Hamvraag : wel of niet MP-E 65

Gestart door bas waanders, mei 09, 2014, 13:07:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

bas waanders

Sinds enkele maanden denk ik erover deze Canon macro objectief aan te schaffen . Kort gezegd is het een f2.8 ( beginnend met .... ) 65 mm macro lens . 1-5x vergroting ..... een rijstkorrel is opeens beeldvullend . Het objectief is volledig handmatig : diafragma handmatig , geen zoom en focussen doe je "gewoon even" door de camera naar het object toe te bewegen ( of er vanaf ) . Probleem : de prijs . Een blik op het www leert dat je r ruim 1050 euro voor mag neertellen . Wereldwijd kun je hem wel krijgen voor 700 euro ( obscure handelaars in Hong Kong ) , maar dan komt de VAT erbovenop en dan kies ik toch voor de oerhollandse handelaar van om de hoek .
Maar dat is niet alles . Bij dit objectief moet een macroflitser komen , een ringflitser of de duoflash ...... prijzen ? Beginnend bij 600 euro denk ik zo . Zonder is amper haalbaar met f waarden tot f95 ..... En dan kom je aan met een combo van ruim 1600-1800 euro .
Vraag is natuurlijk dat levende insecten onrustig zijn . Met een statief is wel leuk in theorie , maar de praktijk zal niet werken . Werkafstand van deze lens is grofweg 150 - 40 mm ..... die beesten zien je al komen .

Hamvraag dus : loont het zich wel ? Ik zie geweldige foto's , dat wel , maar zijn die gemaakt van onbeweegbare insectenlijkjes ? Hoe gaat het werken "in het veld" ?? Als je met je uitrusting door de struiken of het open veld wandelt en occasionally snel een insect op de plaat wil zetten ? Een vlinder , daar gebruik ik mijn 100mm macro voor , die past tenminste op de sensor :-) .

Laat eens wat horen over de praktijk met dit fenomenale objectief . Of is het een objectief om opgeprikte insecten te fotograferen ? Tweedehands zie ik ze niet , helaas , zou een fijne optie zijn !

Bert van Rijsewijk

Het lijkt mij zeer lastig tot onmogelijk deze lens in het veld te gebruiken of voor bewegende objecten.  Ik gebruik deze lens alleen voor het fotograferen  van eitjes en rupsjes. Altijd op statief, zonder flitser, onder kunstmatige omstandigheden (in huis).


Bert.

wilde

De lens met twinflitser gebruik ik zeer veel, meestal in combinatie met een 5Dm3 (full frame). Dan is het grootste object dus 36 mm. Met een APS-C sensor is het maximum object-formaat ongeveer ruim 22 mm.
Ik gebruik de lens het meest in studio-setting binnenshuis voor insectenfotografie. Buitenshuis zijn details van bloemen leuk, heel soms een insect als het stil wil zitten, maar dan is het meestal in mijn tuin. Als op stap ga neem ik deze lens nooit mee. Buitenshuis kun je ook leuke effecten bereiken zonder flitser en een grote opening voor stilstaande objecten. Voor het in het veld fotograferen van insecten is deze lens nauwelijks bruikbaar. Dan gebruik ik mijn 100mm macro.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

bas waanders

@Wilde : dat is juist waar ik ook mijn vraagtekens bij zette .... in het veld is deze lens dus nauwelijks bruikbaar . Ik heb een APSC sensor in mijn 550D , dus is het met 22 mm én een werkafstand van 40-150mm bijna ondoenlijk . Daarbij een twinlight of ringflitser  :o Die beesten zien je al komen , voorzichtig focussen op een statief ? Geloof ik ook niet . Dus hou ik het voorlopig "gewoon" bij mijn 100mm macro , of ook wel de simpele kitlens , die zo slecht niet is .
Nope , dan vind ik een investering van 1500-1800 euro wel veel voor studioplaatjes  :-\
Eigenlijk praat je dan niet meer over macro , maar microfotografie  ;D

wilde

Je doet er bijna denigrerend over. Je kunt er echter fantastische dingen mee doen.
Het is maar net waar je van houdt.

Zie:
http://waarneming.nl/soort/photos/24483
http://waarneming.nl/soort/photos/24313
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

bas waanders

nee , zo was dat niet bedoeld , maar het is en blijft wel een objectief met een vrij nauw toepassingsgebied . Ik zou het later ooit eens aanschaffen als ik wat meer in de slappe was zit . Op internet heb ik btw fantastische foto's gezien gemaakt met juist dit objectief , maar dat waren meestal ook meer detailfoto's . m.vr.gr. Bas

jck

De MP lens lijkt mij ook heel spannend maar ik moet eerst de loterij winnen...In de tussentijd heb ik een set tussenringen voor mijn Canon gekocht ( ik heb de 100mm macro daarop zitten). Scherpstellen vind ik soms een nachtmerrie maar als het een beetje lukt..

http://waarneming.nl/foto/view/5948238
http://waarneming.nl/foto/view/6605378

Deze twee zijn allebei vanaf statief in het veld gemaakt.

James

bas waanders

Ha , daar had ik zelfs niet aan gedacht ! Bezit zelf ook de 100mm macro én tussenringen . Die foto's zijn echt wel mooi , compliment daarvoor ! Met statief lijkt het lastig tenzij het diertje even stilzit :-)

jck

#8
Dat valt wel mee, Bas. Ik ga altijd op stap met mijn statief. Ik ga altijd zo vroeg mogelijk, dan is er meestal minder wind en de  beestjes zijn koeler en bewegen een stuk minder. Je hebt ook kans dat je iets moois van een bewegende grasspriet naar een tak kunt overbrengen en het blijft zitten voor de foto. Verder staan er een aantal oude bielzen als hekpalen langs mijn favoriete wandeling en je kunt een beestje in een potje doen en dan op de paal zetten voor een foto. 800ISO (liefst minder natuurlijk), een kabelafstandsbediening een een beurt in Photoshop en je kunt soms best wat beweging aankunnen.

Hier een foto van een koude vlieg die zich liet verplaatsen:
http://waarneming.nl/foto/view/6562329

Een op de biels:
http://waarneming.nl/foto/view/6476768

En eentje die ik op een tak heb gezet omdat ie onmogelijk in het gras zat:
http://waarneming.nl/foto/view/6470197

Alle drie gemaakt met de tussenring van 21mm op de lens vanaf statief.

Veel plezier!

James

LakeSide

Ik denk met wat geduld, dat ie in t veld ook wel te gebruiken is.
Misschien iets minder praktisch voor libellen en vlinders, maar niet ondoenlijk.


Dit lijkt me een mooi voorbeeld (Meerendeel met MP-E 65): https://www.flickr.com/photos/lordv

bas waanders

Tja , daar zit ik dus even naar te kijken ...... die foto's zijn werkelijk mooi , qua scherpte én scherptediepte . Daar kan ik een puntje aan zuigen :-)

wilde

Er zitten bij de gegeven link veel foto's die niet met de MP-E 65 mm gemaakt kunnen zijn. Het maximum formaat bij een full frame camera is 36 mm breed. Daar past echt geen roos in. Ik heb met deze lens al duizenden foto's gemaakt, maar in het veld moet je er geen al te hoge verwachtingen van hebben. Daar is de lens gewoon niet geschikt voor. Je moet veel aardigheid hebben voor het kleine spul en/of details, zie onderstaande kopfoto van een wants.

Ik heb ook de 100mm macro van Canon en de tussenringen 12 en 25 mm, maar de kwaliteit kan toch echt niet tippen aan de 65 mm.
De eerder hier gegeven voorbeelden van 100mm met tussenring missen voor mij scherpte en contrast. Ze overtuigen me niet. Ik gebruik de tussenringen bijna nooit. De 1 op 1 stand is meestal voldoende.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

bas waanders

Ik maak foto's mét de 100mm macro "uit de hand" . Echt scherpe foto's kan ik dan naar believen uitsnijden en die resultaten kunnen mooi zijn . Ik denk inderdaad dat de MP-E65 meer een objectief is voor het thuiswerk , met statief , ext flitser en al . Maar net zoals alle macro's : er moet voldoende licht zijn in alle gevallen . Voorlopig blijf ik met de 100mm spelen , ik schaf me wel een éénbeenstatief aan om de evt bewegingsonscherpte te vermijden :-)