Dode dassen welkom bij het DWHC - met aangevulde informatie

Gestart door Rene Janssen, november 11, 2013, 22:17:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rene Janssen

Dode dassen welkom bij het DWHC
Het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre) in Utrecht ontvangt graag verse dode dassen om te onderzoeken op de eventuele aanwezigheid van rundertuberculose. De laatste jaren zijn een groot aantal dassen onderzocht, maar tot nu toe zij er geen tuberculose-bacterieën aangetroffen. Het DWHC wil de dassen echter graag blijven monitoren.
Zie voor informatie aangaande het dassen-onderzoek van het DWHC het onderstaande 'Rundertuberculose en het post-mortaal onderzoek bij dassen'.

Hoe te handelen?
Wanneer mensen een dode das aantreffen, graag direct na het vinden bellen met het DWHC. Op kantoortijden is dat 030-2537925. Je krijgt dan Marlène Buitelaar of een collega aan de lijn (het DWHC is 's avonds en in het weekend gesloten).Het is voor het DWHC van zeer groot belang dat een dood dier zo spoedig mogelijk na overlijden direct en vers! (niet diep gevroren) op het laboratorium aankomt. Bij voorkeur mag het dier niet langer dan 24 uur dood zijn en het moet bovendien nog gesloten zijn.De vinder moet even met het DWHC overleggen aangaande de toestand van het kadaver en hoe lang het dier waarschijnlijk al dood is. Gezamenlijk wordt het transport geregeld; het DWHC kan eventueel een koerier sturen.Terugkoppeling van de gevonden gegevens in het sectierapport gaat in principe alleen richting de vinder.

Dick Bekker;
Zoogdiervereniging, Nijmegen

Rundertuberculose en het post-mortaal onderzoek bij dassen
Rundertuberculose, een zoönose veroorzaakt door Mycobacterium bovis, is al jaren een groot probleem in Engeland. Het is in opkomst in een aantal andere Europese landen onder vee en wilde dieren. Van de wilde diersoorten in Europa kunnen vooral de das, het wilde zwijn, of sommige hertachtigen, zoals het edelhert, een belangrijke rol in de epidemiologie van de ziekte spelen [1-3].Tot nu toe heeft het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Nederland geen rundertuberculose bij wilde dieren vastgesteld. Er is ook geen aanwijzing dat deze infectieziekte circuleert in wilde dieren in Nederland.Echter, het risico op import bestaat en er zijn dan ook gevallen van import van besmet vee in de afgelopen jaren vastgesteld [4-5]. Omdat de ziekte pas na een tijd onderkend wordt, bestaat er een kans dat intussen de kiemen in wilde dieren terecht komen. Dit is afhankelijk van de manier waarop het vee wordt gehouden en is meestal erg klein. Omdat het om een ernstige ziekte gaat houdt het DWHC graag een vinger aan de pols.Dit gebeurt o.a. door zoveel mogelijk dood gevonden dassen, ook de verkeersslachtoffers, te onderzoeken op tuberculose. Het pathologisch onderzoek geeft meestal al een goede indicatie of de ziekte voorkomt. Bovendien worden weefselmonsters van alle dieren getest op tuberculose door een laboratorium test bij het Central Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Het DWHC gaat er op dit moment van uit dat er geen rundertuberculose bij dassen voorkomt in Nederland. Als het DWHC zoveel mogelijk dassen kan onderzoeken en daarbij is sprake van een goede landelijke dekking, kunnen we bij afwezigheid van rundertuberculose in deze dieren steeds zekerder worden over de afwezigheid van de ziekte in de das in Nederland.

Referenties
1. Delahay RJ, Smith GC, Barlow AM, Walker N, Harris A, Clifton-Hadley RS, Cheeseman CL (2007). Bovine tuberculosis infection in wild mammals in the South-West region of England: a survey of prevalence and a semi-quantitative assessment of the relative risks to cattle. The Veterinary Journal 173 (2007): 287-301

2. Gortázar C, Torres MJ, Vicente J, Acevedo P, Reglero M, de la Fuente J, Negro JJ, Aznar-Martin J (2008). Bovine tuberculosis in Doñana Biosphere Reserve: the role of wild ungulates as disease reservoirs in the last Iberian lynx strongholds. PLoS ONE, 3 (7) e2776.

3. Zenellla G, Durand B, Hars J, Moutou F, Garin-Bastuji B, Duvauchelle A, Fermé M, Karoui C, Boschiroli ML (2008). Mycobacterium bovis in wildlife in France. Journal of Wildlife Diseases, 44 (1): 99-108

4. PROMED 2013-01-08 (2013). Bovine tuberculosis - Netherlands: (GE) bovine, susp., RFIArchive Number: 20130108.1487921

5. PROMED 2010-08-28 (2010). Bovine tuberculosis – Netherlands: (FR), RFI. Archive Number: 20100828.3063
René Janssen

Cygnus

Citaat van: Rene Janssen op november 11, 2013, 22:17:39 PM
Het is voor het DWHC van zeer groot belang dat een dood dier zo spoedig mogelijk na overlijden direct en vers! (niet diep gevroren) op het laboratorium aankomt.

Citaat van: Rene Janssen op november 11, 2013, 22:17:39 PM
(het DWHC is 's avonds en in het weekend gesloten).

:-[
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Jeroen Nagtegaal

In het verleden waren ze in het weekend wel bereikbaar.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Bregtje.K

Deze oproep ook al doorgegeven voor in Zoogmail?
Zo ja, hoef ik de link nu niet door te sturen tbv de zoogdierwerkgroep Fr.

Rene Janssen

Dag Bregtje,


ik denk altijd maar, het kan geen kwaad dingen ergens dubbel in te ontvangen, toch?!


René
René Janssen

Bregtje.K

Dat is ook zo, bij deze doorgestuurd.