Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Omlaag

Auteur Topic: Kraaienjacht  (gelezen 7159 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jfbouwmeester

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2347
  • http://www.everyoneweb.com/janbouwmeester
Re: Kraaienjacht
« Reactie #60 Gepost op: maart 19, 2014, 20:07:48 pm »

De mens staat aan het eind van de voedselketen. Heeft daardoor de plicht om verantwoordelijk met zijn omgeving om te gaan.
Een ieder doet dit vanuit zijn eigen ervaringen en inzichten. Het is dus ook van belang om je inzichten te toetsen aan die van een ander. Daarna ligt de keuze bij jezelf, jij bent zelf de eindverantwoordelijke. Anderen kunnen en mogen jou niets opleggen en jij mag anderen niets opleggen.
Luisteren naar elkaar, lezen van elkaar, leren. Leren om zelf jouw keuze te maken.
Na alle discussie op dit forum vind ik het nog helemaal niet slecht als iemand bereid is een wild zwijn voor mij te schieten of tien wilde ganzen. Dan bereid ik ze zelf wel en heb ook ik goed te eten. Ik doe dus gewoon mee aan eten en gegeten te worden.
Heeft iemand hier moeite mee, dan zal hij toch zelf de evolutie opnieuw moeten doen. ;)
Of ben ik nu te kort door de bocht?

Jan Bouwmeester
Gelogd
jfbOUWMEESTER

DKoppenol

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 497
 • Enthousiaste vogelaar
  • JNM
Re: Kraaienjacht
« Reactie #61 Gepost op: maart 19, 2014, 20:47:37 pm »

Vanwege dit soort mensen, (plezierjagers, maar vooral roofvogelvergiftigers, vossenvangers en ander dierlijk gespuis) wil je liever niet in Friesland wonen, want in Friesland en ook Groningen wonen de meeste van dit soort mensen. En het vervelende is, dat ten eerste ze hun ongelijk niet willen toegeven, ten tweede ze ook niet voor rede vatbaar zijn en de discussie uit de weg gaan en ten derde ook nog eens gevolmachtigd worden door de regering. Ik hoop dat de stemgerechtigden onder jullie toch wel op de goede en groene partijen hebben gestemd.
Gelogd
Groeten, Diedert Koppenol

Levenslijst: 255
Nieuwste soorten:Amerikaanse Goudplevier,Buidelmees

Vogelen? Gezelligheid? www.jnm.nl

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #62 Gepost op: maart 19, 2014, 20:51:03 pm »

(...). En daar laat ik het graag bij.

hoi Jeroen,

Discussies over plezierjacht en over activiteiten van plezierjagers beslecht je niet door te zeggen dat je er -niet langer- over wilt discussiŽren. Dat noem ik een zwaktebod. Vanzelfsprekend kun je altijd tot het inzicht komen dat ik, en veel anderen alhier, terecht een tegenstander zijn van de plezierjacht en dat je het dus eens bent met onze visie. Prima & geweldig. maar zeg dat dan gewoon. Nu verschuil je je achter 'ik wil er niet over discussiŽren.' Dat komt niet sterk over.
[/quote]
Blijkbaar lees je zeer selectief, ik heb al eerder aangegeven dat ik zelf niet jaag, en dat ik dit soort misstanden ook ten zeerste afkeur...

(...). Ik haal graag een van mijn voorgangers aan;
Ik denk dat jagers in grote meerderheid zeer verantwoordelijk met hun bevoegdheden omgaan.

hoi Jeroen,

Het grote probleem met de uitspraak "plezierjagers gaan in grote meerderheid zeer verantwoordelijk om met hun bevoegdheden" is dat je hem niet kunt onderbouwen. Het is dus een loze stelling die je dus beter niet kunt verkondigen.

Daarentegen zijn er tal van goede aanwijzingen, vooral in de roofvogelwereld, dat het eerder om het tegenovergestelde gaat. Ik zou je willen aanraden om tijdschrift 'De Takkeling' maar eens grondig te bestuderen. Wordt uitgegeven door de Werkgroep Roofvogels Nederland en alles (met uitzondering van het laatste jaar) staat gewoon online. Zie http://werkgroeproofvogels.nl/de-takkeling/inhoud-de-takkeling

Er zijn dus (flinke) delen van Nederland waar, jaar in jaar uit, een forse en een systematische roofvogelvervolging plaatsvindt. Wie doen daar aan mee en wie zijn daarvoor verantwoordelijk?

'Wij niet', riepen de plezierjagers & co altijd luid en duidelijk. Roofvogelbeschermers die aangifte wilden doen bij de politie van overtredingen van toen nog de Vogelwet kwamen toen niet verder dan de voordeur van het politiebureau. Dankzij flink & fors & veel drammen van personen die hier geen genoegen mee namen is justitie/politie -soms schoorvoetend- hier wel mee aan de slag gegaan. Er zijn mensen gepakt (en veroordeeld), steevast personen uit de jachtwereld.

Waarom denk je dat in grote delen van Nederland de nesten van roofvogels als bijvoorbeeld Havik en Buizerd niet openlijk bekend zijn? Heb je wel eens gesproken met de roofvogelaars die zich duidelijk uiten over deze gang van zaken?

Zelf heb ik in de loop der jaren diverse malen met plezierjagers & co van gedachten gewisseld. In de meeste gevallen zonder dat zij iets wisten van mijn achtergronden. Nou, je wordt niet vrolijk van deze verhalen. Een paar weken geleden kwam ik nog zo iemand tegen. Oef.

Tot slot staat in het meest recente nummer van 'De Takkeling' een illustratief artikel met als titel 'Overtredingen van de Flora- en Faunawet in Drenthe'. In dit artikel wordt een glimp(je) inzicht gegeven wat erbij komt kijken om de daders te pakken te krijgen. Dit wordt beschreven aan de hand van drie voorbeelden die ook al in de pers waren gekomen. Oef.

Groetjes, Klaas
Zoals je zelf al aangeeft, dat stuk gaat over Drenthe, en wel te verstaan een deel van Drenthe. Om daarmee hoog van de toren te blazen dat het in grote delen van Nederland zo is, gaat een beetje ver.

Goed je wil voorbeelden, die kan ik je geven;
-ReeŽn afschot; Daar krijgen de jagers loodjes voor, uitgedeeld door de Provincies. Oftewel, reeŽn stand wordt beheerd in opdracht van de provincie
-Ganzen afschot; Hier geld ook hetzelfde voor. Dat gebeurd alleen als de jager in kwestie vergunning krijgt. En die komt er pas als de terrein beheerder (boeren, maar ook bijv Staatbosbeheer of Natuurmonumenten) heeft geklaagd en de hele procedure heeft doorlopen. In het wilde weg gaan knallen zal er zeker voor zorgen dat de jager zijn vergunning verliest.
-Vergunning; Die krijg je echt niet zomaar en raak je dus ook als jager heel erg makkelijk kwijt. Vervoer van een aangereden ree door een jager kan bijvoorbeeld al genoeg zijn.
-Verantwoord gedrag; De jagers die ik ken (en dat zijn er best veel) brengen bijna allemaal vele uren in de natuur door. Voornamelijk om te genieten net als wij doen. Durf zelfs wel te stellen dat velen van hen op hun jachtgronden beter weten wat er speelt als ons, natuurgenieters. Daarnaast, de grond waar gejaagd wordt, wordt gepacht. Neem aan dat je als eigenaar van een gebied niet zou willen dat er zulke misstanden plaats vinden. Gebeurt dat wel, dan ben je toch ook altijd bij machte om die pacht op te zeggen?
Daar komt nog bij dat een jager ook opgetrommeld kan worden als er bijv na een aanrijding een kreupel stuk wild rondloopt om deze te helpen uit zijn leiden te verlossen. Ook daarbij geld dat de jagers die ik ken hier (zeker in het geval van reeŽn afschot) juist letten op dit soort afwijkingen bij het maken van de keuze voor afschot.


Nogmaals, ik ben niet fanatiek pro, maar ook niet tegen de jacht. Het hoort er bij, met alle voordelen, maar ook zeker nadelen.

Ik vind het ook heel jammer dat wij als vogelaars altijd zo recht tegen over de jagers lijken te staan. Dat is volgens mij echt niet nodig. Grotendeels komt dit door elkaar niet begrijpen. Uiteindelijk genieten zowel de jagers als de vogelaars van de aanwezige soorten. Elk op hun eigen manier.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #63 Gepost op: maart 19, 2014, 21:24:29 pm »

Vanwege dit soort mensen, (plezierjagers, maar vooral roofvogelvergiftigers, vossenvangers en ander dierlijk gespuis) wil je liever niet in Friesland wonen, want in Friesland en ook Groningen wonen de meeste van dit soort mensen. En het vervelende is, dat ten eerste ze hun ongelijk niet willen toegeven, ten tweede ze ook niet voor rede vatbaar zijn en de discussie uit de weg gaan en ten derde ook nog eens gevolmachtigd worden door de regering. Ik hoop dat de stemgerechtigden onder jullie toch wel op de goede en groene partijen hebben gestemd.

Ha Diedert,

Jij hebt goed door waar het om gaat. Want al je punten kloppen als een bus. Ten vierde ken ik tal van mensen die door plezierjagers & co zijn geÔntimideerd (etc.). Praten / discussiŽren met plezierjagers is inderdaad zinloos / tijdverspilling.

Vanzelfsprekend heb ik gestemd. Op nummer 2 van Groenlinks (gemeente Groningen). Gelukkig woon ik in een gemeente waar je op een partij als Groenlinks kunt stemmen.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Gelogd

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #64 Gepost op: maart 19, 2014, 21:38:10 pm »

Nogmaals, ik ben niet fanatiek pro, maar ook niet tegen de jacht. Het hoort er bij, met alle voordelen, maar ook zeker nadelen.

hoi Jeroen,

Graag kleur bekennen en niet twee dingen tegelijkertijd beweren. Je kunt niet tegelijkertijd een voorstander en een tegenstander van plezierjacht zijn.

Waar haal je verder het idee vandaan van 'het hoort erbij'? Dat is onzin wat je hier aan het beweren bent, want er zijn genoeg gebieden / landen / eilanden (en noem maar op) waar helemaal geen plezierjacht is. Bovendien is de hele plezierjacht in Nederland alleen mogelijk zolang er een politieke meerderheid is voor plezierjacht. Bovendien zijn er tal van andere oplossingen als het echt nodig is dat wilde vogels zo nodig doodgemaakt moeten worden.

Ik vind het ook heel jammer dat wij als vogelaars altijd zo recht tegen over de jagers lijken te staan. Dat is volgens mij echt niet nodig. Grotendeels komt dit door elkaar niet begrijpen. Uiteindelijk genieten zowel de jagers als de vogelaars van de aanwezige soorten. Elk op hun eigen manier.

hoi Jeroen,

Het spijt me wel, maar hier ga je opnieuw de mist in. Vogelaars hebben een hekel aan plezierjagers omdat die hun studieobjecten doodschieten en omdat plezierjagers veel onrust veroorzaken met hun geknal (om maar eens een aantal punten te noemen).

Je zult het dus als voorstander van plezierjacht voor lief moeten nemen dat je steeds maar weer die morele vragen krijgt over waarom jij nu voor de plezierjacht bent. Dat moet je deze vogelaars / natuurliefhebbers / fotografen / wandelaars (etc.) niet kwalijk nemen.

Als plezierjager die voor de lol een Wilde Eend doodschier sta je dus nu ťťnmaal lijnrecht tegenover de vogelaar, natuurliefhebber, fotograaf, wandelaar die deze Wilde Eend wil tellen, fotograferen, bekijken, etc.

Ergo, er mee leren leven dat je steeds maar weer hierover zult worden ondervraagd en dat mensen blijven doorzagen over jouw mening over plezierjacht.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Gelogd

Yeronimo

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3375
Re: Kraaienjacht
« Reactie #65 Gepost op: maart 19, 2014, 21:49:48 pm »

-ReeŽn afschot; Daar krijgen de jagers loodjes voor, uitgedeeld door de Provincies. Oftewel, reeŽn stand wordt beheerd in opdracht van de provincie

Hier in het Leeuwarder Bos is het zo dat de jagers de reeŽn tellen om te bepalen wat ze af mogen schieten. Alsof de slager zijn eigen vlees keurt.
En dit nieuwsartikel zal je daarom ook niet wereldvreemd bijvoorbeeld zijn: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/jagers-fraudeerden-bij-tellen-van-ree%C3%ABn
Daarnaast wordt er in het Leeuwarder Bos reeŽn gestroopt, iemand heeft ook aangifte gedaan. Jij mag mij uitleggen waarom deze verstandige jagers er zo 'verantwoord' mee om gaan. Want tot nu toe zijn de mensen die ervoor gepakt zijn in veruit de meeste gevallen jagers gebleken.

-Ganzen afschot; Hier geld ook hetzelfde voor. Dat gebeurd alleen als de jager in kwestie vergunning krijgt. En die komt er pas als de terrein beheerder (boeren, maar ook bijv Staatbosbeheer of Natuurmonumenten) heeft geklaagd en de hele procedure heeft doorlopen. In het wilde weg gaan knallen zal er zeker voor zorgen dat de jager zijn vergunning verliest.

Je vergeet een heel belangrijk punt Jeroen. De terreinbeheerders zijn verplicht de ganzen'problematiek' aan te pakken vanuit de provincie. Als de terreinbeheerder dit niet zelf op kan lossen of er actief wat aan doet wordt er een jager aangesteld om te gaan knallen. Er is geen terreinbeheerder van een natuurvereniging die eigenlijk een jager in zijn gebied wil doordat dit enorm veel verstoring met zich meebrengt voor de andere diersoorten. En het afschieten biedt ook geen oplossing voor het ganzenprobleem is in vele rapporten gebleken onder andere geschreven door SOVON. Ik kan je wel een aantal rapporten geven die daarover gaan, maar ongetwijfeld zal je met google een aantal rapporten vinden. Onder andere van Alterra (Populatiemodel voor de Grauwe Gans), maar ook 'Beheer van zomerganzen in de provincie Utrecht' van SOVON geeft je vast antwoorden als je vragen erover hebt. Het is ook van de zotte waarom jagers nog steeds achter het afschieten van winterganzen staan, gezien deze soorten amper schade toebrengen in vergelijking met zomerganzen.
We kennen allemaal nog wel deze video: http://www.youtube.com/watch?v=59Wuuogq6rE
Mag ik je vragen waarom ik nog nooit jagers heb gehoord over bijvoorbeeld een pleidooi tot verbouwen andere gewasen die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen en versneld omploegen (onderploegen) van het grond? Tot nu toe heeft dat ervoor gezorgd dat het de enige winst is op het gebied van ganzen in Nederland (Schiphol, en dankzij hulp van natuurorganisaties).
Schieten van ganzen is enkel een stap terug in de tijd, het is aselectief en inefficiŽnt, het treft niet alleen de gans en bovendien je lost er niets mee op. Uiteindelijk gaat het, nogmaals, om het verlagen van de draagkracht van een gebied voor ganzen wil je echt een probleem oplossen. Anders blijft het dwijlen met de kraan open zoals we nu al een aantal jaar aan het doen zijn, dat kan je moeilijk ontkennen.

-Vergunning; Die krijg je echt niet zomaar en raak je dus ook als jager heel erg makkelijk kwijt. Vervoer van een aangereden ree door een jager kan bijvoorbeeld al genoeg zijn.

Vergunning krijg je wel zomaar blijkt. Lees bijdragen in dit topic: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=175757.0. Ook staan daar genoeg zaken opgesomd waar het fout gaat met jagers en de wet.

-Verantwoord gedrag; De jagers die ik ken (en dat zijn er best veel) brengen bijna allemaal vele uren in de natuur door. Voornamelijk om te genieten net als wij doen. Durf zelfs wel te stellen dat velen van hen op hun jachtgronden beter weten wat er speelt als ons, natuurgenieters. Daarnaast, de grond waar gejaagd wordt, wordt gepacht. Neem aan dat je als eigenaar van een gebied niet zou willen dat er zulke misstanden plaats vinden. Gebeurt dat wel, dan ben je toch ook altijd bij machte om die pacht op te zeggen?
Daar komt nog bij dat een jager ook opgetrommeld kan worden als er bijv na een aanrijding een kreupel stuk wild rondloopt om deze te helpen uit zijn leiden te verlossen. Ook daarbij geld dat de jagers die ik ken hier (zeker in het geval van reeŽn afschot) juist letten op dit soort afwijkingen bij het maken van de keuze voor afschot.

Kan je een tweetal voorbeelden geven die mij deden verbazen.
1) Ken een jager die mij doodleuk vertelde dat hij last had van kraaien rond zijn huis en dat hij het zielig vond dat hun 'zijn' zangvogeltjes aan het aanvallen was. Ook vertelde hij me zonder schaamte dat hij geprobeerd had er ťťn af te schieten die een gaatje in gekropen was. Toen die eruit vloog en hij schoot bleek het enkel een torenvalk te zijn. Oeps!
2) Stond eens in het veld te kijken naar een groep ganzen toen er een jager naar mij toe kwam. Er was ťťn kolgans afgezonderd van de groep. Was niets met hem aan de hand, zie wel vaker gebeuren. De jager gaf aan dat het niet anders kon dan dat die verzwakt is en deed de achterklep open om de hond erachteraan te laten rennen en hem op te halen. Ik rustig kijken wat er gebeurde. Groep ganzen erachter vloog allemaal luidwekkend op (kost veel energie die ze vervolgens weer terug moeten krijgen door, je leest het goed, gras te eten --> schade). En wat bleek, de kolgans was inderdaad gewoon gezond genoeg en nam meteen de wieken. De jager ging er vervolgens vandoor met de woorden; die vind ik morgen nog wel.

Pachten van jachtgrond gebeurt vaak door de sterke jagerslobby die ondanks alle tegenargumenten die er verzonnen kunnen worden toch de vooroordelen over bijvoorbeeld vossen en kraaien gebruiken om de boeren te laten overtuigen. Zijn genoeg die er, helaas, intrappen. Daar hebben wij als burger niets over te zeggen.
Gelogd
Jeroen Breidenbach, 29 jaar
Leeuwarden
Nieuwste soorten: Rhododendronknopvreter, Traktorwieltje, Haakveenmos, Heidekaardertje, Chaetocnema mannerheimii (totaal 5224 soorten in Nederland)

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #66 Gepost op: maart 19, 2014, 22:22:55 pm »

(...). Goed je wil voorbeelden, die kan ik je geven; (..). -Vergunning; Die krijg je echt niet zomaar en raak je dus ook als jager heel erg makkelijk kwijt. (...).

hoi Jeroen,

Gemakshalve citeer ik even uit Dillerop et al. (2014, Overtredingen van de Flora- en Faunawet in Drenthe, De Takkeling 22, 60-67).

Citaat
Wat leren we van dit alles?
Over alle verdachten liepen al jaren lang verhalen over misstanden in hun jachtvelden en werden allerlei overtredingen vastgesteld, maar ze waren op de oude manier niet te 'pakken', hoewel dat vaak is geprobeerd. (...). Bovendien volgt op een veroordeling automatisch het intrekken van de jachtakte. En dat staat voor sommige jagers ongeveer gelijk aan castratie. Dus worden voor de kleinste zaken dure advocaten ingehuurd. Gelukkig werden onze drie zaken voorgebracht door een gespecialiseerde Officier van Justitie. Dit blijkt gegeven de veroordelingen te werken.

Summary
(...). These prosecutions show that a focus on single cases, including a full deployment of men and means, is necessary to successfully bring to court and have convicted the perpetrators of wildlife crimes.


Graag dus in het vervolg je eerst goed in de materie verdiepen, inclusief in alles wat er tot nu toe in Friesland en in allerlei andere provincies boven water is gekomen, alvorens allerlei uitspraken te doen die je vervolgens niet kunt onderbouwen.

Met betrekking tot discussies rond Ree (geen vogel) valt me altijd op dat plezierjagers & co een buitengewoon gebrekkige ecologische kennis blijken te hebben en steevast geen idee blijken te hebben van aantalsregulerende effecten van parasieten.
Uit http://westerwoldegroen.nl/ruzie-rond-reeenjacht-in-drenthe/

Citaat
Het Dagblad van het Noorden schrijft op maandag over een ruzie tussen de voorzitter van de Fauna Beheer Eenheid Drenthe en een deel van de Drentse jachtwereld. In het kort komt het er op neer dat de jagers 1300 meer reeŽn willen afschieten dan dat volgens een nieuwe meetmethode is toegestaan. (...). De krant schrijft, dat de Provincie Drenthe het afgelopen jaar een nieuwere meetmethode heeft ontwikkeld voor reewild. Daardoor komt er in de provincie ruimte voor 1300 meer reeŽn. Er mogen dus veel minder reeŽn dan voorheen afgeschoten worden.


Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Gelogd

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #67 Gepost op: maart 19, 2014, 22:49:26 pm »

-ReeŽn afschot; Daar krijgen de jagers loodjes voor, uitgedeeld door de Provincies. Oftewel, reeŽn stand wordt beheerd in opdracht van de provincie

Hier in het Leeuwarder Bos is het zo dat de jagers de reeŽn tellen om te bepalen wat ze af mogen schieten. Alsof de slager zijn eigen vlees keurt.
En dit nieuwsartikel zal je daarom ook niet wereldvreemd bijvoorbeeld zijn: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/jagers-fraudeerden-bij-tellen-van-ree%C3%ABn
Daarnaast wordt er in het Leeuwarder Bos reeŽn gestroopt, iemand heeft ook aangifte gedaan. Jij mag mij uitleggen waarom deze verstandige jagers er zo 'verantwoord' mee om gaan. Want tot nu toe zijn de mensen die ervoor gepakt zijn in veruit de meeste gevallen jagers gebleken.

En dus zijn alle jagers fout?

-Ganzen afschot; Hier geld ook hetzelfde voor. Dat gebeurd alleen als de jager in kwestie vergunning krijgt. En die komt er pas als de terrein beheerder (boeren, maar ook bijv Staatbosbeheer of Natuurmonumenten) heeft geklaagd en de hele procedure heeft doorlopen. In het wilde weg gaan knallen zal er zeker voor zorgen dat de jager zijn vergunning verliest.

Je vergeet een heel belangrijk punt Jeroen. De terreinbeheerders zijn verplicht de ganzen'problematiek' aan te pakken vanuit de provincie. Als de terreinbeheerder dit niet zelf op kan lossen of er actief wat aan doet wordt er een jager aangesteld om te gaan knallen. Er is geen terreinbeheerder van een natuurvereniging die eigenlijk een jager in zijn gebied wil doordat dit enorm veel verstoring met zich meebrengt voor de andere diersoorten. En het afschieten biedt ook geen oplossing voor het ganzenprobleem is in vele rapporten gebleken onder andere geschreven door SOVON. Ik kan je wel een aantal rapporten geven die daarover gaan, maar ongetwijfeld zal je met google een aantal rapporten vinden. Onder andere van Alterra (Populatiemodel voor de Grauwe Gans), maar ook 'Beheer van zomerganzen in de provincie Utrecht' van SOVON geeft je vast antwoorden als je vragen erover hebt. Het is ook van de zotte waarom jagers nog steeds achter het afschieten van winterganzen staan, gezien deze soorten amper schade toebrengen in vergelijking met zomerganzen.
We kennen allemaal nog wel deze video: http://www.youtube.com/watch?v=59Wuuogq6rE
Mag ik je vragen waarom ik nog nooit jagers heb gehoord over bijvoorbeeld een pleidooi tot verbouwen andere gewasen die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen en versneld omploegen (onderploegen) van het grond? Tot nu toe heeft dat ervoor gezorgd dat het de enige winst is op het gebied van ganzen in Nederland (Schiphol, en dankzij hulp van natuurorganisaties).
Schieten van ganzen is enkel een stap terug in de tijd, het is aselectief en inefficiŽnt, het treft niet alleen de gans en bovendien je lost er niets mee op. Uiteindelijk gaat het, nogmaals, om het verlagen van de draagkracht van een gebied voor ganzen wil je echt een probleem oplossen. Anders blijft het dwijlen met de kraan open zoals we nu al een aantal jaar aan het doen zijn, dat kan je moeilijk ontkennen.

Jij hebt ze nooit gehoord, ik zeker wel. Ik kan je zo 10 personen noemen die jager zijn en zich ook ergeren aan die gang van zaken

-Vergunning; Die krijg je echt niet zomaar en raak je dus ook als jager heel erg makkelijk kwijt. Vervoer van een aangereden ree door een jager kan bijvoorbeeld al genoeg zijn.

Vergunning krijg je wel zomaar blijkt. Lees bijdragen in dit topic: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=175757.0. Ook staan daar genoeg zaken opgesomd waar het fout gaat met jagers en de wet.

-Verantwoord gedrag; De jagers die ik ken (en dat zijn er best veel) brengen bijna allemaal vele uren in de natuur door. Voornamelijk om te genieten net als wij doen. Durf zelfs wel te stellen dat velen van hen op hun jachtgronden beter weten wat er speelt als ons, natuurgenieters. Daarnaast, de grond waar gejaagd wordt, wordt gepacht. Neem aan dat je als eigenaar van een gebied niet zou willen dat er zulke misstanden plaats vinden. Gebeurt dat wel, dan ben je toch ook altijd bij machte om die pacht op te zeggen?
Daar komt nog bij dat een jager ook opgetrommeld kan worden als er bijv na een aanrijding een kreupel stuk wild rondloopt om deze te helpen uit zijn leiden te verlossen. Ook daarbij geld dat de jagers die ik ken hier (zeker in het geval van reeŽn afschot) juist letten op dit soort afwijkingen bij het maken van de keuze voor afschot.

Kan je een tweetal voorbeelden geven die mij deden verbazen.
1) Ken een jager die mij doodleuk vertelde dat hij last had van kraaien rond zijn huis en dat hij het zielig vond dat hun 'zijn' zangvogeltjes aan het aanvallen was. Ook vertelde hij me zonder schaamte dat hij geprobeerd had er ťťn af te schieten die een gaatje in gekropen was. Toen die eruit vloog en hij schoot bleek het enkel een torenvalk te zijn. Oeps!
2) Stond eens in het veld te kijken naar een groep ganzen toen er een jager naar mij toe kwam. Er was ťťn kolgans afgezonderd van de groep. Was niets met hem aan de hand, zie wel vaker gebeuren. De jager gaf aan dat het niet anders kon dan dat die verzwakt is en deed de achterklep open om de hond erachteraan te laten rennen en hem op te halen. Ik rustig kijken wat er gebeurde. Groep ganzen erachter vloog allemaal luidwekkend op (kost veel energie die ze vervolgens weer terug moeten krijgen door, je leest het goed, gras te eten --> schade). En wat bleek, de kolgans was inderdaad gewoon gezond genoeg en nam meteen de wieken. De jager ging er vervolgens vandoor met de woorden; die vind ik morgen nog wel.

Pachten van jachtgrond gebeurt vaak door de sterke jagerslobby die ondanks alle tegenargumenten die er verzonnen kunnen worden toch de vooroordelen over bijvoorbeeld vossen en kraaien gebruiken om de boeren te laten overtuigen. Zijn genoeg die er, helaas, intrappen. Daar hebben wij als burger niets over te zeggen.

Nogmaals, dit topic gaat over de uitwassen. Dit zijn er meer dan genoeg op te noemen. Maar er zijn ook zat jagers die nooit voor wat voor problemen dan ook hebben gezorgd.
Ik denk dat dat op heel veel gebieden geld, zoals ik ook al eerder aanhaalde.

Volgens mij zijn we het ook gewoon met elkaar eens hoor. Ik verafschuw ook die wildwest jagers die zomaar in het wilde weg knallen om het knallen, wetend dat de meerderheid van de jagers niet op die manier te werk gaat. Helaas komen de slechte verhalen alleen maar in de pers/hier op het forum.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

peterlindenburg

 • Observado Admin
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 727
Re: Kraaienjacht
« Reactie #68 Gepost op: maart 19, 2014, 23:00:12 pm »

afschot van reeŽn, ook al zoiets achterlijks, waar de schijnargumenten met haren bijgesleept worden om het goed te praten en het 'beheer' te noemen

jfbouwmeester

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2347
  • http://www.everyoneweb.com/janbouwmeester
Re: Kraaienjacht
« Reactie #69 Gepost op: maart 19, 2014, 23:01:53 pm »

Ons onderwerp ging over de: Kraaiendag 2014 van de WBE Drachten en omstreken.

We zijn steeds meer afgedwaald naar voor en tegen de jacht in het algemeen.(Hierbij sluit ik mijzelf niet uit, ik dwaal ook gemakkelijk af.)

Ik ben tegen deze wedstrijd in Drachten omdat ik dat enigszins raar vind, niet zo ethisch dus.

Tijdens het verloop van deze discussie gaat het steeds meer over gelijk hebben. Dat vind ik jammer. Vooral omdat het soms een beetje op de persoon gespeeld gaat worden(wel op een nette manier hoor). Volgens mij is goed met elkaar omgaan belangrijker dan gelijk hebben.
Zelf ga ik maar stoppen met deze discussie, wat een ander daar ook van vind.

Jan Bouwmeester. ;)

Gelogd
jfbOUWMEESTER

JR de Jong

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 683
Re: Kraaienjacht
« Reactie #70 Gepost op: maart 20, 2014, 10:06:25 am »

Wat in Drachten gaat gebeuren is gewoon een ordinaire slachtpartij, onder het mom van "weide"vogels beschermen wat natuurlijk gewoonweg lulkoek is. Kijk naar de statistieken wat er veranderd is sinds jaren 60, dat zegt genoeg daar hebben kraaiachtigen niks mee te maken. Landbouw intensivering en daarmee het gebruik van gif (hoe anders alleen maar groen gras) en lage waterstand, het ondoordacht aanleggen van gemeentelijke business parken en wegen, kortom de mens die het zover heeft gebracht dat het met de "weide"vogels slecht gaat, en veel meer.

stukje over uitsterven van een algemene soort http://nlbif.eti.uva.nl/naturalis/detail.php?lang=nl&id=39
Gelogd
met vriendelijke groet, Jack

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #71 Gepost op: maart 20, 2014, 10:44:04 am »

(..).  Volgens mij is goed met elkaar omgaan belangrijker dan gelijk hebben.(..)

Beste Jan,

Het spijt me wel, maar een door een plezierjager doodgeschoten Wilde Eend, Kolgans, Zwarte Kraai en/of Kauw heeft geen stem en kan niet aan deze discussie deelnemen. Daarom zijn er natuurbeschermers / vogelliefhebbers (etc.) die voor hen het woord voeren.

Daarnaast mag jij wel van mening zijn dat natuurbeschermers / vogelaars / fotografen / wandelaars / vogeltellers (etc.) 'goed moeten omgaan' met plezierjagers & co, maar waarom eigenlijk? Linksom of rechtsom, maar plezierjagers & co doden deze vier soorten vogels voor hun plezier (want plezierjagers worden niet voor deze activiteiten betaald) en daar zijn deze mensen nu eenmaal een felle tegenstander van. Net als naar schatting ongeveer 90& van de Nederlandse bevolking.

Dus waarom zouden deze mensen hun stem niet mogen verheffen tegen het gegeven dat jij het goedkeurt dat plezierjagers & co voor hun plezier deze vier soorten afknallen met hun geweer?

Waarom verander je gewoon niet van mening over de plezierjacht? Dat is veel makkelijker en bovendien  ben je dan af van dat gezeur.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Gelogd

plurk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 91
Re: Kraaienjacht
« Reactie #72 Gepost op: maart 20, 2014, 10:58:50 am »

Tijdens het verloop van deze discussie gaat het steeds meer over gelijk hebben. Dat vind ik jammer. Vooral omdat het soms een beetje op de persoon gespeeld gaat worden(wel op een nette manier hoor).

Ik snap je keuze, dat is precies de reden dat ik ook liever terughoudend ben in dit soort discussies. Neemt niet weg dat ik met interesse de argumenten voor en tegen heb gelezen. Ben zelf niet principieel tegen jacht en eet zelfs af en toe wild. Maar ik mis bij jagers vaak wel de eerlijkheid om te zeggen: we vinden het leuk om dit te doen, dieren doodschieten is wat we graag doen, misstanden in ons midden kaarten we aan. Daarbij helpt het ook niet als er steeds maar weer achterhaalde ideeŽn worden gepresenteerd (zie ook het Facebookbericht van de KNJV) als zouden bepaalde vogels 'schadelijk' zijn, op basis van onzinnige cijfers. Daarbij is het onderscheid tussen plezier- en beheersjacht volgens mij ook volkomen kunstmatig.
Gelogd
B.P. den Herder

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #73 Gepost op: maart 20, 2014, 11:56:51 am »

plurk, ik vind ook dat niet alle jagers altijd even open en eerlijk communiceren. En inderdaad worden er vaak te oude redenen gebruikt, wellicht ook door mij.

Maar waar ik me in deze discussie een beetje aan heb ge-ergerd; het lijkt in de commentaren van sommigen dat ALLE jagers zo bot en onbehouden te werken gaan. En dat is dus absoluut niet het geval.
Je laatste punt deel ik ook wel, onderscheid tussen plezier- en beheersjacht is nauwelijks te maken. Bij de beheersjacht wordt maar op zeer kleine schaal gebruik gemaakt van de zogenaamde professionals, daarbij kom je dus gelijk op het punt dat de rest door niet-professionele hobby jagers wordt beheer. En hobby jagers zijn plezier jagers.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

KorHaan

 • Gast
Re: Kraaienjacht
« Reactie #74 Gepost op: maart 20, 2014, 18:35:44 pm »

Je kunt argumenteren wat je wilt, daar worden de kraaienschietgasten niet warm of koud van. Je kunt je afvragen waarom dit slachtpartijtje mag doorgaan. En dan kom je uiteindelijk uit in politiek Den Haag, waar wetten worden gemaakt die dit soort uitwassen gewoon toestaan. Daar doe je niks aan behalve een hoop machteloos geroeptoeter. Verbaal geweld van argumenten tegenover legaal fysiek geweld. Willen wij dat onze argumenten gehoord worden, dan is het zaak om ons te begeven in de schimmige wereld van de lobbyclubs en politieke wandelgangen in de slangenkuil van politiek Den Haag. Om niet bij voorbaat kansloos te zijn dient er een referendum aangaande plezierjacht op touw te worden gezet. Als 90 % van de Nederlandse bevolking tegen plezierjacht is, kan dat nog een interessante uitslag worden. Als het een bindend referendum is, kunnen wetten worden aangepast, en zijn we voorgoed verlost van dit soort uitwassen. Dan worden die gewoon verboden, zoals het hoort.


Mijn twee cent,


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Gelogd

Jan Zwaaneveld

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1650
  • Lekker vogelen!
Re: Kraaienjacht
« Reactie #75 Gepost op: maart 20, 2014, 18:50:47 pm »

Je kunt kletsen wat je wilt over jagers die 'verantwoord omgaan met hun bevoegdheden', 'verantwoord beheer', 'eind van de voedselketen' blabla, bottom line is dat jagers voor hun plezier dieren doodschieten en dat al het andere kletskoek is die jagers bezigen om zichzelf een alibi te verschaffen voor hun onsmakelijke hobby, namelijk het voor hun plezier doodschieten van dieren.
Als ze dat namelijk niet voor hun plezier deden, zouden ze het niet doen. Ze hoeven het namelijk niet, van niemand.
Gelogd
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

KorHaan

 • Gast
Re: Kraaienjacht
« Reactie #76 Gepost op: maart 20, 2014, 18:59:27 pm »

Jan,


Dat is allemaal waar. Maar waarom komen ze dan weg met hun alibi? Feit is, dat het gewoon toegestaan wordt. En de kromheid zit niet bij jagers, die een potje in de rondte lullen om zich een alibi te verschaffen, maar bij anderen ( de boven ons gestelden) die dat gelul honoreren in wetten.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Gelogd

Jan Zwaaneveld

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1650
  • Lekker vogelen!
Re: Kraaienjacht
« Reactie #77 Gepost op: maart 20, 2014, 19:09:22 pm »

Jan,


Dat is allemaal waar. Maar waarom komen ze dan weg met hun alibi? Feit is, dat het gewoon toegestaan wordt. En de kromheid zit niet bij jagers, die een potje in de rondte lullen om zich een alibi te verschaffen, maar bij anderen ( de boven ons gestelden) die dat gelul honoreren in wetten.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo


Klopt als een bus. Vergeet niet dat het CDA, de jagerspartij bij uitstek, jarenlang veel macht heeft gehad. We mogen nog in onze handjes wrijven dat we die oetlul van een Bleker relatief snel zijn kwijtgeraakt, anders was de situatie nu nog veel erger geweest, daarvan ben ik overtuigd.
Gelogd
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

hendrik.h

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 165
Re: Kraaienjacht
« Reactie #78 Gepost op: maart 20, 2014, 20:59:10 pm »


 De Kraaiedei fan de Wyldbehearienheid Drachten giet net troch. De Drachtster jagers soene sneon kraaien sjitte. Foar wa't de measte bisten sjit soene 'moaie prizen' klear lizze. De aksje wie bedoeld om mear animo foar de jacht te krijen. Yn Frysl‚n binne in soad kraaien, dÍr mei op jage wurde om't se gjin natuerlike fijannen ha. De kraaien jeie Żnder oaren op greidefŻgels. De Partij foar de Dieren wie lykwols skokt troch de aksje en stelde keamerfragen. De jagers ķt Drachten wurde no bedrige en ha dÍrom de Kraaiedei Űfsein.


Kortom het feestje gaat niet door,omdat de jagers bedreigt worden.
Gelogd
gr hendrik.

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #79 Gepost op: maart 20, 2014, 21:28:56 pm »

"De Kraaiedei fan de Wyldbehearienheid Drachten giet net troch. De Drachtster jagers soene sneon kraaien sjitte. Foar wa't de measte bisten sjit soene 'moaie prizen' klear lizze. De aksje wie bedoeld om mear animo foar de jacht te krijen. Yn Frysl‚n binne in soad kraaien, dÍr mei op jage wurde om't se gjin natuerlike fijannen ha. De kraaien jeie Żnder oaren op greidefŻgels. De Partij foar de Dieren wie lykwols skokt troch de aksje en stelde keamerfragen. De jagers ķt Drachten wurde no bedrige en ha dÍrom de Kraaiedei Űfsein." Kortom het feestje gaat niet door, omdat de jagers bedreigd worden.

"Yn Frysl‚n binne in soad kraaien, dÍr mei op jage wurde om't se gjin natuerlike fijannen ha." = "Er zijn een heleboel kraaien in de provincie Friesland. Daar mag op gejaagd worden omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben."

Aldus de plezierjagers & co. Tja...........

Groetjes, Klaas
Gelogd

DKoppenol

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 497
 • Enthousiaste vogelaar
  • JNM
Re: Kraaienjacht
« Reactie #80 Gepost op: maart 20, 2014, 21:44:21 pm »

'De Kraaiendag van de Wildbeheereenheid Drachten gaat niet door. De Drachtster jagers zouden aanstaande zaterdag Kraaien schieten. Voor wie de meeste dieren schiet, zouden prijzen klaarliggen. De actie was bedoeld om meer animo voor de jacht te krijgen. In Friesland zijn een heleboel Kraaien, daar mag op gejaagd worden, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. De kraaien jagen onder andere op weidevogels. De PvdD was vanzelfsprekend geschockt door de actie en stelde Kamervragen. De jagers worden nu bedreigd en hebben daarom de dag gecancelled.'
Even volledig vertaald.
Gelogd
Groeten, Diedert Koppenol

Levenslijst: 255
Nieuwste soorten:Amerikaanse Goudplevier,Buidelmees

Vogelen? Gezelligheid? www.jnm.nl

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #81 Gepost op: maart 20, 2014, 22:06:01 pm »

Met de jacht eens of niet, bedreigen is hoe dan ook een brug te ver :rolleye:
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Stan.

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 291
Re: Kraaienjacht
« Reactie #82 Gepost op: maart 20, 2014, 22:42:21 pm »

Met de jacht eens of niet, kraaien doodschieten is hoe dan ook een brug te ver  :rolleye:
Gelogd
Groeten,
Stan van Remmerden

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #83 Gepost op: maart 20, 2014, 22:48:18 pm »

Ook waar, maar de jagers handelen in dit geval nog steeds binnen de lijnen van de wet. Als je echt de jacht aan wilt pakken, dan bereik je niets met bedreigingen. Dan kun je (zoals eerder vandaag al werd aangestipt) veel meer bereiken door een stevige lobby in Den Haag op te starten, hoe moeilijk dat ook zal blijken te zijn.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Stan.

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 291
Re: Kraaienjacht
« Reactie #84 Gepost op: maart 20, 2014, 22:53:21 pm »

Daar ben ik het natuurlijk mee eens. Toch ben ik blij voor die kauwen en kraaien die hierdoor nu niet hun partner verliezen.
Gelogd
Groeten,
Stan van Remmerden

Oenanthe

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4567
Re: Kraaienjacht
« Reactie #85 Gepost op: maart 21, 2014, 00:15:12 am »

Ook waar, maar de jagers handelen in dit geval nog steeds binnen de lijnen van de wet.

Dat niet alleen. Ik bekeek laatst de site van het KNJV en het viel me op dat ze daar nog steeds dezelfde dingen zeggen als 30 jaar geleden. Na een hele poos het landschap te hebben onderhouden gaat de jager tenslotte oogsten. Nooit iets van gemerkt in de polder, waar ze zo graag hazen en eenden kwamen schieten. En nu weer het verhaal dat kraaien bejaagd moeten worden omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Hoe krijg je het toch voor elkaar om zo lang je hobby te kunnen verdedigen met zulke onzinnige argumenten.
Gelogd
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Marije

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 793
 • Marije Laarhoven-van Diedenhoven
Re: Kraaienjacht
« Reactie #86 Gepost op: maart 21, 2014, 00:55:42 am »

WBE Drachten blaast kraaiendag af
Gepubliceerd op 20 maart 2014, 23:45

DRACHTEN - De kraaiendag van de Wildbeheereenheid Drachten e.o. gaat zaterdag niet door. De jagersclub heeft besloten het evenement, waarbij er Ďmooie prijzen' zouden worden uitgedeeld aan deelnemers die de meeste kraaien en kauwen schieten, af te gelasten vanwege de landelijke aandacht die begin deze week loskwam na een stuk in de Leeuwarder Courant. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen over de praktijk gesteld. Ook zou de Drachtster WBE door dierenliefhebbers zijn bedreigd.


Bron: http://www.lc.nl/friesland/regio/article16726633.ece/WBE-Drachten-blaast-kraaiendag-af-
'Kraaiedei' giet net troch
20 maart, 2014 - 20:20 - 

De Kraaiedei fan de Wyldbehearienheid Drachten giet net troch. De Drachtster jagers soene sneon kraaien sjitte. Foar wa't de measte bisten sjit soene 'moaie prizen' klear lizze. De aksje wie bedoeld om mear animo foar de jacht te krijen. Yn Frysl‚n binne in soad kraaien, dÍr mei op jage wurde om't se gjin natuerlike fijannen ha. De kraaien jeie Żnder oaren op greidefŻgels. De Partij foar de Dieren wie lykwols skokt troch de aksje en stelde keamerfragen. De jagers ķt Drachten wurde no bedrige en ha dÍrom de Kraaiedei Űfsein.Bron: http://www.omropfryslan.nl/nijs/kraaiendei-giet-net-troch
« Laatst bewerkt op: maart 21, 2014, 00:59:17 am door Marije »
Gelogd

jeroenroelofsen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2067
  • Landmarks.nl; natuur genieten
Re: Kraaienjacht
« Reactie #87 Gepost op: maart 21, 2014, 07:11:38 am »

Iets met lezen en in herhaling vallen.
Lees even terug, dit is een paar posts terug al gemeld Marije


 De Kraaiedei fan de Wyldbehearienheid Drachten giet net troch. De Drachtster jagers soene sneon kraaien sjitte. Foar wa't de measte bisten sjit soene 'moaie prizen' klear lizze. De aksje wie bedoeld om mear animo foar de jacht te krijen. Yn Frysl‚n binne in soad kraaien, dÍr mei op jage wurde om't se gjin natuerlike fijannen ha. De kraaien jeie Żnder oaren op greidefŻgels. De Partij foar de Dieren wie lykwols skokt troch de aksje en stelde keamerfragen. De jagers ķt Drachten wurde no bedrige en ha dÍrom de Kraaiedei Űfsein.


Kortom het feestje gaat niet door,omdat de jagers bedreigt worden.
Gelogd
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Klaas van Dijk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2455
Re: Kraaienjacht
« Reactie #88 Gepost op: maart 21, 2014, 09:27:12 am »

(..). Durf zelfs wel te stellen dat velen van hen op hun jachtgronden beter weten wat er speelt als ons, natuurgenieters. Daarnaast, de grond waar gejaagd wordt, wordt gepacht. Neem aan dat je als eigenaar van een gebied niet zou willen dat er zulke misstanden plaats vinden. Gebeurt dat wel, dan ben je toch ook altijd bij machte om die pacht op te zeggen? (...)

Beste Jeroen,

Opnieuw zou ik je willen verzoeken om niet langer dit soort ongefundeerde uitspraken te doen over de activiteiten van plezierjagers & co. Deze uitspraken kun je niet hard maken en werken dus alleen maar contraproductief voor het draagvlak van plezierjagers & co. Zie verder ook de bijdrage van Maarten Verrips. Jij verkondigt dus nog steeds dezelfde onzin die de plezierjagers & co al dertig jaar verkondigen. Gaarne dus Úf hier mee ophouden Úf je uitspraken beargumenteren.

Verder was ik benieuwd of je je ondertussen je al goed hebt verdiept in de jaarverslagen over de systematische roofvogelvervolging zoals die jaarlijks in een artikel in De Takkeling worden gepubliceerd. Via http://werkgroeproofvogels.nl/de-takkeling/inhoud-de-takkeling zijn ze allemaal te lezen. Wat is je opinie over, bijvoorbeeld, het jaarverslag over 2004 (http://werkgroeproofvogels.nl/images/stories/takkeling/takkelingen_artikelen/T2005-1-057.pdf )? Hoe verklaar jij, om maar eens een voorbeeld te noemen wat in dit jaarverslag staat, dat roofvogelonderzoekers zo vaak zoveel problemen ondervinden om onderzoek te mogen doen op particuliere landgoederen cq hier dus gewoon geen onderzoek kunnen doen?

(...). Nogmaals, dit topic gaat over de uitwassen. Dit zijn er meer dan genoeg op te noemen. Maar er zijn ook zat jagers die nooit voor wat voor problemen dan ook hebben gezorgd. Ik denk dat dat op heel veel gebieden geldt, zoals ik ook al eerder aanhaalde. (...).

Beste Jeroen,

Wederom doe je hier een uitspraak die je niet kunt onderbouwen. Het hierboven aangehaalde artikel over de systematische roofvogelvervolging spreekt dat tegen, zie vooral de discussie. Met andere woorden: je betoog goed onderbouwen met duidelijke niet-weerlegbare argumenten als je van plan bent om de activiteiten van plezierjagers & co te verdedigen.

(..). Volgens mij zijn we het ook gewoon met elkaar eens hoor. (...).

Beste Jeroen,

'They are on the wrong side of the history' is een prachtige Engelse term die tegenwoordig vaak wordt gebruikt in een totaal ander debat over een totaal ander onderwerp voor de groeperingen die een achterhoedegevecht aan het voeren zijn. Dat geldt dus ook voor plezierjagers & co. Plezierjagers & co staan erg alleen (trekken veelal samen op met eierrapers) en natuurliefhebbers willen er gewoon helemaal niets mee te maken hebben.

Uiteindelijk is de keuze voor de plezierjager dus heel simpel. “f je geweer aan de wilgen hangen, je jachtakte inleveren en vervolgens toetreden tot de groep van natuurliefhebbers (etc.), Úf doorgaan met de plezierjacht en er genoegen mee nemen dat niet bij deze groep hoort.

We zijn het dus niet met elkaar eens, hoe vaak plezierjagers & co dit ook zeggen en hoe dolgraag plezierjagers & co ook altijd willen samenwerken met natuurliefhebbers.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk
Gelogd

Mark Zevenbergen

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 644
Re: Kraaienjacht
« Reactie #89 Gepost op: maart 21, 2014, 09:53:44 am »

En nu weer het verhaal dat kraaien bejaagd moeten worden omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Hoe krijg je het toch voor elkaar om zo lang je hobby te kunnen verdedigen met zulke onzinnige argumenten.
Natuurlijke vijanden zoals de Havik worden van het nest geschoten omdat ze al die kleine weidevogelkuikentjes opeten, dus als je die weghaalt heb je inderdaad een reden om het 'overschot' aan Zwarte Kraaien af te schieten.  :angel:
Gelogd
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 8   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.057 seconden met 19 queries.