Validatie dagvlinders Europa

Gestart door cvsw123, november 11, 2013, 08:42:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

cvsw123


Ook op observado worden dagvlinderwaarnemingen gevalideerd. De procedures zijn een beetje anders dan in Nederland of Belgiƫ, vandaar hier kort wat toelichting voor het valideren van waarnemingen in Europa:

       
  • Voorlopig worden alleen foto's gevalideerd.
  • Sommige waarnemingen zonder foto worden automatisch goedgekeurd als er een waarneming met foto in de buurt gedaan is. Hoe meer foto's worden ingevoerd en door ons zijn goedgekeurd, hoe meer waarnemingen automatisch goedgekeurd worden. Dit alles volgens een standaard methode die ook op waarneming.nl voor Nederlandse waarnemingen gebruikt wordt.
  • Soms scannen we voor opvallende waarnemingen. Denk aan een typische vlinder van de toendra in Zuid Frankrijk. In zo'n geval kun je dus ook vragen van ons krijgen als er geen foto is bijgevoegd.
  • Soms zetten we de waarneming op 'nog niet te beoordelen', omdat de foto te vaag is of de kenmerken niet te zien zijn, of de admins er samen niet uitkomen.
Waarom wordt niet zoals in Nederland alles (dus ook waarnemingen zonder foto) gevalideerd?
Daarvoor kennen we de precisie verspreiding van veel soorten te slecht. Maar bovenal willen we dit liever overlaten aan lokale deskundigen. Als die er ooit komen, hopen we dat zij dit overnemen.


Ook wij komen er soms niet uit. We kunnen dan voorstellen de soort in een verzamelsoort te stoppen of op onzeker te zetten. We hopen dat in de toekomst iemand deze waarnemingen wel zal gaan valideren. Ook is het mogelijk dat wij een foto op 'nog niet te valideren' zetten. Dit is geen afkeuring, maar een uitstel van validatie tot een een expert komt die die groep wel goed genoeg kent.


Tot slot: bij waarnemingen zit een rapportage knop. Als u een fout ziet, gebruik dan deze knop om ons erop te attenderen. Als we het met u eens zijn zullen we de waarnemers extra vragen stellen.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)