Noorse Kleine Mantelmeeuw?

Gestart door Edwin Schuller, december 27, 2013, 15:18:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

Edwin Schuller

Ik zou graag willen weten of dit inderdaad een Noorse Kleine Mantelmeeuw is. Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/80799780
onzeker Noorse Kleine Mantelmeeuw - Larus fuscus intermedius gezien op 2013-07-13 Utrecht - Papendorp
Foto's:






Toelichting:
Het is een adult met gele kleurring V7SE. Via Jesper Brinkmann (http://www.cr-birding.org/nl/node/1202) weet ik dat hij geringd is in Denemarken door Lars Hansen op het eiland Fyn (waarschijnlijk op Sprogø). Waarschijnlijk als pul, klopt het dat de locatie dit een ssp. intermedius zou kunnen maken? Waar liggen de geografische grenzen waarbinnen op basis van een ring je van intermedius kan spreken?
Is hier nog iets over te zeggen op basis van zijn uiterlijk? Hij lijkt donkerder dan de andere aanwezige Mantels (zie laatste foto), die hebben echter niet dezelfde leeftijd...

Meer ringgegevens heb ik (nog) niet. De gegevens uit Denemarken volgen hopelijk ooit... duurt vooralsnog erg lang.
Edwin Schuller

Mars Muusse

Edwin. het korte antwoord is ja; best om vogels uit Denemarken als intermedius te beschouwen. Klein probleem met de benaming van ondersoorten is dat het beter werkt op populatie niveau dan op individuele beesten. Op de site van ORG vind je een kaart met grafieken van de verdeling van kleur van bovendelen[size=78%]:[/size]
http://www.israel.gull-research.org/fuscus5cy/barthcharts.htm
.





.
Je vindt er ook de grafiek van intermedius:
http://www.israel.gull-research.org/05cyaugbarth.htm


http://www.gull-research.org/indexelements/stackedintermchart.htm



.
Eerste punt is dus dat je een goede inschatting moet maken van de grijswaarde (Kodak waarde, loopt van 0-20) van de bovendelen.
Tweede is: welke definitie hanteer je om individuele vogels van ondersoorten te onderscheiden?
- Op basis van kleur van bovendelen -> dan hebben we ook fuscus in Nederland. En graellsii in Finland. Maar behalve afwijkende grijstoon lijken die beesten precies op de rest van hun broedpopulatie.
- Je kunt er kenmerken aan vastknopen, dus grijstoon van bovendelen + ruischema + migratieroute + jizz + ........
Maar je snapt dat dit enkel het probleem moeilijker maakt, want je sluit steeds meer beesten uit, die er eigenlijk wel bij horen. Er is gewoon veel individuele variatie te vinden in vrijwel elke broedpopulatie.


En die individuele variatie is nog wel het grootst in Denemarken, kijk maar eens hoe 'plat en uitgerekt' de grafiek is voor dat land (nr 11 op de kaart):



Vandaar: vogels zonder ring eigenlijk maar niet te snel in een hokje plaatsen, en vogels met een ring netjes benoemen onder het label dat geldt voor de gehele kolonie. Komt er kritiek dat die individuele vogel wel wat afwijkt, dan kun je verwijzen naar de variatie in de kolonie.

Edwin Schuller

Mars, na al het uilengeweld dit weekend eindelijk eens tijd je verhaal goed te lezen. Bedankt voor de uitleg. Helder en duidelijk. Wordt héél Denemarken als ssp. Intermedius beschouwd? Maw zijn er ook gegevens/kaarten bekend over welke ondersoorten waar vandaan geacht worden te komen? Of dit is niet te doen op ondersoort niveau en is besloten dat de grens daarom voor Intermedius ligt op de in dit geval arbitraire landsgrens Denemarken-Duitsland?
Edwin Schuller

Mars Muusse

Eigenlijk zijn de gegevens van Barth nog steeds de meest recente om populaties met elkaar te vergelijken. Feit is wel dat in de tussentijd de grens van fuscus is gekrompen en graellsii veel algemener is dan eind jaren 60. Waar je de grens precies moet leggen is lasting, we spreken wel van "Dutch intergrades" voor de populatie in Nederland. Maar geringde vogels van onze kolonies vestigen zich ook in België en in N Frankrijk. En natuurlijk aan de andere kant van de Noordzee in Engeland. Er worden regelmatig engelse vogels teruggevangen in Nederlandse kolonies, maar er is verrassend weinig (zelfs heeeel weinig, slechts een enkel individu per 10 jaar ofzo) uitwisseling met intermedius kolonies.

caliprobola

#4
Deze vogel werd in 1991 als pullus geringd in Rauna, Noorwegen en werd op 18 juni 2005 broedend met 1 pullus waargenomen in Oostende, België om in de zomer van 2007 en 2008 terug in de Noorse broedkolonie op te duiken.

http://waarnemingen.be/waarneming/view/80866160


Edwin Schuller

Leuke vondst! Al is het alleen al maar om haar leeftijd...

En Mars, bedankt voor de aanvulling.
Edwin Schuller