Wat zijn de dubbelgangers van Roodbruin Wilgenhaantje - Gonioctena viminalis ??

Gestart door John Bouwmans, april 20, 2014, 21:37:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

John Bouwmans

Sinds 2012 zijn er geen waarnemingen van het Roodbruin  Wilgenhaantje - Gonioctena viminalis meer goedgekeurd. Wat is daarvoor de reden. Ben al op zoek naar dubbelgangers, kom Phytodecta  (Phytodecta fornicata) tegen, maar niet in het NL-soortenregister. Oude naam of niet bekend in NL? Wat zou het onderscheid zijn tussen beide soorten? Kom het Roodbruin  Wilgenhaantje alleen tegen op Wilg.
Het betreft deze waarneming: http://waarneming.nl/waarneming/view/83553806
Roodbruin Wilgenhaantje - Gonioctena viminalis gezien op 2014-04-20 Veenendaal - Kwintelooyen
Foto's:






Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

jck

Dag John,

In het pas verschenen De Nederlandse Goudhaantjes wordt G. linnaeana als gelijkende soort genoemd. Viminalis is hier eerder geweest en ik meende dat de volledig zwarte pootjes als soortkenmerk dienen. Dit wordt echter niet genoemd in bovengenoemd boek.

James

Douwe van der Ploeg

En dat fornica nog niet uit Nederland bekend is, betekent natuurlijk niet dat het niet te verwachten is dat deze een keer langskomt..
Douwe van der Ploeg

John Bouwmans

In de Goudhaantjes-tabel had ik nog niet gekeken James. Niet slim natuurlijk. Daarin staat bij gelijkende soorten alleen Gonioctena linnaeana genoemd. (De ingevoerde foto is dan vast fout).

Bij de beschrijving van Gonioctena viminalis staat: "Halsschild vóór en aan de zijden rood gezoomd, de zwarte tekening bereikt de voorkant zelden, of het halsschild is geheel zwart; vlek in het midden hoogsten gedeeltelijk teruggedrongen. Dekschildtussenruimte duidelijk gestippeld (met loep waarneembaar). In het veld: Licht bos en bosrand op zandgrond op wilgenstruiken als Goorde wilg, etc. Voorkomen: Algemeen, wijdverberid op hogere zandgronden. Niet in de duinen.


Bij de beschrijving van  Gonioctena linnaeana staat "Halsschild zwart, meestal rood gezoomd, zwarte tekening bereikt de voorkant altijd. Dekschilden met elk 9 enkelvoudige stippelrijen, ruimte tussen de stippelrijen ongestippeld." In het veld: langs beken en rivieren op jonge wilgen. Voorkomen: Zeer zeldzaam, slechts 7 vondsten, laatste in 1971.

Ik heb er gisteren een verzameld en die ga ik straks even onder de loep bekijken.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618