Topografische kaarten Nederland andere tijden andere verkoop

Gestart door Ed van Hecke, januari 31, 2014, 22:19:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ed van Hecke

Vroeger ging je voor een topografische kaart naar het kadaster of de Anwb (blauwe serie  geplastificeerde versie zg. 'scheur- en watervast) die ism topografische dienst en kadaster  jarenlang een uiterst informatieve en hanteerbare kaartenserie  van Nederland ( ingedeeld in provincie of landstreek) publiceerde.

Niet alleen waren hoogtelijnen,  hoogspanningsmasten en de kleinste  details (inclusief slootovergangen, planken en duikers) op de kaart zichtbaar, ook het bodemgebruik stond aangegeven, dus indien ergens  onbekend  kon je aan de aangegeven boomsoort zien waar in het bos je ongeveer uithing.

Uiteraard  kan teugeswoordig  alles  via de smartphone obv GPS-gegevens ( kwam onlangs een stel  snotneuzen tegen met hun Dumbphone en  routebeschrijving in de hand die het westen niet konden vinden, tsja....) maar dat terzijde.

Het kadaster gaat volledig met de tijd mee en dat betekent niet alleen dat  nu topografische kaarten op aanvraag zijn te laten maken en te bestellen ( http://www.kadaster.gisinternet.nl) en dat  men via  het programma Top25 to move op de  PDA ( wie heeft die nog?) of smartphone met GPS  en TiFF-FFW software een  TK of Q25 kaart( 1:25.000) op  het  schermpje  tovert, maar ook dat de papieren ouwe vertrouwde min of meer  per  provincie of landstreek ingedeelde  topografische kaartenserie  net zoals die van de ANWB enkele jaren geleden stilletjes verdween, gaat verdwijnen.
Deze per provincie /landstreek ingedeelde nederlandse topo- kaarten serie van het kadaster op termijn van de markt gaat .

ANWB heeft weliswaar een  nieuwe vergelijkbare serie uitgebracht  opvouwbaar als portefeuille  met klittenband/velpro-sluiting  van de firma  Buijten & Schipperheijn, de zg  Smulders  Kompaskaarten met als  kopje:  "'De Sterkste Fietskaart van de Regio", onverslijtbaar. regenwerend. handig formaat.
Schaal 1:50.000, maar hoewel goed  kan die niet tippen aan de  good old topo- kaart.

De oude (?) serie van topo-kaarten  ingedeeld  naar  provincie of landstreek worden nu nog  alleen  maar verkocht  bij  het  kadasterkantoor  te  Zwolle,   Koggelaan 59.

Vlakbij de sperweruil.

Anders moet  je het  op maat laten maken,  of de   Top25tomove  aanschaffen ( met 32,95 Euro  nog altijd goedkoper dan de hele kaartenserie van Nederland =  plus minus 140 Euro) maar je moet  ook ondersteunende  software TiFF   en OZi  of iets vergelijkbaars  zien te downloaden  of  aan te kopen.
Hoewel een digitale versie op harde schijf  heel handig ook  qua bewerking en verzending, bedenk wel dat uw printerinktcartrigdes  snel  leeg   raken  bij uitprinten van de kaart.
Tenzij  in zwart /wit (grey) en mbv  laserprinter dan  vallen uitprintkosten in het niet vergeleken  bij aanschaf  fysieke kaart.

Links
http://www.kadaster.nl/web/artikel/productartikel/Top25-to-move.htm
http://www.kadaster.nl/web/artikel/productartikel/Topografische.kaart.htm

Smulders Kampaskaart,  http://www.buijten.nl

Overigens voor  vacantiegangers, dit verhaal geldt net zo goed in het directe buitenland
ook daar zijn in Nr-Wf al  de verkoop van papieren versie van topografische kaart opgedoekt.
Andere Bundeslanden nog wel  papieren versie via  speciale bestelling te bekomen of in speciaalzaak.

Duitsland
Http://www.geoportal.de

Belgie
http://www.belgeo.be

Frankrijk moet ik nog uitzoeken

Spanje
http://www.guia.repsol.es
Is commercieel,  geo.  Spanje  moet ik nog uitzoeken

U.K.
Nog uitzoeken.

Mvg

E van Hecke

Alex Kwak

Alex Kwak, medewerker Zostera/Observation International, ontwikkelaar ObsMapp
Ik beantwoord geen PM's over mobiele app's. Vragen ALTIJD via het forum!

SlechtValk

Ik mis een soort van conclusie in dit betoog... het klinkt alsof je het maar niets vind, maar je zegt dit niet echt...

Wat is het doel van deze post? :P

Tevens snap ik niet zo goed waarom je de nadruk zo legt op de indeling per provincie of landstreek :S
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.