is dit wel een damhert?

Gestart door tekenaar, september 24, 2005, 19:59:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Zie:

http://www.waarneming.nl/wn_details2.php?id=274756#comment

Vanwege de contrastrijke donkere kleur lijkt me dit geen damhert. Iemand met parate kennis omtrend axisherten en sikaherten? Anders wordt het puzzelen in de boekjes...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Pim

Zelf had ik ook mijn twijfels, heb er wat boeken op nageslagen en mensen gesproken. Ben toen de waarneming uit het oog verloren ;)

Dacht zelf aan Sikahert die ook nabij Londen (of was het nou Dublin) in vrijheid leven....

vriendelijke groet,

Pim Julsing
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Freek Verkerk

Alhoewel het uitstekende foto's zijn blijft het moeilijk omdat het Axishert er aardig op lijkt kijk maar bij de afbeeldingen van het axishert. Van dit hert wordt wel gezegd dat het de winter in onze gebieden niet kan overleven.

Het sikahert is een waarschijnlijker kandidaat. Maar omdat het hier om een vrouwtje gaat blijft het moeilijk. Ook als je naar de afbeeldingen van het sikahert kijkt wordt het niet duidelijker.

Alhowel er in Nederland ook wel sikaherten in hertenkampjes gehouden worden (schijnt het) lopen in veel hertenkampjes in Nederland lopen toch gewoon de beschermde damherten rond, dus ook als het een recente escape is is de kans groot dat het een damhert is.

Wel is het vreemd dat het maar een is; meestal leven die dieren toch in groepjes. IN principe is de Utrechtse heuvelrug via de ecologische verbindingszones wel bereikbaar voor damherten vanuit de Veluwe. En er zijn meer waarnemingen van damherten op de utrechtse heuvelrug, dus zal het wel een (verdwaald) damhert zijn.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

Kwa uiterlijk is het GEEN damhert... Als er maar eentje ergens is ontsnapt verkraart dat waarom ze niet in een groepje rondloopt. Ik zal ook eens in de boekjes neuzen. Mischien kan ik een en ander eens navragen bij de VEZ (vereniging van houders/liefhebbers van exotische zoogdieren), best mogelijk dat dat de oorsprong is. In ieder geval weten ze daar welke herten nog meer worden gehouden...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/