Luizen met oranjerode nimfen

Gestart door wilde, juni 06, 2007, 21:31:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Deze luizen zaten op Klein kruiskruid, geen grote kolonie. De nimfen zijn helder oranjerood gekleurd. Nu zie ik dat ook wel bij andere soorten, bijv. Zwarte bonenluizen als de nimfen net verveld zijn, maar die verkleuren later naar grijszwart. Deze van de foto waren allemaal zo roodachtig gekleurd.
Opvallend aan het imago zijn de relatief korte antennen en de zeer korte siphonen. Het imago is ongeveer 1,5 mm lang en een beetje peervormig.
Weet iemand de naam?Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Stippen

Groet,
Kees van der Krieke | stippen.nl

spinnenvrouw

De rode diertjes zijn inderdaad mijten, babyluisjes zijn vaak bleker dan hun moeder, maar niet zo knal anders.
De luis zou een Brachycaudus kunnen zijn, maar luizen van de foto is veeeel moeilijker dan spinnen van de foto.
En welke lieveheersbeest zat hieraan te knabbelen?
Jacomijn Prinsen

wilde

Er waren geen lieveheersbeestjes in de buurt. De mijten/nimfen nader bekijkend valt me op dat deze licht behaard zijn en de luizen niet. Ik kan bij geen enkel exemplaar goed de poten tellen. Als het mijten zijn moeten dat er 4 aan een kant zijn. Ze hebben ook niet echt de vorm van de luizen, dus mijten lijkt plausibel.
Daarmee weet ik nog niet welke luizen het zijn, maar misschien is de combinatie met die kleine rode mijt een indicatie voor een kenner.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

spinnenvrouw

Jonge mijten hebben maar zes pootjes.
Die rode bolletjes zijn volgens mij echt mijten, je vind ze ook wel eens op andere insecten en op hooiwagens. Op bladluis heb ik ze nooit eerder gezien.

En op Compositen komen zoveel bladluissoorten voor dat die determinatie zo niet gaat. Ik weet niet of je van plan was om ze in te voeren, maar het lijkt me beter van niet - te onzeker, helaas.
Jacomijn Prinsen