Soortenweekend Leeuwarder bos 24 & 25 mei 2014

Gestart door Yeronimo, mei 01, 2014, 23:41:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

Yeronimo

Soortenweekend Leeuwarder bos

24 en 25 mei 2014

In het weekend van 24 en 25 mei organiseert het Natuurmuseum Fryslân voor het derde jaar een Soortenweekend in het Leeuwarder bos.
Samen met het publiek gaan museummedewerkers en externe deskundigen deze dagen op zoek naar vogels, insecten, zoogdieren, waterdiertjes en planten.
De hele dag door vinden er activiteiten plaats, maar ook in het holst van de nacht!
Het Natuurmuseum nodigt iedereen van harte uit, volwassenen maar vooral ook kinderen, om mee te helpen.



Help mee met de soortenrace!
Tijdens het Soortenweekend staat de diversiteit van het bos centraal. Kinderen kunnen samen met hun ouders onder leiding van experts de natuur in op korte excursies van circa 30 minuten.
Tijdens deze excursies wordt er uitleg gegeven over bijvoorbeeld vogels, zoogdieren, insecten, waterdieren, mossen, planten en paddenstoelen.
Daarnaast worden er tijdens en/of naast de excursies ook soorten geïnventariseerd, door specialisten én bezoekers. Zo wordt een poging gedaan om zoveel mogelijk soorten te verzamelen en op naam te brengen. Vorig jaar leverde dit in totaal 267 soorten op waarvan maar liefst 43 soorten nog niet bekend waren voor het Leeuwarder bos!

Storm
Totaal zijn nu vanaf 2012 bijna 1700 soorten ontdekt, maar dit worden er met de week meer!
Zo zijn er recent nog twee voor het Leeuwarder bos onbekende muizen waargenomen: de bosspitsmuis (Sorex araneus) en de aardmuis (Microtus agrestis).
De complete inventarisatie is te volgen via www.natuurmuseumfryslan.nl/inventarisatie.php
Hier zijn alle tot nu toe bekende soorten terug te vinden, vaak voorzien van een foto.
In oktober 2013 zorgde een storm ervoor dat meer dan duizend populieren sneuvelden, een op het eerste gezicht treurige gebeurtenis. Toch zit er ook een goede kant aan: door het opruimen van de bomen aan de natuur over te laten ontstaan er nieuwe kansen voor allerlei soorten kevers, vlinders en wespen waarvan de larven van dood hout leven. Vaak zijn dit minder algemene soorten. Ook veel pissebedden, miljoenpoten en paddenstoelen leven op en van dood hout. Veel wilde bijen gebruiken gaten in hout om er nestjes in te maken. Vogels vinden gemakkelijker een plaats om te nestelen én meer insectenvoedsel.
Door de storm vallen er dus veel nieuwe soorten te verwachten in het Leeuwarder bos. Dit belooft wat voor het komende Soortenweekend!



Natuurleuk leren kijken
Bij het centrale punt op de camping is ook van alles te beleven. Zo is er een opstelling met onderzoeksapparatuur. Naast geduld en geluk zijn er ook allerlei materialen nodig om dieren te onderscheppen zoals inloopvallen, telescoop, bat-detector, sleepnetten, vangnetten, potvallen, fruitvallen en malaisevallen maar ook een gewone spade. Verder staan er microscopen klaar om vondsten in detail te kunnen bekijken.
Kinderen kunnen direct aan de slag met een schepnetje om waterdiertjes uit de sloot te scheppen en die met behulp van een zoekkaart te determineren.
Een leuke manier voor kinderen om zich bewust te worden dat een sloot niet alleen uit water bestaat, maar een heel systeem van dieren en planten omvat.
Determineren en inventariseren wordt gedaan met hulp van het IVN Leeuwarden (planten), Paddenstoelenwerkgroep Friesland, Bert van Geel (insecten), Teddy Dolstra (vleermuizen, en zoogdieren), Peter Koomen (spinnen),Gerrit Krottje (Roofvogels), Thijs Gerritsen en Michiel van Welsem, studenten van Hall Larenstein (bijen) en diverse geïnteresseerden. Zelf kan je dus ook meehelpen en als je een excursie zou willen verzorgen kan je hiervoor een e-mail naar RvanderMeer@natuurmuseumfryslan.nl sturen.



Praktisch
Het centrale punt van het Soortenweekend is bij camping Taniaburg aan de Vierhuisterweg 72. Hier kunt u terecht op zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Mensen die mee willen doen kunnen zich hier melden. Ook starten er verschillende excursies onder leiding van deskundigen. Het programma is tegen die tijd te vinden op onze website.
Het is belangrijk huidbedekkende kleding te dragen in verband met brandnetels en insecten. Omdat er weinig parkeergelegenheid is, is het handig om op de fiets te komen. Het programma is onder voorbehoud en afhankelijk van het weer.
Bij storm zullen er bijvoorbeeld geen vlinders waargenomen kunnen worden.



Eerdere topic van soortenweekend Leeuwarder Bos met o.a. een routebeschrijving: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=188785.0
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden