Hoofdmenu

Mompha sp.

Gestart door Robert Heemskerk, juni 22, 2007, 16:30:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

Robert Heemskerk

dag Microforum,

Een inkoppertje zou ik zeggen..
Wat voor Mompha-soort is dit?
grootte ~6-10mm

(als het een Mompha-soort is tenminste..)


han.endt

Ik denk hier niet aan een Mompha, maar eerder aan de familie Gelechiidae.

Elachista

Wat denk jij nu: het is tenslotte ook een gelechide!
Onze naasteburen kunnen alles vanaf foto benoemen, ik denk dat wij wat voorzichtiger moeten zijn bij dit soort exemplaren voor een goede betrouwbaarheid.
Groet,
Tymo

han.endt

Tymo we zijn het eens: iets voor specialisten. Althans mensen met ervaring met dit soort motjes. Ik kan wel enige met gelijkenis vinden, maar ben niet zeker genoeg.

Elachista

#5
Sinds ik contact heb met de Nederlandse microkenners wordt me steeds duidelijker hoe verstandig het is exemplaren te bewaren. Er zitten soms een stel "fakers" bij die vanaf foto heel anders lijken dan ze in werkelijkheid zijn - en de verschillen tussen exemplaren zoals altijd beschreven is op websites als UKMoths is soms incompleet. Met name dan deze lastige groepen Gelechiden, Caloptilia's, Mompha's, Elachistiden en Cosmopterigiden.
Ik heb met name op Belgische forums meerdere malen er op geattendeerd om onbekende exemplaren te bewaren maar tot dusver denkt men alles vanaf foto te kunnen doen. Ook al kan een waarneming dan bevestigd worden door een kenner, dat wil nog niets zeggen. In Nederland (en ook in de UK en Ierland) is men hier toch veel preciezer mee, en als Waarneming.nl vind ik belangrijk dat beeld te volgen.

Robert moet natuurlijk wel nagaan dat we zo goed mogelijk alles proberen te benoemen, en dan Han en ik daar ook wel even voor in de boeken moeten duiken. Neemt ook niet weg dat we beide eens een klein meningsverschil hebben, meestal corrigeren we elkaar dan wel om tot een definitieve conclusie te komen. Een goede methode vind ik zelf, als er niets van gemaakt kan worden dan is het meestal een wat verloren waarneming en dit valt dan meestal onder een spec. Dit geldt weer niet als je (lastige) micro's zou bewaren, in sommige gevallen kunnen hier nog hele leuke soorten uit opgemaakt worden!
Groet,
Tymo

han.endt

Even ter aanvulling. Ook bij de kenners worden regelmatig van dit soort vlindertjes exemplaren achteraf nog geherdetermineerd, omdat na bestudering van het opgezette exemplaar om iets anders blijkt te gaan.

zakdrager

Dan zal ik maar een gokje wagen: Carpatholechia decorella??

Henk

Robert Heemskerk

Een bijzonder lastige groep dus..  <_<

Nu lees ik naar aanleiding van Henk zijn gokje op Ukmoths bij Carpatholechia decorella;

Although quite variable in intensity of markings and depth of ground colour, this species generally shows a distinctive black bar at the base of the forewing leading edge, a good identification pointer.

Ik denk dat jullie moeten toegeven dat deze duidelijke zwarte 'schouderstrepen' vrij karakteristiek zijn..

Ik parkeer 'm in ieder geval even bij Carpatholechia decorella, met het daarbij geplaagde vraagteken..  :grin:

Als jullie het er niet mee eens zijn of juist wel, hoor ik dat nog wel..

En het is ook een idee om bijvoorbeed over documentatie na te denken met de daarbij horende micro en deze te laten identificeren als dat mogelijk is..

Elachista

C. decorella vind ik een goede optie maar ik durf hier niet mee accoord te gaan, al heb ik er wel aan zitten denken maar ook heb ik wel bizarre kleurvormen van Scrobipalpa's gezien die ik nu ook niet durf uit te sluiten.
De schouderstreep vind ik lang niet overtuigend, dat zie ik niet als kenmerk bij dit donkere exemplaar. Ik zou mijn determinaties niet willen baseren op de beschrijvingen die op UKMoths staan. Althans dit is mijn interpretatie en ik blijf hier ook bij....

Je laatste zin begrijp ik overigens niet.
Groet,
Tymo

Robert Heemskerk

CiteerJe laatste zin begrijp ik overigens niet.
Ik bedoel daarmee dat je ze moet vangen/verzamelen, fotograferen en door een expert op soort moet laten brengen.

Elachista

#11
Kennelijk zijn hier de meningen over verdeeld, en ik denk dat dit er voor de micro's ook niet gaat komen op Waarneming.nl. Al die honderden soorten is ondoenlijk werk maar ik zal het onthouden voor in de toekomst. Tot die tijd houden we de waarnemer op de hoogte via de commentaarfunctie.
Groet,
Tymo

Robert Heemskerk

Ik zie dat niet zo zeer als jullie taak  :lol: , meer voor iemand die zich wil specialiceren op één of ander soort. Een 'micro-verdieping' zegmaar.
Erg realistisch is dat niet denk ik maar hoop doet leven..