Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Citaat van: Arjan V op maart 04, 2024, 20:18:54 PMLeuke stukje film over de otter

https://nos.nl/video/2511398-de-otter-herovert-nederland-dan-ben-je-als-boswachter-trots

En toch vraag ik me af of die otters niet gewoon profiteren van de rivierkreefteninvasie. En het succes van de otter daarmee helemaal niet zo'n goed teken is.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Rien Ondersteijn

Goed opgemerkt. En hopelijk Is dat ook zo, hoe raar het ook klinkt...
[omdat de term ' profiteren van' ietwat de waarheid manipuleert]  ;)
Groene groe[n]tjes.Rien.

hans parlevliet

Volgens mij zijn tot dusver die rivierkreeftjes vooral een plaag in het westen en laten daar nu juist minder otters zitten.
mvg
Hans

OlivierO

Citaat van: tekenaar op maart 05, 2024, 02:16:52 AM
Citaat van: Arjan V op maart 04, 2024, 20:18:54 PMLeuke stukje film over de otter

https://nos.nl/video/2511398-de-otter-herovert-nederland-dan-ben-je-als-boswachter-trots

En toch vraag ik me af of die otters niet gewoon profiteren van de rivierkreefteninvasie. En het succes van de otter daarmee helemaal niet zo'n goed teken is.

Of net wel, zodat ze die kreeften wat kunnen bestrijden, we zo tegelijk meer otters krijgen en dat die na verloop van tijd ook weer gewoon profiteren van de andere soorten die, door goed beheer, ook weer beschikbaar komen?
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Arjan V


www.parool.nl
Deskundigen pleiten voor een ratvriendelijk Amsterdam: 'Wij communiceren heel onduidelijk met de rat'
Patrick Meershoek
5 - 7 minutes

Exclusief
Ratten wordt onterecht gezien als plaagdier dat ziektes overbrengt.Beeld Getty Images/iStockphoto

Het contact tussen mens en rat is allesbehalve warm en eindigt doorgaans met de dood van laatstgenoemde. Kan dat niet anders? Deskundigen pleiten voor een ratvriendelijk Amsterdam.

In het levendige debat van de laatste weken over de precieze voorwaarden waaraan een echte Amsterdammer moet voldoen, ontbreekt tot nog toe een belangrijke stem: die van de bruine rat. Hij is weliswaar import uit Azië, maar in de loop van de eeuwen heeft de soort toch een vaste plek veroverd in de stad. En net als zijn menselijke mede-Amsterdammers is de rat een intelligente, brutale, grappige en sociale opportunist, altijd op zoek naar iets lekkers om te eten.

Over de plaats van de rat in de stad handelde een conferentie van het Centrum voor DierMens Studies van de UvA, een platform van wetenschappers, studenten, dierbeschermers en activisten die ijveren voor gelijkwaardigheid tussen mens en dier. Het onderwerp was goed gekozen, want juist de rat kan weinig goed doen. Hij is een plaagdier dat vooral moet worden bestreden. Contact tussen mens en rat eindigt doorgaans met de dood van de laatste.
In de vuilnisbak

De rat is vooral het slachtoffer van een slecht imago, stelden Merel Ligtelijn en Christine van Royen, die een project presenteerden onder de naam Rat City. Anders valt niet te verklaren waarom kraaien, duiven en vleermuizen van overheidswege worden vertroeteld, en ratten als waardeloos worden beschouwd. Van Royen: "Als een kat of hond op de Lijnbaansgracht wordt doodgereden, komt de dierenambulance hem ophalen. Een dode rat blijft liggen of gaat in de vuilnisbak."

Die slechte reputatie van de rat is niet terecht. Hij wordt gezien als overbrenger van ziektes, waarbij vaak wordt verwezen naar de pest, die in vroeger eeuwen grote aantallen slachtoffers maakte. In werkelijkheid is de rat niet gevaarlijker dan andere dieren, vertelde dierwetenschapper Maite van Gerwen. "De rat wordt in verband gebracht met de ziekte van Weil. Daarvan komen jaarlijks dertig gevallen voor. In twintig gevallen is de besmetting in het buitenland opgedaan."
Beter communiceren

Van Gerwen heeft een eigen bureau, Animo Animalis, waarmee zij optreedt als bemiddelaar bij conflicten tussen mens en dier. Daarbij richt zij zich, net als een mensenmediator, op het kweken van begrip over en weer tussen de ruziënde partijen. "Een geslaagde bemiddeling eindigt in een win-win," vertelde ze over haar aanpak. "In het conflict tussen mens en rat is het doorgaans win-lose. Maar het doden van één van de twee partijen is geen echte oplossing."

Aan de communicatie tussen mens en rat kan nog veel worden verbeterd. Van Gerwen: "Wij communiceren als mensen heel onduidelijk met de rat, bijvoorbeeld door overal voedsel te laten slingeren. We willen geen ratten in ons huis, maar laten wel gaten en kieren open waardoor de dieren eenvoudig kunnen binnenkomen. En als ze eenmaal binnen ook nog voedsel aantreffen, moet je wel een hele domme rat zijn om daar geen gebruik van te maken."

Gedragsverandering is de sleutel tot een betere verstandhouding. Van Gerwen werkte mee aan een reeks aanbevelingen voor gemeenten om bijvoorbeeld het afvalsysteem knaagdierproof te maken. "Waar mensen zijn, zijn ratten. Vooral omdat wij zo slordig zijn." Wat ook niet helpt, is dat veel mensen bang zijn voor de rat. "Soms wordt het zien van een rat al opgevat als overlast en een sein om in actie te komen. We moeten ons ook afvragen: wat is dan precies de overlast?"
Samen picknicken

Zullen mens en rat in Amsterdam ooit leren om vreedzaam samen te leven? Op de conferentie werd ter illustratie op het grote scherm een tekening getoond waarop mensen en ratten samen rond een kleedje in het stadspark van de toekomst aan het picknicken zijn. Een inspirerende gedachte, vond Christine van Royen: "Wij mensen doen alsof het park van ons is, maar feitelijk zijn we daar ook maar te gast. We mogen ons wel wat bescheidener opstellen."

Als onderdeel van het project Rat City ontwierpen Van Royen en Ligtelijn speciale voedselplekken voor de rat, die her en der in de stad kunnen worden neergezet. De ratten kunnen er ongehinderd rondscharrelen, de mensen kunnen als toeschouwer de dieren beter leren kennen. Zo gek is de gedachte niet volgens Ligtelijn, die verwijst naar een tempel in de Indiase staat Rajasthan waar de rat heilig is verklaard en duizenden dieren met groot respect worden verzorgd.
Goed in recyclen

Dat is misschien het andere uiterste, maar een iets betere verhouding met de rat kan een haalbare kaart zijn. Dat begint ook met zelfonderzoek, stelde Van Gerwen. "Waarom willen we bepaalde dieren wel om ons heen en andere dieren niet? In nieuwbouwhuizen worden voorzieningen in de spouw gemaakt om vleermuizen een onderkomen te bieden. Tegelijkertijd worden ratten met klemmen, lijmplaten en gif bestreden."

De dierwetenschapper was onlangs in het Riolenmuseum in Brussel, waar een themajaar over de rat wordt gehouden. Ook daar is de centrale vraag: wordt het geen tijd om de rat niet langer als ongedierte te beschouwen? Van Gerwen: "Rioolwerkers zijn juist blij met de rat. De dieren eten heel veel vetresten weg uit het riool, waardoor verstoppingen worden voorkomen. Recyclen, dat kunnen ratten heel goed."


https://www.parool.nl/amsterdam/deskundigen-pleiten-voor-een-ratvriendelijk-amsterdam-wij-communiceren-heel-onduidelijk-met-de-rat~b113b65fb/
Met vriendelijke groet,

Arjan