sluiten schuiven oosterscheldekering; effect op zeehonden?

Gestart door Bram Rijksen, december 05, 2013, 14:41:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bram Rijksen

Heeft iemand een idee wat de sluiting van de schuiven tijdens hoogwater in de oosterschelde betekent voor de zeehonden in het gebied?

maurice.lahaye

Het lijkt mij dat het weinig effect zal hebben, hooguit een tijdelijk effect. In de Oosterschelde zal genoeg te eten zijn (zelfs in zoetwater kunnen de dieren het tijden lang uithouden: http://waarneming.nl/waarneming/view/80416938). Verwacht jij zelf wel effecten? En wat zou je dan verwachten?


Maurice
admin
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Bram Rijksen

Als zeehond sta je toch wat raar te kijken als het plaatje waar je altijd ligt uit te rusten/te buiken, gedurende een etmaal onder water blijft, kan ik me zo voorstellen...

Jeroen Nagtegaal

Daar zullen ze toch wel raad mee weten? In de Waddenzee zullen de nodige plekken ook onderwater blijven of zelfs verdwijnen...
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

ArjenDrost †

Denk idd dat ze dat toch aardig gewoon zullen zijn. Verwacht dat er de komende nacht ook weinig echt droge plekken in de Waddenzee zullen zijn... Komen ze vast wel overheen.

Douwe van der Ploeg

Ik hoop alleen niet dat ze met hun snorharen vast komen te zitten in de schuiven.
Douwe van der Ploeg

Merel

Het is alleen een probleem wanneer er jonge dieren afhankelijk zijn van de platen om bij hun moeder te drinken. Maar dit is voornamelijk belangrijk voor grijze zeehond (jong met witte vacht kan nog niet goed zwemmen) en die zit niet (toch?) in de Oosterschelde. Verder moeten zeehonden wel regelmatig rusten op de banken, o.a. ook om vitamine D aan te maken, ook 's winters. Maar wellicht dat een etmaal overslaan geen groot probleem is.
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

maurice.lahaye


Grijze zeehond moeder met pup op Vlieland: http://waarneming.nl/waarneming/view/80521907


Heeft op zich niets te maken met het sluiten van de schuiven, maar wel een duidelijk voorbeeld dat hoogwater een probleem kan zijn. Er is overigens een theoretische (?) mogelijkheid dat het jong aan de ene kant van de kering zit en moeder aan de andere kant als de schuiven dicht gaan. Maar dan is het inderdaad de vraag of er al jonge Grijze zeehonden in de Oosterschelde en/of de Voordelta worden geboren. Ik heb geen idee, wie wel?


Groet,
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Hans Verdaat

#8
Voor zeehonden zonder jong zie ik het probleem niet zo. Bij voedseltochten waar bij ze de Noordzee op gaan kunnen ze ook dagen op zee zijn. Dan komen ze ook niet aan land. Ook als dieren de oversteek naar de UK maken zijn ze soms dagen op zee. Een of 2 dagen storm kunnen ze wel uitzitten. Ook in de winter als er zeeijs op het wad ligt komen ze ook tijden lang minder op de platen.

Op dit moment krijgen de Grijze Zeehonden hun jongen. Bijvoorbeeld op de Richel bij Vlieland en op Griend zijn al jongen geboren. Sommige Grijze Zeehonden gaan ook naar de UK om daar hun jongen te krijgen. Voor zover ik weet (zal het nog eens navragen) worden er normaal gezien geen jonge grijze zeehonden geboren in de Oosterschelde.

Het hoge water kan ervoor zorgen dat platen onder lopen en dat jonge dieren bijvoorbeeld van de Richel afspoelen. De Zeehondencrèche en Ecomare verzorgen dan de opvang.   

Met vriendelijke groet,
Hans


Voor diegene die meer achtergrond info wil:

Monitoring van gewone en grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee 2002 - 2012
http://edepot.wur.nl/279714

Gewone en grijze zeehond in Waddenzee en Deltagebied, 1959 - 2012
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1231-Gewone-en-grijze-zeehond-in-Waddenzee-en-Deltagebied.html?i=4-35

en ook:
http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/show/Zeehonden.htm