Grauwe veldwants - Rhaphigaster nebulosa

Gestart door Rob S, maart 30, 2014, 19:27:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rob S

Ter bevestinging omdat de kleuren iets donkerder lijken dan die uit het overzicht en omdat ik niet weet of er dubbelgangers zijn.

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/82865064
Grauwe veldwants - Rhaphigaster nebulosa gezien op 2014-03-29 Roggel
Foto's:
Toelichting:
Al twee dagen achter elkaar een tweetal exemplaren. In verschillende bomen en struiken.
bij voorbaat dank Rob Schaareman
Groeten

Rob Schaareman


Rob S

Groeten

Rob Schaareman

bas waanders

Het klinkt gek , maar ondanks dat het een zeldzamere verschijning is , komt dit diertje hier regelmatig voor rond het huis . Vraag dan ook altijd een bevestiging :-)
http://www.amazingmacro.com

thijsdegraaf

In het zuidelijk en oostelijk deel van Nederland is hij niet zo zeldzaam meer. Er zijn wel meer soorten met witte banden op de antennes, maar echte dubbelgangers zijn er niet. Ik woon in het noordwesten van Nederland en hoop hem daar ook nog eens te zien. Zie kaart http://waarneming.nl/soort/maps/8504?from=2013-03-30&to=2014-03-30

bas waanders

Dat kaartje verklaard een hoop , dank je voor de aanvullende info !

Rob S

Zeldzaam zijn ze in mijn tuin in ieder geval niet (Midden Limburg). Tuin is in aanleg maar toch vandaag 7 exemplaren geteld waaronder een stelletje.

http://waarneming.nl/waarneming/view/82902743
Groeten

Rob Schaareman

bas waanders

Hier in Heerlen noord zie ik ze elk jaar weer , niet in grote aantallen hoor . Maar een stuk of 6-7 tel ik er wel per jaar , gewoon rond het huis . Het hangt ook van de tijd van het jaar af , zoals vandaag heb ik zeker een stuk of 12 vuurwantsen waargenomen . Voor het eerst rond het huis ( op een dor plekje in het gras ) in de zon waar de beestjes zich ook verstopten onder de grond . Niets zo grillig als de natuur , maar ozo leuk :-)

thijsdegraaf


bas waanders

Kan niet nalaten te vermelden : de eerste gang langs de schutting ........ en daar zat weer een nebulosa te zonnen :-)

thijsdegraaf

Mooi hoor!! Bij ons schijnt er een beetje zon door een wolkensluier.

Rob S

Ik had er 10 vandaag + 1 in het kantoorgebouw op mijn werk. Op mijn worden vaker wantsen in het gebouw aangetroffen ik heb ze zelf ook wel eens gezien en het zouden best wel eens grauwe veldwantsen kunnen zijn (overwintering?).

Groeten

Rob Schaareman

thijsdegraaf

#12
Ja ze kunnen in huis overwinteren. De Amerikanen vinden dat maar niks.  ;D  http://www.sentrytermite.com/stink-bugs-a-smelly-nuisance/

Rob S

Ik las dat ze ook graag op muren met klimop overwinteren. Ik heb net de laatste klimop opgeruimd......

Grote delen van mijn huis zijn overigens in het verleden begroeid geweest, mogelijk dat ik er volgend jaar niet meer zoveel zie.
Groeten

Rob Schaareman

bas waanders

Mijn woning is ook idd aan de zijgevel begroeid en tussen die begroeiing ben ik ze ook wel eens tegengekomen . Maar ook in huis heb ze al aangetroffen . Geen idee waar ze nu eigenlijk precies overwinteren , maar het lijkt me wel logisch dat ze tegen de gevel overwinteren , dat is altijd een paar graadjes warmer :-)

belle

#15
Bij ons (midden-frankrijk) komen ze in het najaar massaal (tientallen) naar binnen (oude grange, deels verbouwd tot woonhuis). Ik breng ze dan braaf naar de schuur waar ik ze op hout neerzet. Ze kruipen in smalle spleten tussen houtstapels, of ook wel tussen karton als dat er ligt. En mogelijk kruipen ze ook in spleten in de muren, hoewel ik dat nooit zo gezien heb. Ook tussen de klimop aan de buitenkant van het huis vind ik ze wel, maar toch het meeste binnen.  :blink:

De enige waarneming die ik in NL gedaan heb (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=175425.0) is helaas nooit goedgekeurd.  :huh:
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

Arp

Het goedkeuren van alle wantsenwaarnemingen is nogal monnikenwerk en er is dus wat "achterstand", maar Berend wil het toch liever in eigen hand houden zodat hij zeker is dat alle goedkeuringen ook zijn goedkeuringen zijn.

Aangezien hij in het topic reageerde en geen correctie aanbracht zal de determinatie goed zijn, dus wat dat betreft geen zorgen ;)
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

belle

Dankjewel Arp, ik wacht het rustig af, lig daar gelukkig niet wakker van.  ;)
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

bas waanders

Ja hoor : hij was er weer , zat alweer te zonnen :-) Ik vermoed wel dat het steeds dezelfde Grauwe veldwants is , zal hem even ringen :-)
Ik kom deze soort vaker tegen in de tuin , ik moet wel zeggen dat ik aan een zandgroeve woon en Oostelijk van mij de Brunssummerheide op een steenworp afstand .

harry60

M.Vr.Gr. Harry de Koning

bas waanders

Dat zou ik ook verwachten .... ik heb aardig wat klimop dwars door de tuin aan een pergola maar tot nu toe ben ik op een hoop spinnensoorten niet veel tegengekomen in die klimop . Aan de andere kant kunnen insecten zich wel geweldig diep wegstoppen in die struiken :-) En dat laat ik zo :-)