vervagen en dubbel vervagen...

Gestart door tekenaar, juni 22, 2007, 19:39:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Onlangs is een verzoek binnen gekomen van RAVON om voor een aantal soorten amfibieen, reptielen en vissen de precieze locaties niet meer vrij te geven. De redenen hiervoor zijn:

- de soorten komen voor in kleine, kwetsbare populaties die gemakkelijk verstoord kunnen worden door te veel waarnemers

- de verspreiding van deze soorten is zo goed bekend dat extra waarnemingsgegevens geen grote meerwaarde hebben, uitgezonderd gerichte monitoring en "zelf gevonden" vindplaatsen. Even een plaatje schieten op de bekende plek heeft voor de natuurbescherming alleen maar nadelige gevolgen!

- er is bij een aantal soorten een reeel risico dat terrariumhouders dieren wegvangen, wat een bedreiging voor kleine populaties vormt.

De amfibieen en reptielen zijn soorten waarvan we de gegevens al langer tot op uurhokniveau (5 x 5 km) "vervagen" (vervagen = de gegevens zo instellen dat details van de waarneming niet kunnen worden bekeken door andere waarnemers). . Niets nieuws onder de zon dus, maar wel een aanwijzing dat we op één lijn zitten met RAVON. Uiteraard is dit mede een gevolg van onderling overleg en eerdere suggesties.  :rolleyes:  

De enige "vis" waarvan we gegevens in het verleden vervaagden was de beekprik. Hieraan is nu een klein aantal beek-vissoorten toegevoegd. Het risico is hier met name dat waarnemers het biotoop verstoren door er doorheen te lopen en doordat ze vissen proberen te vangen voor de foto. Over het mogelijk toevoegen van één andere soort overleggen we nog.

Voor diegenen die geinteresseerd zijn in het waarnemen van deze vissen: er lopen diverse inventarisatie-projecten binnen RAVON. Zie voor informatie www.ravon.nl  


--------------------------------

Dat brengt me op een tweede, even belangrijk punt. Steeds vaker maken waarnemers gebruik van de mogelijkheid om "losse" waarnemingen te vervagen, het zogemaand "embargo". Iedereen kan dit met zijn eigen waarnemingen doen. Ook hierdoor zijn details van de  waarnemingen alleen nog te zien voor de waarnemer zelf en voor admins. Deze mogelijkheid is gemaakt zodat waarnemers ook zelf kwetsbare situaties kunnen beschermen en tegelijkertijd wel hun waarnemingen kunnen invoeren.

Soms worden waarnemingen van "vervaagde soorten" ook door de individuele waarnemers "vervaagd". B.v. een waarneming van een gladde slang wordt door de waarnemer vervaagd tot het jaar 2010. Ik vraag me af wat het nut hiervan is. Voor andere waarnemers veranderd er niets: de soort is evengoed vervaagd als de individuele waarneming. Voor admins veranderd er wel wat: we moeten een paar keer verder klikken om de waarneming te kunnen beoordelen. M.a.w. meer werk. Juist de "vervaagde soorten" zijn de zeldzaamheden waar nog wel eens fouten mee worden gemaakt (leert ervaring).

Sommige waarnemers voeren ook waarnemingen opzettelijk onnauwkeurig in om populaties te beschermen. Het lijkt dan bijvoorbeeld alsof boomkikkers in het midden van de stad zitten terwijl de populatie zich ergens op de gemeentegrens bevindt. Wanneer gegevens worden doorgegeven aan "de grote clubs" (vlinderstichting, SOVON enz) is het wel belangrijk dat de precieze locaties achterhaald kunnen worden. Deze vorm van "extra vervaging" zou op termijn wel eens averechts kunnen werken. Vandaar het verzoek om dit niet te doen. Zulke "opzettelijk onnauwkeurig ingevoerde waarnemingen" zullen we immers vroeg of laat uit het bestand moeten halen, wat extra werk opleverd.

Bij deze dus de vraag om de gegevens nauwkeurig in te voeren, en waarnemingen van "vervaagde soorten" niet nog eens per waarneming opnieuw op "embargo" te zetten.


-----------------------------------


Bij sommige soorten is er een ernstig vermoeden dat de voortdurende verstoring door waarnemers teveel schade aan het biotoop veroorzaakt. Mogelijk moeten we in de toekomst overwegen van deze soorten geen foto's meer te tonen. Dit geldt met name voor boomkikker en enkele populaties van adder. Wees alsjeblieft terughoudend met het bezoeken van deze populaties. Hoeveel meerwaarde heeft het wanneer nog een andere waarnemer ook een foto heeft van hetzelfde exemplaar?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Jeroen Nagtegaal

is het niet mogelijk zo iets in te stellen dat een soort die onder embargo staat. niet dubbel onder embargo gezet kan worden?
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com