Sluipwesp - Apechtis?

Gestart door jck, maart 28, 2014, 07:05:02 AM

Vorige topic - Volgende topic

jck

Wil iemand hier een poging aan wagen? Halfdood gevonden.

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/82765766
Ichneumonidae onbekend - Ichneumonidae indet. gezien op 2014-03-02 Apeldoorn - Het Woudhuis
Foto's:
James

thijsdegraaf

#1
Hier komt de poging James.  ;D
Pimpla spec. Tribe Pimplini. Onderfamilie Pimplinae. Familie Gewone sluipwespen, Ichneumonidae. 'k zou maar op Hymis vragen.

jck

Bedankt, Thijs. Ik heb naar het soortenkalender gekeken maar er waren geen Ichneumonidae zo vroeg in het jaar die hierop lijken. Ik zal kijken of mijn HymiS account nog werkt.

James

thijsdegraaf

#3
Ik heb al meer te vroege beestjes gezien James. Hij ziet er ook niet gezond uit. De mijne zijn ook later zag ik. Ik kom op Pimpla uit o.a. vanwege de korte rechte legbuis en de kleur van de poten.
Ik zie wel als het je gelukt is. (anders wil ik hem er wel voor je opzetten)

jck

Dank, Thijs. Ik heb haar op HymiS gezet met een link naar de waarneming. Wat vroege soorten betreft, helemaal mee eens - allerlei leuke friemels met pootjes gezien sinds de kerst. Trouwens, het soortenkalender was nogal onvolledig - of ik heb de verkeerde opties aangevinkt. Bijen,wespen e.d.>Ichneumonidae gaf informatie over 7 soorten - vergelijk dat met de lijst in de familieoverzicht... :rolleye:

James

EDIT: het beestje was inderdaad niet gezond. Zie eerste regel van post. Halfdood verwijst naar wesp, niet ondergetekende.  :angel:

thijsdegraaf

Ik had al begrepen, dat je de wesp bedoelde James.  ;D  Ja er zijn heel veel soorten.
Ik zie je vraag staan op http://www.forum.hymis.de/viewtopic.php?f=15&t=11790. Alleen staat er !2 mm i.pv. 12 mm.  :)

jck

Inmiddels 1cm gegroeid.

James :blink:

Douwe van der Ploeg

De wesp of ondergetekende?  ;D
Douwe van der Ploeg

jck


jck

Inmiddels antwoord van Camille Thirion gehad - mogelijk Apechtis. Klinkt best spannend, aangezien Apechtis in het Nederlandse Soortenregister ontbreekt...

James

thijsdegraaf

Dan had ik in ieder geval de onderfamilie (Pimplinae) goed. Zelf heb ik de Apechthis compunctor. Subfamily Pimplinae. (Die het beslist niet is) Apechthis wordt vaak met een h achter de t geschreven. Daarom kon je misschien niets vinden.

jck

Ik zal het moeten geloven maar ik zie het niet. De Apechthis soorten zijn anders gekleurd als je naar de foto's kijkt, vooral de poottekening lijkt veel egaler. Sluipwesp onbekend weer, denk ik dan.

James

thijsdegraaf

#12
Ik kan hem ook niet vinden. Ik heb ook nog op de site van Camille gekeken. Ze zegt natuurlijk "perhaps" en ze is absoluut een specialist. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat de onderfamilie Pimplinae goed is. Dus niet helemaal onbekend.  :)
Ik zoek vaak eerst op de site van Tom Murray om een indruk te krijgen. Ik heb het idee, dat hij wel zorgvuldig is wat betreft de namen. Een nadeel is dat ze in Amerika zijn gefotografeerd en hij niet aangeeft waar ze ook voorkomen.
Hier zijn zijn wespen uit de onderfamilie Pimplinae: http://www.pbase.com/tmurray74/ichneumon_subfamily_pimplinae

jck

Nog een reactie op Hymis van iemand die vindt dat deze op een Itoplectis lijkt. Itoplectis maculator lijkt een veel betere kandidaat...

James

thijsdegraaf

Ik zag het. Maar even afwachten of je nog meer reacties krijgt.  :)