Als ik het dan goed begrijp werken de Nationale ringcentrales en Euring (co-ordinating bird ringing througout Europe) langs elkaar heen omdat je op de laatstgenoemde website ook buitenlandse ringen in kan voeren.
Deels zeker. Echter zijn er diverse ringcentrales die alleen (of voornamelijk) werken met de invoer via Euring.
hoi Ted,
Het allerbelangrijkste van Euring is dat alle aangesloten Ringcentrales (= alle nationale Ringcentrales in Europa) met elkaar hebben afgesproken dat ze de ring- en vindgegevens van de geringde vogels volgens een zeer gedetailleerd gecodeerd systeem allemaal op precies dezelfde manier verzamelen en opslaan. Deze afspraken bestaan al heel erg lang, en zijn natuurlijk langzaam aan ook wel wat veranderd / aangepast. Euring had dus al zeer ver voor het internettijdperk een buitengewoon goed gecodeerd systeem hiervoor. En dat hebben ze nog steeds, en het werkt nog steeds uitmuntend.
Bijvoorbeeld de namen van vogels. Alle Palearctische soorten hebben ze gewoon een code gegeven. Kokmeeuw = 5820. Doet er dus niet toe dat je deze vogel
'Larus ridibundus' noemt (of
'Chroicocephalus ridibundus'), of Kapmeeuw, of Black-headed Gull, of Common Black-headed Gull (etc.). Het is en het blijft '5820'. Idem voor leeftijden.
1 = pulli; 2 = volgroeid (leeftijd dus onbekend, maar geen pullus = nestjong meer), 3 = eerste kalenderjaar, 4 = na eerste kalenderjaar; 5 = tweede kalenderjaar, etc.
Grasduin maar eens op
http://www.euring.org/data_and_codes/euring_code_list/index.html Alle (oude) handleidingen staan gewoon allemaal online. Kun je uren mee vullen om het allemaal eens rustig te bestuderen.
Inderdaad is
www.ring.ac (hetzelfde als
http://blx1.bto.org/euring/main/index.jsp ) speciaal voor het publiek gemaakt. Iedereen kan hier de vondst / melding van een geringde vogel melden en de melding/waarneming komt automatisch terecht bij de nationale ringcentrale. Probeer het gewoon zelf maar eens uit bij een waarneming van een vogel met een buitenlandse ring. Onder ieder bericht van de yahoo e-mail nieuwsgroep [cr-birding] staat bijvoorbeeld ook:
Please don't forget to check "European colour-ring Birding" (Dirk Raes website): http://www.cr-birding.org/ before asking! Report a ring on www.ring.ac
Er leiden meerdere wegen naar Rome en dat geldt dus ook voor het krijgen van meldingen van geringde vogels. Hoe meer kanalen je hebt, hoe meer meldingen je krijgt. En je moet ook met de tijd meegaan. Er zijn dus nu in ieder geval ook al Britse ringen in omloop met een website als meldadres. Natuurlijk is dat
www.ring.ac Is het zo wat duidelijker?
Groetjes,
Klaas