Hoofdmenu

een houtzwam

Gestart door albertine r., januari 28, 2014, 10:40:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

albertine r.

Al enige tijd probeer ik te achterhalen wat dit zou kunnen zijn. De Houtzwammentabel brengt me overal, maar niet bij een gelijkend exemplaar. Ik vind die sleutel knap lastig!





Bovenstaande foto's zijn van 14 december. Inmiddels zien ze er als op onderstaande foto's uit. Gebeurt dus helaas niet veel wat tot een aanwijzing kan leiden.





Iemand die me verder kan helpen?

groet Albertine

JW_2all

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat deze een abrikozen-kleur heeft en op een witte tandzwam lijkt, en het dus niet is. Je zou eens kunnen beginnen bij Schizopora flavipora. En kijken waarom het die niet zou kunnen zijn.

Daarna weet ik zeker dat Xenion of een van de andere korstzwam-specialisten je helpt aan de definitieve naam.
Groet,
Jan

WijnandvB

Hele mooie foto's  :duim:

Aan een naam waag ik me niet.

Mvrgr, Wijnand.

euroblinkie

hallo Albertine
Ik ben ook vaak in Groenendaal en heb deze op 3 dec.2013 ook op het forum gezet
iemand dacht aan een Kurkstrookzwam
Hij is wel zzzzzeer zeldzaam maar op Google heb ik foto,s van de Labyrintzwam gevonden
bij www.velutipes .com zijn ze precies hetzelfde als onze foto,s

ik ben benieuwd
gr lou

albertine r.

@Euroblinkie - op de stam met de Beukenkorrelkopjes en aangrenzend het Kleverig lindenbekertje?  ;D

Ik ga vanavond alle suggesties eens uitgebreid bestuderen.

groet Albertine

albertine r.

Citaat van: JW_2all op januari 28, 2014, 13:52:57 PM
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat deze een abrikozen-kleur heeft en op een witte tandzwam lijkt, en het dus niet is. Je zou eens kunnen beginnen bij Schizopora flavipora. En kijken waarom het die niet zou kunnen zijn.

Daarna weet ik zeker dat Xenion of een van de andere korstzwam-specialisten je helpt aan de definitieve naam.


Gaat 'm niet worden, vrees ik.
Info over de abrikozen is minimaal. Zelfs in de houtzwammentabel wordt hij slechts in de kleine lettertjes vermeld. En ik kan eerlijk gezegd niet zoveel met die omschrijvingen, nog iets te hoog gegrepen.
Voor de andere suggesties geldt hetzelfde.

Plaatjes kijken schiet ook niet erg op. Bij elke optie zijn wel foto's te vinden die er wel op lijken (volgens mij dan). Hier dreigt de valkuil van het internet: klakkeloos fouten overnemen totdat iedereen begint te geloven dat die fouten de waarheid zijn.
Er zijn overigens maar heel weinig goedgekeurde waarnemingen van die soorten. 

Dat over die korstzwam-specialist volg ik dan helemaal niet meer. Ben net in mijn vorige topic door Henk terechtgewezen: korstzwammen hebben geen gaatjes. En ik zou toch zeggen .............

Afijn, ben blij dat de mossen weer volop kapselen!

groet Albertine


JW_2all

#6
Ieder z'n specialiteit, mossen zijn de mijne niet. Iemand wees me er ooit op dat iets wat ik witte tandzwam noemde abrikozen was. Vijftien jaar geleden waren de abrikozen minder roze met wat meer geel erin, en de foto's ervan minder goed. Ik had toen de indruk dat ze alleen maar roze werden als je flitste, of zonder, maar dan bij donker weer, en dat er weerschijn nodig was, of strijklicht, om de kleur goed te pakken. 
Ik heb die zwam daarna nog een jaar of zes gevolgd, en toen was de boom op, en viel hij om.
Tegenwoordig kan ik betere foto's maken dan toen, maar die zwam is en blijft weg. Ik denk dat hij alleen groeit in pionier-situaties.

Om terug te komen op jouw foto, die is zeer gedetailleerd, en hoewel ik best snap dat je terecht gewezen wordt omdat korstzwammen geen porieen hebben, gaat het wel om de mate van detaillering die bepaalt of dat klopt.
Ik zag laatst een papierzwammetje met duidelijke "gaatjes" op mijn scherm, terwijl die met het blote oog en met een loep van 8x toch echt geen porieen had (en ook niet hoort te hebben), maar met een dubbel check op de deteminatie blijkt dat als je maar genoeg pixels hebt,  "gaatjes" te vinden zijn op plekken waar je ze niet verwacht.
Weerschijnzwammen zijn ook korstzwammen en je kunt zeggen wat je wilt, maar op goede opnames zie je wel degelijk een soort van buisjes met gaatjes (dat heet natuurlijk niet zo, maar ja, hoe dan wel).

Dus om terug te komen op de abrikozenbuisjeszwam. Hier zie je het exemplaar dat John Reijders  aanwees (een oude foto, dus niet zo scherp). Of vraag het (per mail) aan Gerrit Keizer, hij zal ongetwijfeld met andere namen aan komen zetten. Ik heb een aantal excursies van Gerrit meegemaakt, een erg goede gids; ik hoop dat hij ondanks het stiijgen der jaren af en toe nog eens in actie kan komen.

O ja, en er bestaat een speciale korstzwammen werkgroep in Nederland, en ik denk dat er wel wat leden van die groep actief op dit forum zitten, dus ... er staat er wel eentje op die iets durft te schrijven zonder een microscoop te raad plegen.
Groet,
Jan

albertine r.

Zo maakt de moderne camera het dus alleen maar gecompliceerder voor de beginneling. Nooit bij stilgestaan eigenlijk.

Heb Gerrit Keizer niet in mijn mailbestand zitten, maar volgens mij wil hij nog wel eens actief zijn op het forum van Vroege Vogels, dus ik zou daar een poging kunnen wagen.

Zal eerst nog even afwachten of er hier iemand opstaat...

Dank voor je reactie!

groet Albertine




wimperzwam

De kleur van de Abrikozenbuisjeszwam (Schizopra flavipora) is sterk leeftijd en droogte afhankelijk. Het zou de soort best kunnen voorstellen.

Mvgr.,
Henk Huijser.

JW_2all

#9
Nog even iets over taal:
zwammen met buizen hebben natuurlijk gaatjes. Een buis zonder gaten is immers een massieve staaf?

Het punt hier is dat niet iedere zwam met gaatjes, ook daadwerkelijk gerekend wordt tot de gaatjeszwammen.
Taxonomisch werd in het verleden op basis van vormkenmerken een onderscheid gemaakt tussen gaatjeszwammen en korstzwammen op basis van (microscopische) verschillen in en rond het kiemvlies.
Men liep met die methode stuk op een reeks grensgevallen die je ofwel tot de ene groep ofwel tot de andere groep kunt rekenen, ofwel tot beide groepen, omdat ze soms resupinaat voorkomen en soms grote vruchtlichamen vormen (en dan vaak ook nog met wat gaatjes hier of daar). 
In de Nederlandstalige literatuur hield daarna het taxonomisch denken vrij snel op.
In plaats van zich verder te concentreren op de wellicht enig juiste stamboom, documenteerde men liever soorten. Dat was zinvoller. Want er was genoeg te doen.

Nu genetisch onderzoek haar intrede heeft gedaan blijkt dat onderzoek naar die stamboom op basis van vormkenmerken min of meer achterhaald is. Er worden nu andere verbanden gelegd die wellicht als zinvoller worden ervaren, in ieder geval in ecologisch en evolutionair opzicht. Waarom dat is, daar kom je achter als je je gaat verdiepen in de aannames vooraf van zo'n genetische interpretatie van op zich feiten.
Die feiten worden geinterpreteerd op basis van evolutionaire hypotheses.
Groet,
Jan

albertine r.

Ja...
Vandaar ook

Bijzonder vormen
Genus Stereum
..... het hymenium zit aan de buitenkant (resp. onderkant) en is glad (zonder buisjes, stekels of plooien) ............


Evenwel .........

Er zijn tientallen andere geslachten van korstzwammen , (!!) meestal resupinaat met glad hymenium .....
(Grote Paddestoelengids - E.Gerhardt)

Het venijn zit, vrees ik, in het woordje 'meestal', niet in de gaatjes/buisjes/staven.

groet Albertine 


JW_2all

#11
Ik gebruik een ander werk ernaast voor determinaties. Tegenwoordig meerdere. Want ze zijn allemaal incompleet. Het begon met excursies van mycologen, daarna veldgidsjes, daarna sleutels. Het wachten was natuurlijk op de Heukels voor paddenstoelen. Inmiddels begrijp ik dat die er met afwachten alleen niet gaat komen.

En, ik heb ooit bedacht om mijn website niet alleen te laten gaan over gastero's maar ook over korstzwammen en gaatjeszwammen. Dus had ik een bestandje gemaakt over de bouw van korstmossen en gaatjeszwammen, en er stond me al een macroscopische aanpak voor ogen. Want tussen de houtzwammentabel en andere tabellen past nog wel een engelse sleutel, om het zo maar uit te drukken.

Maar het ging teveel op werk lijken, om het allemaal ineens aan te pakken. Dus doe ik eerst de buikzwammetjes, en kijk dan volgend jaar of zo wel eens of het zin heeft om die andere onderwerpen ooit nog uit te werken.
Groet,
Jan