Zo trots als een pauw-soorten

Gestart door ArjenDrost †, november 22, 2013, 23:51:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

Henri van Dodeweerd

Citaat van: Frank van de Putte op december 12, 2013, 23:13:11 PM
Citaat van: elsewhere1961 op december 07, 2013, 08:29:04 AM
Iedere keer als ik een roerdomp zie (5 keer in mijn leven), stokt de adem in mijn keel! En sta ik net zo stil als hij. Wat een geheimzinnige vogel is het toch. Eén keer zat ik te paard en kon ik heel dichtbij komen, omdat hij het paard wsch. niet als bedreiging zag. Toen kon ik zonder kijker alle details in me opnemen. Magisch...

Dat is ook bijzonder hoor, dat is toch ook een soort die ik nog wel eens wil zien, ik heb wel eens 1 horen roepen, in de verte, in een mistig moerasgebied, wat een bizar geluid, angstaanjagend bijna. Hier op het forum krijg ik vaak de indruk dat waarnemingen van soorten die niet in rood staan vermeld daarmee gelijk oninteressant zijn, het gaat te vaak over lijstjes, "lifers", terwijl dit soort waarnemingen zijn toch echt stukken leuker zijn dan die die van Twitcher nummer X die een nummertje heeft getrokken om een Sperweruil te kunnen zien. Maar goed, dat is mijn mening. :blink:

Ach, die Sperweruil is heel gaaf. Ik heb hem wel gezien, omdat ik er vlakbij woon. Maar het is niet een trots als een pauwsoort. Ik vind het leuk om zulke mooie vogels te zien, maar ik reis er niet stad en land voor af. Een paar keer per jaar ga ik met wat familieleden verder weg vogelen en dan pakken we wel eens wat zeldzaamheden mee, maar niet met als doel een zo lang mogelijke lijst, maar het genieten van de vele mooie vogelsoorten. En ach, ieder zo zijn/haar ding.
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

KorHaan

Citaat van: Frank van de Putte op december 12, 2013, 23:13:11 PM
Citaat van: elsewhere1961 op december 07, 2013, 08:29:04 AM
Iedere keer als ik een roerdomp zie (5 keer in mijn leven), stokt de adem in mijn keel! En sta ik net zo stil als hij. Wat een geheimzinnige vogel is het toch. Eén keer zat ik te paard en kon ik heel dichtbij komen, omdat hij het paard wsch. niet als bedreiging zag. Toen kon ik zonder kijker alle details in me opnemen. Magisch...

Dat is ook bijzonder hoor, dat is toch ook een soort die ik nog wel eens wil zien, ik heb wel eens 1 horen roepen, in de verte, in een mistig moerasgebied, wat een bizar geluid, angstaanjagend bijna. Hier op het forum krijg ik vaak de indruk dat waarnemingen van soorten die niet in rood staan vermeld daarmee gelijk oninteressant zijn, het gaat te vaak over lijstjes, "lifers", terwijl dit soort waarnemingen zijn toch echt stukken leuker zijn dan die die van Twitcher nummer X die een nummertje heeft getrokken om een Sperweruil te kunnen zien. Maar goed, dat is mijn mening. :blink:Roerdompen... Ja, lastig. Veel rietkragen afspeuren, vaak voor niets.


Maar om je een hart onder de riem te steken: het kan gewoon maar gebeuren dat je er een ziet en ook nog totaal onverwacht. Ergens uren in een hut zitten in geschikt gebied heeft mij al verbijsterend mooie Roerdompen opgeleverd. In de Ezumakeeg, toen de oude schuilhut aan de noordkant er nog stond: geruime tijd zitten, niets anders dan een menigte Meerkoeten en eenden op het water, maar opeens is er paniek en klapwiekt de gehele watervogelmenigte de kant van de hut op; geschrokken van een Roerdomp, die vanuit de rietkragen aan komt vliegen en over de hut scheert!
Of - en dit is waarschijnlijk wel mijn meest bizarre Roerdompmoment - die keer dat ik al een uurtje of wat in een schuilhut in het Laarder Wasmeer zat; het Laarder Wasmeer bestond toen uit een afgesloten gebied van plassen en rietkragen, stuifduinen en grasvlakten, dennebos en loofbos, ten oosten van Hilversum, en ik had daar toegang met een sleutel omdat ik als IVN-gids rondleidingen deed. De schuilhut stond aan een kleinere plas, met wat rietkraagjes; ik zat me een beetje te vervelen, want behalve wat Slobeenden en Meerkoeten zat er niets op het water. Ik keek uit verveling maar weer eens naar een paar Meerkoeten, die aan de rand van het water rondzwommen, op niet meer dan een meter of 6 afstand. Ik zie dus de Meerkoeten, het water, de oever erachter, de planten, in vol detail, en ineens komen in mijn kijkerbeeld een paar geelgroene poten met heel lange tenen langslopen op de oever achter de Meerkoeten! Ik schrik me rot, zoef de kijker omhoog, en een bedachtzame Roerdomp vult mijn kijkerbeeld tot over de randen! Hij heeft mij niet in de gaten en loopt kalm en op zijn gemak langs het water. Mijn mond hangt open, en ik durf niet eens adem te halen, een verschrikkelijk mooi moment en zomaar na uren zitten krijg je dat ineens voorgeschoteld!
De meeste Roerdompen die ik heb gezien, zaten ver weg, in rietkragen, maar de mooiste Roerdompen heb ik toch vanuit schuilhutten gezien, na vele uren zitten.
De kunst is, om niet ontmoedigd te raken als je niets ziet. Maar gewoon volhouden.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

Henri van Dodeweerd

Mooi moment, Ronald!

Mijn mooiste roerdomp moment is ietwat gênant  ;D
Ik was een stukje aan het fietsen ergens tussen Zwartsluis en Sint-Jansklooster. Op een gegeven moment moest ik even een plasje doen.
En terwijl ik rustig sta te urineren, bij een struik die half over het water hangt, zie ik ineens om 1,5 meter afstand een roerdomp naar me staan turen. Als ik mijn hoofd wat bijdraai, vliegt die weg.  Het zal wel een mannetje geweest zijn  :angel:
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Bart van Hoogstraten

Citaat van: Henri van Dodeweerd op december 20, 2013, 21:00:19 PM
Het zal wel een mannetje geweest zijn  :angel:

Denk dat het een vrouwtje was en dat ze rechtstreeks naar een nonnenklooster gevlogen is en daar nu nog zit  ;D

Mijn eerste (en enige) Roerdomp trof ik per toeval aan in een winter eind jaren 80. Hij zat in paalhouding op een paaltje van een aanlegsteiger in een jachthaven ten zuiden van Maastricht. Vermoedelijk zou hij in natuurlijke vegetatie op een boomstronkje onzichtbaar geweest zijn maar hier viel hij heel erg op tussen de andere paaltjes. Ik kon hem rustig bekijken van minder dan 10 meter; hij vertrouwde volledig op zijn camouflage. Daarna ben ik altijd oplettend geweest als ik rietkragen passeerde maar ik heb er nooit meer eentje gezien.
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Edwin Schuller

Leuk topic dit! Ik denk dat ik ook wel een mooie heb: http://waarneming.nl/waarneming/view/63576445#
Het verhaal bij de waarneming spreekt eigenlijk voor zich...
Edwin Schuller

Bart van Hoogstraten

Citaat van: Edwin Schuller op januari 31, 2014, 11:58:45 AM
Leuk topic dit! Ik denk dat ik ook wel een mooie heb: http://waarneming.nl/waarneming/view/63576445#
Het verhaal bij de waarneming spreekt eigenlijk voor zich...

Mooie waarneming, mooi verhaal en schitterende plaat (2/5) van dat verenkleed, echt prachtig!  :duim:
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Folkert Jan

Dat wordt voor mij uiteraard de vale gierzwaluw

Op 24 oktober werd ik opgeschrikt door een melding van vale gierzwaluw op Vlieland.
Met Pieter van Veelen werd het plan gemaakt om met de watertaxi de volgende morgen in alle vroegte naar Vlieland te gaan en dan de middagboot van 12 uur terug te nemen. Op het eiland aangekomen hebben we ons opgesplitst in groepjes van 2 a 3 vogelaars die op een aantal hoge punten aan de oostkant van het eiland ging posten. Om half 12 helaas nog steeds geen gierzwaluw dus zal de vogel wel weg zijn. Boot terug genomen en Pieter afgezet in de haven van Lauwersoog zodat hij de boot naar Schiermonnikoog kon nemen. Zelf had ik nog een aantal uren de tijd om te vogelen en ik besloot dat het een goed idee zou zijn om even op de kustweg te gaan staan. Ik had na een tip van Jan van der Laan gierzwaluw als allert ingesteld en zag dat op veel telposten gierzwaluwen werden gemeld. Dit zouden ook best eens vale geweest kunnen zijn. Daarnaast was er recent nog een kleine klapekster gevonden op texel en de bosjes aan de kustweg leken mij ook wel geschikt voor een klauwier.

1,5 uur en 2 kokmeeuwen en een spreeuw later vond ik het wel mooi geweest en leg ik mijn camera op de achterbank van de auto en doe de kofferbak dicht. Met dat moment komt er vanuit de waddenzee een gierzwaluw langs mij heen gevlogen. Ik weet nog goed hoe ik daar aan mijn dichte kofferbak stond te trekken voor mijn camera, maar die was helaas al dicht. Ik spring door mijn auto en pak de camera om de eerste paar plaatjes te schieten. Vervolgens stap ik in de auto en race de gierzwaluw achterna. Gelukkig blijft deze een eind verderop van rondjes vliegen en begint te foerageren. Hierdoor kan ik honderden foto's maken. Bij het bekijken van de foto's zie ik echter een donkere gierzwaluw met puntige vleugels en denk dan ook te maken te hebben met een gewone gierzwaluw.

Toch maar een apje sturen met het verhaal en wat foto's. Ondanks de geringe kwaliteit van de foto's van het cameraschermpje denken sommigen toch wel aan vale gierzwaluw en stappen de eerste mensen de auto in. Op dat moment is de gierzwaluw al geruime tijd uit beeld, maar als de eerste vogelaars aankomen komt de gierzwaluw weer teruggevlogen. Stuk voor stuk arriveren er vogelaars die door iedereen de goede kant op worden gestuurd. Er wordt gebeld, er worden foto's gemaakt en de meningen gaan van gierzwaluw, naar vale gierzwaluw, weer naar gierzwaluw en weer terug. Ondertussen kijk ik op het camerascherm de foto's na in de hoop ergens schubjes te kunnen zien. Dit lukt op 1 foto en daarnaast vliegt de vogel 1 keer voor een bosrand langs waarbij die toch wel duidelijk bruin ipv zwart is. Hierop wordt de vogel als zeker gepiept.

's Avonds op het forum begint het feest echter opnieuw. Aan de hand van de foto's zijn mensen niet overtuigd of zelfs overtuigd van het feit dat het geen vale gierzwaluw is. Jaap Denee biedt dan uiteindelijk uitkomst door de foto's te bewerken waardoor de ondervleugeltekening, schubjes en koptekening beter zichtbaar is.

Van het weekend kreeg ik dan ook het verlossende mailtje van het CDNA dat de waarneming aanvaard is
"Birding is something we do for enjoyment; so if you enjoy it, you're a good birder. If you enjoy it a lot, you're a great birder." Kenn Kaufman

gr, Folkert Jan Hoogstra

Landelijke Big Day 2016 (Record - 201 soorten)
TOH big day 2014
TOH big day 2013

Jaap Denee

Citaat van: Folkert Jan op april 23, 2014, 09:50:49 AM
Dat wordt voor mij uiteraard de vale gierzwaluw

Op 24 oktober werd ik opgeschrikt door een melding van vale gierzwaluw op Vlieland.
Met Pieter van Veelen werd het plan gemaakt om met de watertaxi de volgende morgen in alle vroegte naar Vlieland te gaan en dan de middagboot van 12 uur terug te nemen. Op het eiland aangekomen hebben we ons opgesplitst in groepjes van 2 a 3 vogelaars die op een aantal hoge punten aan de oostkant van het eiland ging posten. Om half 12 helaas nog steeds geen gierzwaluw dus zal de vogel wel weg zijn. Boot terug genomen en Pieter afgezet in de haven van Lauwersoog zodat hij de boot naar Schiermonnikoog kon nemen. Zelf had ik nog een aantal uren de tijd om te vogelen en ik besloot dat het een goed idee zou zijn om even op de kustweg te gaan staan. Ik had na een tip van Jan van der Laan gierzwaluw als allert ingesteld en zag dat op veel telposten gierzwaluwen werden gemeld. Dit zouden ook best eens vale geweest kunnen zijn. Daarnaast was er recent nog een kleine klapekster gevonden op texel en de bosjes aan de kustweg leken mij ook wel geschikt voor een klauwier.

1,5 uur en 2 kokmeeuwen en een spreeuw later vond ik het wel mooi geweest en leg ik mijn camera op de achterbank van de auto en doe de kofferbak dicht. Met dat moment komt er vanuit de waddenzee een gierzwaluw langs mij heen gevlogen. Ik weet nog goed hoe ik daar aan mijn dichte kofferbak stond te trekken voor mijn camera, maar die was helaas al dicht. Ik spring door mijn auto en pak de camera om de eerste paar plaatjes te schieten. Vervolgens stap ik in de auto en race de gierzwaluw achterna. Gelukkig blijft deze een eind verderop van rondjes vliegen en begint te foerageren. Hierdoor kan ik honderden foto's maken. Bij het bekijken van de foto's zie ik echter een donkere gierzwaluw met puntige vleugels en denk dan ook te maken te hebben met een gewone gierzwaluw.

Toch maar een apje sturen met het verhaal en wat foto's. Ondanks de geringe kwaliteit van de foto's van het cameraschermpje denken sommigen toch wel aan vale gierzwaluw en stappen de eerste mensen de auto in. Op dat moment is de gierzwaluw al geruime tijd uit beeld, maar als de eerste vogelaars aankomen komt de gierzwaluw weer teruggevlogen. Stuk voor stuk arriveren er vogelaars die door iedereen de goede kant op worden gestuurd. Er wordt gebeld, er worden foto's gemaakt en de meningen gaan van gierzwaluw, naar vale gierzwaluw, weer naar gierzwaluw en weer terug. Ondertussen kijk ik op het camerascherm de foto's na in de hoop ergens schubjes te kunnen zien. Dit lukt op 1 foto en daarnaast vliegt de vogel 1 keer voor een bosrand langs waarbij die toch wel duidelijk bruin ipv zwart is. Hierop wordt de vogel als zeker gepiept.

's Avonds op het forum begint het feest echter opnieuw. Aan de hand van de foto's zijn mensen niet overtuigd of zelfs overtuigd van het feit dat het geen vale gierzwaluw is. Jaap Denee biedt dan uiteindelijk uitkomst door de foto's te bewerken waardoor de ondervleugeltekening, schubjes en koptekening beter zichtbaar is.

Van het weekend kreeg ik dan ook het verlossende mailtje van het CDNA dat de waarneming aanvaard is


Gefeliciteerd, FJ. Loon naar werken.
Jaap Denee

www.pbase.com/jaapdenee

Tom1980

#38
 B) B) http://waarneming.nl/waarneming/view/72123572?_popup=1  B) B)
Waanzinnige waarneming...die ik samen Met Wijlen Ben Loonen,heb mogen mee maken(Rest in peace)

Onverwachts  B) B) http://waarneming.nl/waarneming/view/79402037?_popup=1  B) B) Lifer!!!En limburg :blink:

Samen met mijn vouw de pestvogel in Meerlo ontdekt http://waarneming.nl/waarneming/view/72541655?_popup=1  B) B)

Samen met mijn vrouw de zwarte ooievaar gezien..(Lifer !! voor mij)
Eerste foto van het jaar    http://waarneming.nl/waarneming/view/83438137?_popup=1
_____________________________
Tom Evertz

http://waarneming.nl/user/photos/81428

Tom1980

Oja nog 1tje Mijn eerste dienst voor (Dierenbescherming met de ambulance)
http://waarneming.nl/waarneming/view/74854680?_popup=1  ;D en hij vloog schitterend weg...
Bleef eerst gewoon zitten toen ik me handen opmaakte B) en daarna als een speer weg B)
_____________________________
Tom Evertz

http://waarneming.nl/user/photos/81428

Yeronimo

2013 was een heel goed jaar en ben daarom zo trots als een pauw op de prachtige vogels die mijn netvlies voorbij gekomen zijn. Vooral de zeldzame dieren mochten dat jaar niet ontbreken die ik als eerste in de smiezen kreeg.

Noordse Nachtegaal: http://waarneming.nl/waarneming/view/76504281
Bruinkeelortolaan: http://waarneming.nl/waarneming/view/75750018 (had mooier gekund door hem meteen af te maken..)
Petsjorapieper (goed mogelijk, met hulp van forum): http://waarneming.nl/waarneming/view/79416567
Grote Kruisbek: http://waarneming.nl/waarneming/view/79838788
Arendbuizerd (onzeker): http://waarneming.nl/waarneming/view/78702883
Kleine Vliegenvanger: http://waarneming.nl/waarneming/view/79184957
Europese Kanarie: http://waarneming.nl/waarneming/view/78750953
Bladkoning: http://waarneming.nl/waarneming/view/79853237

En aan ander gespuis:
Bosrankdwergspanner (nieuw voor Friesland): http://waarneming.nl/waarneming/view/77817436
Eremocoris podagricus (nieuw voor Friesland): http://waarneming.nl/waarneming/view/75419991

En nu weer verder dromen dat 2014 net zo mooi mag worden qua ontdekken van zeldzaamheden! De score in ieder geval geopend met een Zwarte Ibis over huis!
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden

KorHaan

Dat is een héél mooi rijtje, Jeroen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

ArjenDrost †

Citaat van: Jan Zwaaneveld op mei 21, 2014, 11:52:06 AM
[size=78%]Ik heb nog veel meer prachtige 'trots als een pauw'-soorten, ook van 'gewonere' soorten. Varieert van mijn eerste Rode Wouwen (het waren er twee bij elkaar) boven de met sneeuw bedekte AW duinen, tot de Merel die iedere ochtend en avond zo prachtig zit te zingen op mijn eigen dakterras. Je kunt wel bezig blijven, met al die leuke vogels.[/size]
Nou waren dit vooral de verhalen waar ik (in m'n eerste topic) in geïnteresseerd was :) Mooie verhalen over zeldzaamheden zijn er genoeg :P

servetej

Ik zag laatst een "kneu" in een bosje zitten, het licht was slecht en ik kon de vogel niet goed zien. Ik kon nog op een gegeven moment zien dat er een streepje over z'n vleugel zat. En er zat ook redelijk wat rood aan, maar ach kneuen hebben nu eenmaal rood toch? dacht ik. En de vleugels waren net zo bruin als bij een kneu. Kon niet veel fout aan zijn. Tot ik 's avonds thuis de Peterson's er toch maar eens bij pakte. En meestal gaat dat met zulke waarnemingen omgekeerd, je denkt dat je iets speciaals ziet, maar thuis blijkt het iets heel "gewoons" te zijn, iets wat je al een dozijn keer gezien hebt. Niet dat daar wat verkeerds aan is, maar je had gehoopt dat je dan toch eens een aparte soort had gezien. Maar nu dacht ik dus "gewoon" alweer een kneu te zien, maar het was een barmsijs. De eerste barmsijs die ik ooit gezien heb, dat was echt een leuk onverwacht "OW WOOOW gave soort :D" moment. En dat terwijl de barmsijs een van de weinige soorten was van het lijstje dat ik een keer had samengesteld van vogels die ik nog nooit had gezien maar die ik toch graag een keer gezien wilde hebben. Dus toen was ik helemaal gelukkig die avond, en de dag daarna vloog de barmsijs ook onophoudelijk nog door mijn gedachten.
Groetjes, Lisette

ik ben een amateur ornitoloog, maar alle andere kruipende/zwemmende/vliegende/oid beestjes zijn ook machtig interesant en het determineren waard :3 dat is mijn levensmotto ><
en als er niks valt te determineren, dan moet er getekend worden: www.servetej.deviantart.com

Lanjouwrob

Of de steenuil. Puur toeval. We zien wat vliegen, wachten en kijken wat het is, en dan zie je voor de 1e keer in je leven een steenuil!

Groetjes Rutger(11 jaar)