Brekend: Spreeuw en zwaluw verdwijnen in gebieden met hoge gehaltes imidacloprid

Gestart door Albert de Jong, juli 09, 2014, 19:29:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

Albert de Jong

Persbericht, 9 juli 2014 - 19.00u

Insectenetende vogels gaan sterker achteruit in gebieden met hoge concentraties van de neonicotinoïde imidacloprid in het oppervlaktewater. Dit blijkt uit een analyse van
gedetailleerde gegevens over milieufactoren en BMP-trends van algemene, insectenetende vogels in het boerenland. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceert de studie van biologen van de Radboud Universiteit en van Sovon Vogelonderzoek Nederland op 9 juli 2014.


Veel vogels die afhankelijk zijn van het boerenland lopen al jaren in aantal terug. Er zijn echter verschillen in teruggang van gebied tot gebied. Nijmeegse biologen hebben deze verschillen gerelateerd aan de neonicitinoïdegehaltes in het water en vergeleken met de invloed van diverse andere factoren zoals veranderingen in landgebruik.
Grondige tellingen We hebben gekozen om algemeen voorkomende insecteneters te bekijken, zoals de Spreeuw en de Boerenzwaluw,' vertelt Ruud Foppen van Sovon. 'Daarvan zijn voldoende data vanuit het Broedvogel Monitoring Project voorhanden om trends in aantallen te kunnen bepalen. Het zijn voor het merendeel vogels die afhankelijk zijn van slootkanten, perceelsranden en landschapselementen waar zij hun voedsel bij elkaar scharrelen.' Het BMP is het fijnmazigste vogeltelnetwerk ter wereld.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers verder waterkwaliteitsmetingen van de waterschappen. Veel voor vogels belangrijke insecten brengen een deel van hun leven in het water door. De biologen vergeleken de datasets met een derde dataset van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarin (veranderingen) in landgebruik zijn geregistreerd.
Duidelijke trend De onderzoekers vonden een duidelijke trend: waar de hoeveelheid imidacloprid in het oppervlaktewater boven de 20 nanogram per liter komt, nemen de vogels in aantal af en naarmate de hoeveelheid hoger is, is de afname groter. In gebieden met een hogere concentratie dan 20 nanogram en waarvoor gegevens beschikbaar waren, was de teruggang van de vijftien onderzochte vogelsoorten gemiddeld 3,5 % per jaar. Deze waarde van imidacloprid in het oppervlaktewater wordt op veel plekken in Nederland (ver) overschreden. Het is voor het eerst dat er een correlatie wordt gevonden tussen de achteruitgang van populaties gewervelde dieren en de concentratie van imidacloprid in het oppervlaktewater.


'We hebben zeer grondig gekeken naar andere mogelijke factoren die kunnen samenhangen met de lokale achteruitgang van deze vogels. Maar de hoeveelheid imidacloprid in het oppervlaktewater komt uit onze analyse naar voren als veruit de belangrijkste verklaring voor de ruimtelijke verschillen in trends,' zegt prof. Hans de Kroon, onder wiens leiding het onderzoek werd uitgevoerd bij het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit.

Imidacloprid is in 1995 in gebruik genomen in Nederland en sindsdien is het gebruik snel toegenomen. 'Ook voor 1995 gingen veel vogels in het boerenland achteruit. Maar de ruimtelijke verschillen in achteruitgang die we hebben vastgesteld na de introductie van imidacloprid zien we niet terug in de tellingen van voor die tijd.' zegt Ruud Foppen van Sovon.
Veel gebruikt landbouwgif Imidacloprid is een insectenwerend middel uit de klasse neonicotinoïden en is wereldwijd de meest gebruikte insecticide in de landbouw. Het wordt gebruikt om zaden en bollen mee te behandelen en voor het spuiten van gewassen in de open lucht en kassen. Het middel werkt in op het centraal zenuwstelsel van insecten. Hierdoor raken ze gedesoriënteerd, verlamd en sterven ze. Het bestrijdingsmiddel wordt ook in verband gebracht met de afname van het aantal bijen en andere insecten en ongewervelden.
Gebrek aan voedsel? De onderzoekers weten overigens nog niet hoe de teruggang van de vogels precies tot stand komt. Mogelijke verklaringen zijn een gebrek aan insecten zelf, het eten van vergiftigde insecten of een combinatie van beide. Directe vergiftiging door het eten van behandeld zaad kan voor een klein aantal soorten niet worden uitgesloten. Onduidelijk is of het broedsucces afneemt of dat de sterfte toeneemt.

'Neonicotonoïden werden altijd als selectief werkende gifstoffen beschouwd. Maar onze resultaten doen vermoeden dat het doorwerkt in het hele ecosysteem. Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om goede velddatasets te hebben en wetenschappelijk te analyseren. Door onze samenwerking met organisaties als Sovon ontdekken we ecologische effecten die anders over het hoofd worden gezien,' zegt De Kroon.

Artikel Declines of insectivorous birds are associated with high neonicotinoid concentrations

Caspar A. Hallmann 1; 2, Ruud P.B. Foppen 2;3, Chris A.M. van Turnhout 2, Hans de Kroon 1 & Eelke Jongejans 1
1 Radboud University Nijmegen, Institute of Water and Wetland research, Nijmegen, The Netherlands. 2 Sovon, Dutch Center for Field Ornithology, Nijmegen, The Netherlands. 3 Birdlife Netherlands, Zeist, The Netherlands.

Meer info: zie website Sovon.
Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

HPM

Herman van der Meer


HPM


A spokesman for Bayer CropScience, which makes the neonicotinoid that
was examined in the study, disputed the findings. "It provides no
substantiated evidence of the alleged indirect effects of imidacloprid
on insectivorous birds. Bayer CropScience is working with the Dutch
authorities and agricultural stakeholders to ensure the safe use of
imidacloprid-containing crop protection products and to preserve the
environment."
He added: "Neonicotinoids have gone through an extensive risk
assessment which has shown that they are safe to the environment when
used responsibly according to the label instructions."


http://www.theguardian.com/environment/2014/jul/09/neonicotinoids-farmland-birds

In het kort: Wij wassen onze handen in onschuld. Het zijn de boeren die dat in eonicotinoide doen.

Herman van der Meer


Oenanthe

In Trouw vandaag twee artikelen over dit onderwerp. Daarin lezen wij o.a. dat in het Westland en noord Limburg concentraties imidachloprid in het oppervlaktewater zijn gevonden die de norm met een factor 15 overschrijden. En ook dat Bayer de conclusies van de studie in twijfel trekt, in het bijzonder de conclusies over de achteruitgang van zangvogels. Dat kan aan van alles liggen, meent de fabrikant.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

HPM

Citaat van: Oenanthe op juli 10, 2014, 13:46:33 PM

In Trouw vandaag twee artikelen over dit onderwerp. Daarin lezen wij o.a. dat in het Westland en noord Limburg concentraties imidachloprid in het oppervlaktewater zijn gevonden die de norm met een factor 15 overschrijden. ...

Het Westland 'valt nog mee'.  In het oosten van de provincie is het nog erger, en de verspreiding is ook veel groter dan het Westland.
Zie bijlage.
Herman van der Meer

HPM

'Milieuramp dreigt door schadelijke insecticiden'

"Een grootschalige, integrale herbezinning op álle systemische
insecticiden is hard nodig, schrijft Maarten Keulemans in het
commentaar van de Volkskrant. 'De industrie blijft de politiek steeds
een stapje voor."

"De uitkomst is een milieuramp die onafhankelijke experts in ernst en
omvang vergelijken met de ddt-ramp van de jaren zestig en zeventig,
maar die lang onopgemerkt bleef doordat de belangrijkste slachtoffers
slecht onderzochte, weinig impopulaire insecten zoals vliegen en
muggen zijn. Insecten waarvoor geen tellingen of waarneemnetwerken van
vrijwilligers bestaan, maar die niettemin een essentieel fundament
onder de voedselketen vormen."
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3687815/2014/07/12/Milieuramp-dreigt-door-schadelijke-insecticiden.dhtml
Herman van der Meer

KorHaan

Nog vóór ik het stuk las schoot meteen het woordje "ddt" door mijn gedachten, en ja hoor, daar stond het.

Dat de politiek achterloopt, verbaast me niks met de huidige minachting voor natuur en ecologie van dit kabinet.
Als alles maar lekker groeit en centjes opbrengt, als de miljardjes maar binnen stromen, zodat we nog rijker kunnen worden dan we al zijn. "Milieu? Wat is dat ook alweer?" "Ach joh, da's een linkse hobby... niks van aantrekken, amice. Neem nog een sigaar."

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

HPM

DDT is nog steeds niet wereldwijd verboden, dus over 60 jaar zal  imidacloprid ook nog wel gebruikt worden.
Herman van der Meer

migratorius

Bayer Crop Science zal natuurlijk iedere studie over neonicotinoïden die niet door Bayer (of desnoods Syngenta) bekostigd is tegenspreken.
Als er maatregelen genomen worden die het gebruik inperken verliest Bayer gigantische bedragen (blijkbaar worden 30% van de inkomsten van Bayer CropScience door neonicotinoïden gegenereerd).

Het uitsterven van bijen (wat een rechtstreeks effect op de menselijke voedselvoorziening kan hebben) blijft een beter argument om de politiek te overtuigen dat het gebruik moet stoppen dan het uitsterven van vogelsoorten als gevolg van de landbouw (want daartegen heb ik helaas nog nooit iets ondernomen zien worden)...

JanHein