deze op naam te kunnen brengen?

Gestart door Erik Simons, juni 28, 2014, 19:54:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Erik Simons

Eigenlijk is het niet eenvoudig om op te sommen welke onderdelen van een plant je moet fotograferen om de betreffende soort te kunnen determineren of te laten valideren. Die kenmerken verschillen namelijk per groep of zelfs soort. Kortom: je moet eigenlijk al weten wat het is, voordat je kunt bepalen wat het is  :rolleye:

Waar je in ieder geval op zou moeten letten bij het fotograferen:

Ten eerste: maak liever te veel dan te weinig foto's. Dat wil niet zeggen dat je bij iedere waarneming 20 foto's moet toevoegen, maar het is handig om extra foto's achter de hand te hebben, waarop misschien nét dat kenmerk staat dat je nodig hebt.

Ten tweede: maak altijd een scherpe foto waarop de hele plant in zijn groeiplaats staat.

Bloemen:
-detailfoto bovenkant bloem of bloemhoofdje waarop het aantal bloemen, kroonbladeren, meeldraden en stempels zichtbaar is, en of de kroon vergroeid is of niet.
-detailfoto onderkant bloem of bloeiwijze, waarop de kelkbladeren zichtbaar zijn, of bij samengestelde bloeiwijzen (schermen, hoofdjes etc) de omwindselbladeren en/of omwindselblaadjes. google deze termen even als je ze niet kent, want dat maakt het meteen gemakkelijker om een determinatiesleutel in een flora te gebruiken  ;)

Vruchten:
-close-up van de vrucht(en), en als je vermoedt dat het iets heel onbekends zou kunnen zijn: dan graag ook de vrucht open snijden

Stengel en blad:
-bladsteel en bladschijf moeten zichtbaar zijn
-eventueel steunblaadje in bladoksel, of tongetje bij grassen
-bladstand: verspreidstandig, tegenoverstaand of kransstandig

extra te fotograferen:
-VARENS: schubben op bladspil, sporenhoopjes (sori) meestal aan onderzijde blad
-GRASSEN: tongetje, oortjes, bladschijf, detail individueel aartje
-ZEGGEN: onderste bladschede, huidmondjes blad, tongetje ([anti]ligula), aantal stijlen (!!!), urntje
-BREMRAPEN: vermelding waardplant!!!
-SCHERMBLOEMEN: (Apiaceae/Umbelliferae) zonder close-ups van de vruchten wordt het moeilijk, zonder omwindselbladen en -blaadjes wordt het onmogelijk om de soort met een sleutel op naam te brengen. zorg dat ook grondstandige en stengelbladeren worden gefotografeerd.

Dit klinkt als een enorm karwij1, maar meestal kun je al deze kenmerken wel in 2-3 foto's vastleggen. Met een scherpe foto, onder de juiste hoek genomen, lukt dit meestal wel. Als je een echt goede scherpe foto hebt kunnen maken, waarop de hele plant zichtbaar is, kun je daar bovendien uitsneden van maken om relevante details naar voren te brengen.

Tot slot: met compactcamera's is het soms lastig om kleine sprietige blaadjes met een net zo groene achtergrond scherp in beeld te brengen. Houd een vinger tegen de achterkant van het te fotograferen detail, focus op die vinger, houd de focus vast, maar verwijder de vinger en maak de foto. Grote kans dat je die sprietjes nu alsnog scherp kunt fotograferen.

Succes!

1) Dit moet natuurlijk karwei zijn  ;D
Erik Simons

'Once you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth.'

wetzels

Hallo Erik.

Ik houd van lelijke foto's. Daar hebben we wat aan:

Wees ook niet bang een paar minder mooie foto's te maken door je hand achter kleine of fijne plantdelen te houden. Dan is dat scherp in beeld en goed te onderscheiden.
De validator kijkt niet naar mooie foto's maar naar nuttige foto's om de waarneming te beoordelen. Mooie foto's mogen natuurlijk, maar liever als een extraatje

Groet Peter
Met vriendelijke groet,
Peter Wetzels

JosB

Misschien geeft de beeldherkenningsapp FloraIncognita een aardige handleiding voor de verschillende groeiwijzen (1e stap): blad bovenzijde, bladvoet, bloeiwijze, bloem bovenzijde, bloem zijkant, vrucht, gehele plant, ...? Alhoewel, het hangt waarschijnlijk helemaal af van het door de app gebruikt algoritme. Mvg Jos

Rien Ondersteijn

Citaat van: wetzels op mei 08, 2019, 22:00:21 PM
Hallo Erik.

Ik houd van lelijke foto's. Daar hebben we wat aan:

Wees ook niet bang een paar minder mooie foto's te maken door je hand achter kleine of fijne plantdelen te houden.

Groet Peter

Je kunt toch ook je tas/'pukkel'/boek achter de plant plaatsen ? [...is duidelijker zelfs én kleuriger....]
Groene groe[n]tjes.Rien.