Hoofdmenu

Otter nieuws

Gestart door martenboonstra, april 24, 2014, 11:46:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

martenboonstra

Waarschijnlijk heeft iedereen hier al kennis van genomen...maar voor alle zekerheid.

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/otterpaartje-in-de-nieuwkoopse-plassen-0

M.vr.gr.


Marten

Johan Helmus

Is voor mij is dit in ieder geval nieuw.

Een tijdje geleden was er daar ook al een dier doodgereden, en nu zitten er daar alweer twee exemplaren... Het lijkt een ware influx van otters daar.  :duim:
Groeten, Johan Helmus

martenboonstra

Het is inderdaad ontzettend mooi nieuws. Misschien eens een kijkje nemen.

jeroenroelofsen

Kijkje nemen kan nooit kwaad, maar of je ze gaat zien....?

Tussen de meer bekende plekken (kop van overijssel, rond de OVP en ten oosten van Arnhem/Nijmegen (zie kaart)) en de Nieukoopse plassen zitten nogal wat gebieden die volgens mij ook behoorlijk geschikt kunnen zijn. Bijvoorbeeld Naardermeren gebied, Ankeveense plassen, Plassen bij Loosdrecht en Vinkeveen (al denk ik dat daar wellicht te veel recreatie is).
Wat ik me dan ook afvraag, zijn ze daar over het hoofd gezien? Daarbij, als ze een "noordelijke route" volgen (via de aangegeven gebieden), hoe zijn ze dan bijv de A2 gepasseerd? Punten die ik bij de A2 zou kunnen bedenken zou zijn bij de afslag vinkeveen via de daar aanwezige groenzone/kanaal, of ter hoogte van oukopermolen, of nog wat zuidelijker vlakbij de afrit Maarsen. En zijn er dan op die punten nooit tekenen geweest van de otter?
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

maurice.lahaye


http://www.natuurbericht.nl/?id=3345 (otter in Vechtstreek -> later dood gereden)


Het is extreem lastig om solitaire otters te vinden. Het is opvallend dat spraints worden gevonden op het moment dat er meer otters in een gebied blijken te zijn. Kennelijk is het dan noodzakelijk/gewenst om je aanwezigheid kenbaar te maken.


Vr. groet,
Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

jeroenroelofsen

Dank je wel voor de link Maurice.

Aanwezigheid kenbaar maken lijkt me een logische verklaring. Wat ik me wel afvraag, bij zulke obstakels als de A2, is het dan niet interessant om juist op die plekken een wildcamera te instaleren? Kan me indenken dat ook de wegbeheerder er baat bij heeft of zo'n wildpassage (die toch extra geld kost) rendement op levert.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

HPM


Onlangs zag ik nog een Duitse documentaire waarin de aanwezigheid van otters werd vastgesteld in een druk recreatiegebied, zowel door spraints als door cameravallen.
Herman van der Meer

maurice.lahaye


De Zoogdiervereniging rolt momenteel een meetnet Otter uit in NL, waarbij medewerkers van de waterschappen een grote rol spelen als 'oren en ogen' in het veld.

http://www.zoogdierwinkel.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/Winkel/pdf%20download/Telganger%20april%202014.pdf


Desondanks is het natuurlijk altijd leuk om camera-vallen te plaatsen op interessante locaties en de eventuele waarnemingen te delen.


Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

martenboonstra

Afgelopen zaterdagnacht een vrouwtje otter gezien met vermoedelijk een jong. Je vindt hier in dit gebied nauwelijks nog spraints, behalve dan visresten. Indien ze jongen hebben zijn ze niet alleen schuw, maar volledig onzichtbaar geworden. De otter in vechtstreek is nog niet zwanger en druk op zoek naar een partner. Dit is de uitgelezen kans om er ook eentje waar te nemen. Het lijkt erop dat ze dan een stuk actiever zijn.

hiskodevries

Citeereen meetnet Otter
Nieuwe soort ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0


maurice.lahaye

Feestje voor Ark, maar in de stromende regen geen otter gezien. Wel een mooie houten vervoerskist.....
Maurice
(op persoonlijke titel)
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

twanteunissen


Ik ook niks gezien, de camera's die in alle rust achterbleven bij de otters wel: . Vanavond op Jeugdjournaal en bij TV Gelderland. Overigens ook een feestje van WNF, waterbeheerd Waterschap Rijn en IJssel, beheerders Staatsbosbeheer en Twickel, gemeente Rijnwaarden, vrijwiliigers CaLutra etc.
http://youtu.be/2--Ydi4Ks-s

http://www.ark.eu/ark/kom-kijken/gelderse-poort/otters-bijgeplaatst


Groeten, Twan

martenboonstra

Wel een goed teken dat ze pas bij schemering actief zijn geworden.

JR de Jong

Gaat waarschijnlijk om geld, populariteit en voortbestaan van eigen beweging, in plaats van gezond verstand, ik heb het idee dat het gewoon ten koste gaat van gezonde dieren uit de natuur die zich hier totaal niet tegen kunnen beschermen (het zijn viseters). Plus alle gevaarlijke wegen en knelpunten waar nog veel te weinig aan gedaan wordt in Gelderland en ook elders van het land, laat staan op gebied van vervuiling door landbouw en industrie.

http://www.combinatievanberoepsvissers.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=88
met vriendelijke groet, Jack

maurice.lahaye

@JR de Jong. Ieder zijn/haar mening, maar enige onderbouwing zou wel prettig zijn.


Vriendelijke groet,
Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

JR de Jong

Beste Maurice,

Dit gaat niet om een mening dit gaat om feiten, als de vangst van vis voor menselijke consumptie verboden is vanwege teveel gif zoals te zien via link (hoe vaak eet de mens vis), een otter is viseter en eet dagelijks vis.

Ook vond ik nog een schrijven van Addy de Jongh

CiteerOur government has issued a Reintroduction policy in 2008, which is said to follow the IUCN Re-introduction Guidelines. Obviously they do not wish to follow these. The Chair of the IUCN/SSC Otter Specialist Group has written a letter to our State Secretary to stop the releases, but our government has obviously not given any follow up to her advice. The Re-introduction Guidelines are quite clear and make a lot of sense stating among other the following:

1) Only releases after all causes of former extinction have been taken away and
2) Releases can be considered when the species cannot get to the release area by itself.

It is clear that 1. is not met as is the same with 2., because otters from elsewhere have already migrated to this area, which, because of the high risks here, can only be a sink population (= a population where otters go down the drain). It is madness to release otters in an area which serves as a sink! The reason of the releases is that there is too much inbreeding in the Dutch population. We believe that the inbreeding should have been dealt with at the time that this was starting to show itself during the first stages of the reintroduction. This was not done. "Solving" this problem now in a sink population is not wise and should occur near the source population further north.
met vriendelijke groet, Jack

maurice.lahaye

Beste Jack,

Ook dat is een mening: die van Addy de Jongh. De onderzoekers van Alterra hebben daar een andere menjng over. Feit is dat zich in het rivierengebied otters rondzwemmmen die zich voortplanten o.a. bij Doesburg. De vraag is eigenlijk waarop je baseert dat Ark otters uitzet om hun populariteit te verhogen of om geld? Dat zijn 'stevige beschuldigingen' die om een onderbouwing vragen.

Vriendelijke groet,
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

JR de Jong

#18
Waarom zou je tegen de richtlijnen in van IUCN/SSC otters uitzetten, terwijl gesuggereerd word dat dit wel het geval is. In mijn optiek is er dan wat anders aan de hand.
Al die otters waarover jij spreekt komen zover ik weet uit het noorden, het ligt in de aard van het beestje dat hij nieuw onderkomen zoekt. Als alles goed geregeld zou zijn in Nederland en ook Duitsland zouden de Duitse otters ook Nederland kunnen bereiken en andersom, en is het probleem opgelost. Het zou goed voor de otter zijn dat alle verschillende organisaties die zich met otters bezig houden gaan samenwerken niet om haar meningen maar met feiten, daar is de otter bij gebaat.

En als men zo met het vraagstuk zit van inteelt, zet men ze uit waar de grootste groep otters leeft namelijk in de Weerribben.
met vriendelijke groet, Jack

jeroenroelofsen

Maar Jack, je schrijft zelf al dat als alles goed geregeld is de Duitse Otters vanzelf wel zullen komen. Alles is niet goed geregeld (geef je zelf al aan) en dus zou het nog wel even kunnen duren. En dit kan potentieel gevaarlijk zijn voor de Nederlandse populatie. Er zou inteelt op kunnen treden. Om op korter termijn dit gevaar uit de wereld te helpen zijn er nu dus Duitse Otters uitgezet.
Uiteindelijk zullen (waarschijnlijk) de otters vanuit Duitsland ook Nederland wel gaan bevolken, maar daar op wachten kan dus een risico zijn. In de Weerribben zou een mogelijkheid zijn, echter daar hebben de meeste otters hun vaste stek, waardoor introduceren van nieuwe beesten voor veel onrust kan zorgen.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

JR de Jong

Beste Jeroen ik wilde daarmee alleen duidelijk maken dat men eerst de boel op orde moet hebben voor men ze uitzet, de otters doen het goed in de Weerribben omdat de water kwaliteit uitstekend is en zeer visrijk het is niet voor niets dat deze populatie uitdijt en elders zijn geluk zoekt, maar zoals in mijn vorige berichtjes te lezen is, is dat niet het geval bij de grote rivieren waar nu ook otters zijn uitgezet. Als otters daar zouden overleven zouden Duitse otters dat ook doen en Nederland kunnen bezoeken maar omgekeerd is de waarheid. Maar de tijd zal het leren, hoe het verder gaat in Gelderland.
met vriendelijke groet, Jack

maurice.lahaye

@Jack,


Ter aanvulling, het oorspronkelijke Doesburg/vrouwtje A07, uitgezet in de Kop van Overijssel heeft nakomelingen gekregen met een Duitse otter. Ook nu nog zit er een Duitse otter (man) in de omgeving van Doesburg. Recent is bovendien vast komen te staan dat de waarneming Lierop eveneens een Duitse migrant betroft (uit http://waarneming.nl/waarneming/view/71135156).


We dwalen echter af, waarop baseer je je stevige uitspraak over de uitzet in de Rijnstrangen: "Gaat waarschijnlijk om geld, populariteit en voortbestaan van eigen beweging"?

Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

JR de Jong

Citaat van: JR de Jong op mei 11, 2014, 12:03:17 PM
Waarom zou je tegen de richtlijnen in van IUCN/SSC otters uitzetten, terwijl gesuggereerd word dat dit wel het geval is. In mijn optiek is er dan wat anders aan de hand.

En als men zo met het vraagstuk zit van inteelt, zet men ze uit waar de grootste groep otters leeft namelijk in de Weerribben.

Gaat mij er om dat er verschillende otter specialisten in Nederland zijn met allemaal hun eigen agenda, deze zouden beter kunnen samenwerken als het om de otters gaat. Nu lijkt het inderdaad dat het gaat om bestaansrecht en eigen belangen van verschillende organisaties. En wat is je antwoord op de richtlijnen van het IUCN/SSC die wel worden genoemd, maar niet naar geluisterd is aldus Addy de Jongh.

En als er dan al Duits bloed is waarom dan toch uitzetten?

met vriendelijke groet, Jack

maurice.lahaye

Hallo Jack,


Alle organisaties die betrokken zijn bij de otter in Nederland of begaan zijn met het lot van otters in Nederland werken samen in het Otteroverleg Nederland. Alle specialisten, onderzoekers, terreinbeheerders of belangenbehartigers zijn daar in vertegenwoordigd en de samenwerking is uitstekend. Neemt niet weg dat er op punten verschillen van inzicht zijn. Het lijkt mij dat dat heel normaal is. Over het uitzetten en het al of niet voldoen aan de IUCN-richtlijnen zijn Kamervragen gesteld (door o.a. PvdD) en beantwoord: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/04/16/beantwoording-kamervragen-over-het-lot-van-uitgezette-otters-in-nederland.html


Vriendelijke groet,
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

JR de Jong

Beste Maurice,

Duidelijk! Ik laat het hierbij, succes met jullie werk
met vriendelijke groet, Jack

martenboonstra

Via via ontving ik het teleurstellend bericht dat een vrouwtje otter het verkeersslachtoffer is geworden op de A7 nabij Beetsterzwaag.

Vincent Martens

De otter uit de Onlanden schijnt doodgereden te zijn op de A28 bij Haren. Via Twitter@Jacob de Bruin.
groeten, Vincent

martenboonstra

Dat is ontzettend jammer. Was dit ook een vrouwtje?

Vincent Martens

Ik dacht het wel. Deze otter zat sinds april-mei 2013 in de Onlanden en voor zover bekend zijn er in de afgelopen 12 maanden geen jongen geboren in dit gebied.
groeten, Vincent

maurice.lahaye

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=123478 Filmpje met 'Zoogdiervereniging Vrijwilliger van het Jaar'Harrie Bosma  :duim: .


Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl