Stenidiocerus poecilus?

Gestart door jck, juni 13, 2014, 19:20:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

jck

Ik ben een tijdje bezig met deze mooie cicade. Hij staat niet op British Bugs en ook niet bij Gernot Kunz, tenzij ik iets gemist heb. Een beetje snuffelen in de database leverde Stenidiocerus poecilus als kanshebber op. Maar er zijn verschillen. Als je deze bekijkt...

http://waarneming.nl/foto/view/2626953

heeft ie geen witte vlekken maar wel witte aders waar de mijne vlekken heeft. Is dit geslachtsdimorfisme/slijten de witte plekken waardoor alleen witte aders zichtbaar blijven/is het een andere soort?


Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/85451222
onzeker Stenidiocerus poecilus gezien op 2014-06-09 Apeldoorn - Het Woudhuis
Foto's:
Vindplaats is de rand van een gemengd loofbosperceel. Beestje zit op een biels.

James

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

jck

Precies weet ik het niet maar dit is niet een kleine soort - eerder vergelijkbaar met de lengte van een Groene rietcicade. Goed te zien met het blote oog.

James

Henk Soepenberg

Oké, dan durf ik 'm niet, want dan zou het wellicht ook Idiocerus herrichii kunnen zijn (6-7 mm). Stenidiocerus poecillus is iets kleiner (4.8-6 mm).
I. herrichii leeft op schietwilg en kraakwilg en S. poecillus op zwarte populier.
Vriendelijke groeten,
Henk

jck

Ik had herrichii uitgesloten op grond van de beschrijving + foto's op British Bugs. Ik zie geen 3 zwarte driehoeken en de "hoefijzer" moet zwart op een gelig achtergrond zijn terwijl deze is vuilwit op een zwart achtergrond. Wat waardplanten betreft, er staan geen wilgen hier in de onmiddellijke omgeving, wel populiersoorten. Verder neemt het hoefijzer bij herrichii het hele scutellum in beslag terwijl bij de mijne zit het alleen in de basale helft.

James

Henk Soepenberg

misschien kan Ad Mol je zekerheid geven - zie ook zijn artikel in Entomologische Berichten 73  http://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/nummers/2013/73-6/237-246.pdf
Vriendelijke groeten,
Henk

jck

Leuke link, bedankt. Ik vind m'n cicade heel goed lijken op S. poecilus wat de kop- en scutellumtekening betreft. Alleen die witte vlekken op de vleugels zijn een beetje  :rolleye:

James