Aantasting eiken en populieren

Gestart door g.j. keizer, juni 05, 2007, 08:45:24 AM

Vorige topic - Volgende topic

g.j. keizer

De antwoorden op de vragen van Kik over door de Schubbige bundelzwam aangetaste populieren worden hieronder weergegeven.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

Arno van Stipdonk

#1
Citeer
Gerrit,
We zitten nu in het verkeerde forum maar toch hier een vraag. Een van mijn mooiste stekken is een laan van oude grauwe abelen (stammen tot 35 cm). Op al deze abelen zit op de voet de geschibte bundelzwam. Vorig jaar in November vaak met enorme vruchtlichamen rondom de stamvoet. Gaat dit het einde van deze laan worden?.

Kik

Arno van Stipdonk

#2
Citeer
Kik,
Een aantasting van de stamvoet door de Schubbige bundelzwam (Pholiota squarrosa) is op zachte loofhoutsoorten als populier op relatief korte termijn desastreus tot soms zelfs levensgevaarlijk. Zo viel een aangetaste Italiaanse populier, die ik bij de gemeente voor noodkap had voorgedragen, de volgende dag (gelukkig niet tijdens schafttijd) spontaan door het dak van een houten kantine op de gemeentewerf. Ook bij harde houtsoorten als Robinia pseudoacacia zorgt hij regelmatig voor ongelukken. Ik heb vorig jaar op mijn aanwijzing door de gemeente een zware Robinia naast de parkeerplaats van mijn auto weg laten zagen. Ik kan je de foto's van de volledig voze en grotendeels uitgeholde stamvoet en de aangetaste gestelwortelhalzen met noodbloei van de Schubbige bundelzwam er op laten zien. Pholiota squarrosa is een witrotter, die onder maaiveld de stamvoet ondermijnt en de gestelwortels en wortelaanzetten zodanig aantast, dat de boom los van zijn ondergrond, casu quo van zijn "grondankers" kan komen te staan. Gelukkig kan de Schubbige bundelzwam zich niet, zoals Honingzwammen, met rhizomorfen in de bodem verspreiden en op deze wijze andere bomen op afstand infecteren. Zolang bomen op ruime afstand van elkaar staan en er geen wortelcontact tussen de bomen is, kan de infectie zich niet gemakkelijk (anders dan door sporen) verspreiden. Als er sprake is van aantasting van alle abelen, dan gaat de hele laan onherroepelijk verloren, of door kap, of tijdens een storm : aan de verantwoordelijke boombeheerder de keuze.
Meestal is aan de aanwezigheid van vruchtlichamen van pioniers onder de ectomyrrhizavormende paddenstoelen (Hebeloma, Laccaria, Inocybe, Alnicola, Paxillus involutus, Thelephora en Scleroderma) binnen een cirkel van een meter rondom de stamvoet al te zien in welk stadium van afbraak de stamvoet en de gestelwortels van de boom verkeren. Wanneer de boom door het afsterven van wortels niet meer via de mycorrhiza's van aan deze wortels gebonden late fase symbionten als de meeste boleten, de amanieten, russula's, melk-, ridder- en stekelzwammen, de cantharellen en bepaalde gordijn- en koraalzwammen van voldoende voedingsstoffen en water kan worden voorzien, worden vanuit de stamvoet oppervlakkige secundaire wortelstrukturen gevormd, waarop de eerder genoemde pioniers zich vestigen. Op deze wijze kan de boom nog enkele keren vol in het blad komen, noodbloeien, zaad zetten en voor nageslacht zorgen, voordat hij het loodje legt. Deze bomen zijn het gevaarlijkst wanneer ze met door regen zwaar geworden bladeren en kronen "vol op zeil" komen te staan en ze door het afsterven van gestelwortels gevoelig voor windworp zijn geworden. Tijdens zomerstormen worden hun ankers gelicht en kunnen ze massaal worden omgeblazen.
Met zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
Admin Paddenstoelen
www.soortenbank.nl

Arno van Stipdonk

#3
Citeer
Gerrit,
De laan waar ik over sprak is dit voorjaar nog door een boomchirurgbedrijf gesnoeid. Het lijkt er dus op dat de overheid nog niet tot kap overgaat. Ik ben bang dat het wel nodig zal zijn. Einde dus van harde populierboleet/rosse populierboleet 4 verschillende russula's en 5 verschillende vezelkoppen. Jammer maar wel te begrijpen.

Kik

kvb

Arno je bent een administratief wonder.

Kik

Arno van Stipdonk


g.j. keizer

#6
CiteerDe laan waar ik over sprak is dit voorjaar nog door een boomchirurgbedrijf gesnoeid.
Kik,
Het effect van dit soort maatregelen (kandelaberen) is, dat de bomen (voorlopig) weliswaar stabieler worden, maar dat parasitaire en houtafbrekende zwammen als de Wollige bundelzwam (Pholiota populnea = P. destruens) nu de kans krijgen om via de in deze fase niet meer met wondweefsel overgroeiende snoeiwonden, met alom aanwezige sporen de levende delen en het kernhout van de stam en kroondelen van de boom binnen te dringen om ook daar met het mycelium hun vernietigende werk te doen. Daarnaast sterven de met de gesnoeide takken en kroondelen corresponderende gestelwortels versneld af, waardoor het verwoestende werk van de Schubbige bundelzwam nog meer wordt gefaciliteerd en andere wortelaantastende zwammen als de Toefige labyrintzwam (Abortiporus biennis) en Honingzwammen (rhizomorfen blokkeren de sapstroom en zijn cambiumkillers) tevens een kans krijgen. Een verstandige overheid geeft geen geld uit aan zich boomchirurgen noemende snoeiers van verloren abelen, maar reserveert het voor her te planten bomen van een zodanige omvang, dat het aangezicht van de laan hersteld kan worden. Zoals ik eerder al schreef, de aanwezigheid van zo veel soorten Vezelkoppen (en Laccaria's en Hebeloma's ?) is een indicatie voor adventiefwortelvorming vanuit de stamvoet in de laatste fase van gestelwortelafbraak. Jammer van de late fase symbionten, maar die gaan (op korte termijn) so wie so verloren, ook als de bomen er zouden blijven staan.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

kvb

en Gerrit bedankt voor dit soort info. Ik vind dit nog boeiender dan het geven van een naam aan een plaatje. Vooral die secundaire symbionten, dat is iets om op te letten in het veld.

Kik