zweefvliegenpaartje

Gestart door elshof, december 27, 2014, 18:30:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

elshof

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/96761755
Zweefvlieg onbekend - Syrphidae indet. gezien op 2014-06-02 Wijhe - Elshof
Foto's:










Toelichting:
is dit de normale gang van zaken? of moeten ook zweefvliegen het eerst leren?
bij voorbaat dank leonieke kruit


andre.schulten

Ziet er inderdaad een beetje klunzig uit..  ;)

jan wind

Is het niet een geval van spermatolaxus. Het vrouwtje controleert eerst of het sperma van goede kwaliteit is en daarna pas wippen.
met vriendelijke groet,
Jan & Mariëtte
https://www.diptera-in-beeld.nl
(info over 99 families en 1200 soorten vliegen en muggen)

elshof

Bestaat dat echt? ik kan er op google niets over vinden. Maar het was wel opmerkelijk. Ik ontdekte het gebeuren, omdat ze er een flink kabaal bij maakten. Daarna zaten ze nog lange tijd in, zal ik het noemen, standje 69. Op laatst kwam het toch nog goed, blijkbaar dus goedgekeurd.
Leonieke

jan wind

#5
Leonieke,

Als het niet op het internet te vinden is is het blijkbaar nog een vrij onbekend verschijnsel. Eigenlijk kun je beter  zoeken onder het woord nuptial gift = bruidsgift.  Dit gedrag kan bestaan uit het uitwisselen van vocht/ speekseldruppeltjes of spermadruppels of het aanbieden van een prooi aan een vrouwtje om de weg te klaren voor de copulatie.

Er zijn onderzoeken naar spinnen waar dit gedrag van spermatolaxus voorkomt o.a bij kraamwebspinnen Pisaura mirabilis
zie http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/280/1772/20131735


Ook meen ik te moeten concluderen uit een filmpje van Pristurus op Wikimedia over de vliegensoort Platystoma seminationis dat zij aan spermatolaxus doen als je het laatste deel van het filmpje bekijkt.
zie http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Pristurus/gallery/Diptera#Platystomatidae

het aanbieden van een prooi om te kunnen paren zien we bijvoorbeeld bij sommige Empididae
zie mijn waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/72330645
van een Grote Dansvlieg Empis tessellata in copula waar het vrouwtje nog bezig is van de door het mannetje verstrekte prooi

Je fotoserie is uniek en zeer informatief. Mijn complimenten



met vriendelijke groet,
Jan & Mariëtte
https://www.diptera-in-beeld.nl
(info over 99 families en 1200 soorten vliegen en muggen)

elshof

Hallo Jan,

Bedankt voor het antwoord. Het filmpje kon ik niet afdraaien, maar op youtube is ook zo'n filmpje.
Wat betreft die Empissen, hieronder heb ik de foto's van een paar uit mijn tuin:

http://waarneming.nl/waarneming/view/75905409

http://waarneming.nl/waarneming/view/73637698

Daar heeft er 1 een paardebloempluisje ipv een eetbaar prooitje. Ik heb zelfs een keer uitgebreid gezien, hoe zo'n Empis met veel moeite een pluisje uit een een nog complete pluizebol haalde. Dat was een heel gedoe. Het was geen E.tessellata, maar een veel kleinere. Als een pitbull bleef hij/zij rukken, tot er een pluisje losliet. Probeer zelf maar een complete bol los te blazen, dat valt nog niet mee. Is dit op de foto een hij of een zij?
Verder heb ik eindeloos vaak geprobeerd te ontdekken hoe dat nu gaat met het aanbieden van een prooitje. Ik heb het nooit gezien.
Als ik op een plek in de tuin zit, waar veel Empissen zitten en baltsen, zie ik altijd, dat ze even boven elkaar gaan vliegen en de bovenste stort zich op de onderste. Ik ga er van uit, dat de bovenste een man is. Klopt dat? Maar de onderste heeft altijd al het prooitje. Als het contact is gelegd, vliegen ze aan elkaar vast naar een leuk takje en daar vindt dan de paring plaats. Dat lukt niet altijd, vaak veranderen ze van mening op het moment dat ze elkaar raken. Maar nooit zie ik, dat ze zich in de lucht omdraaien of dat het prooitje van eigenaar wisselt. Ook als ze aan het takje gaan hangen, heeft meteen de onderste het prooitje. Dit gebeurt op zo'n geschikte plek aan de lopende band.
Zo kwam ik op het idee, dat een mannetje wellicht een vrouwtje uitzoekt die een prooitje heeft. Maar misschien is het per soort ook verschillend. Het eerste jaar, dat ik daarnaar keek, was het vooral E.tessellata, latere jaren vooral E.opaca. Ik zou heel graag willen, dat ik eens kon filmen met een snelle camera, hoe zo'n contact in de lucht tot stand komt, want dan is pas duidelijk wat er nu echt gebeurt. Foto's zeggen niet, hoe het vrouwtje aan het prooitje is gekomen.
Maar ik heb niet zo'n camera en het lijkt me dat het veel oefening vergt om dat te kunnen. Dus probeer ik gewoon goed te kijken. Maar mocht je iemand weten, die mij daar evt. bij kan helpen, dan houd ik mij aanbevolen. Op internet heb ik niet een dergelijk filmpje kunnen vinden.
Groet,
Leonieke


Henk Soepenberg

CiteerIk ga er van uit, dat de bovenste een man is. Klopt dat?

Klopt, Leonieke. De prooi wordt door het mannetje gevangen en is door het vrouwtje geaccepteerd als 'bruidsgift'.   
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=697&menuentry=groepen
Vriendelijke groeten,
Henk

elshof

Hallo Henk,
dat van dat overgeven van het prooitje zie ik dus nooit. Daarom schrijf ik daar, dat het mij waarschijnlijker lijkt, dat de bovenste al vliegend een vrouwtje uitzoekt, dat ook in de zwerm vliegt en die een prooitje heeft. Ook al staat overal geschreven, dat het mannetje het prooitje vangt en aan het vrouwtje geeft. Maar als ze in de lucht vliegen en ze maken kontakt, gaat dat zo snel, dat het onmogelijk lijkt, dat ze van prooitje wisselen. Het blijft dan ook gewoon: mannetje boven en vrouwtje onder, waarna ze wegvliegen en op een gezellig plekje landen. Dat zou ik dus graag eens in een vertraagd filmpje willen zien.
Groet,
Leonieke

Henk Soepenberg

Nee, heb zelf het overdragen van de prooi ook nog nooit gezien, maar dát het gebeurt dat geloof ik wel. Mannetjes van Empis opaca en E. tesselata zonder prooi zijn kansloos, heb ik wel eens ergens gelezen  ;)
Vriendelijke groeten,
Henk

elshof

misschien zijn juist de prooiloze vrouwtjes kansloos. Je ziet, ik ben nogal eigenwijs. Laten we afspreken, dat we daar volgend voorjaar nog beter naar gaan kijken. Ik zit hier dan met een lekker kopje koffie in de tuin.
Gr.Leonieke

Henk Soepenberg

oké, afgesproken Leonieke  :blink:
Vriendelijke groeten,
Henk