Keverlarve Indonesië

Gestart door Mark27, oktober 29, 2013, 13:19:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mark27

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Ik denk van een Kortschildkever maar ik zal er hoogstwaarschijnlijk naastzitten.
Het betreft deze waarneming
http://observado.org/waarneming/view/78551826
onzeker Kortschildkevers - Staphylinidae gezien op 2013-07-30 Indonesia - Kelimutu NP
Foto's:


bij voorbaat dank Mark Schellekens
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

#1
Hoi Mark,

ziet er op de één of andere manier "bekend" uit, maar krijg m'n vinger er niet achter. Misschien is het ook wel dat het beest qua kleur wat op larven van Drillus lijkt, maar de laterale wratten/borstels en urogomphi voor geen meter...

Uit de larvencollectie van Zaitsev lijkt deze Idgia sp. redelijk in de buurt te komen, ook qua vorm van de urogomphi. Wellicht dus de moeite waard om eens te kijken wat er aan Prionoceridae van Flores bekend is?

De inleiding van deze PDF (A new species of Prionocerus Perty, 1831 from Sumatra) geeft als zoekrichting dan Idgia en Prionocerus. Dat zijn kevers die er ongeveer zo uitzien:
http://www.biolib.cz/en/taxonimage/id111175/
http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id198808/
http://www.meloidae.com/en/pictures/31581/
http://www.jamiun.com/wp-content/uploads/2013/07/MG_3192watermarksmall.jpg

Deze PDF (eerste pagina's van Prionocerus-revisie) geeft nog wat aanknopingspunten voor (oude) literatuur en waarschijnlijk zou je in het volledige artikel ook het verspreidingsgebied van de soorten kunnen vinden. Dan nog zoiets voor Idgia vinden (veeeel meer soorten) en dan heb je een idee van de soorten die eventueel bij jou in de buurt zouden kunnen voorkomen. Dat zou handig kunnen zijn als het inderdaad een Prionoceridae is  :huh:  :angel: zodat je een idee hebt of je al eens een volwassen kever gezien hebt die erop lijkt.

Verder ben ik bang dat er qua larven niet veel over te vinden zal zijn ...

Maar misschien zit ik wel helemaal mis en is het iets uit aanverwante families (Melyridae, Oedemeridae, ..., ... ?)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark27

Hoi Arp,

Wat een info weer! Heel hartelijk bedankt. Ik zal in de loop van de dag eens gaan zoeken!

Ik meld me wel met mijn bevindingen. Heb je nog iets over die Aardvlo die ik je heb opgestuurd weten te vinden?

Groet,

Markl
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Mark27

Arp,

Is dit misschien een Idgia??

http://observado.org/waarneming/view/78553064?_popup=1

Ik ben nog verder aan het zoeken.....

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

#4
Hoi Mark,

Naar aanleiding van jouw larve en de daarop lijkende larvenfoto van Artem Zaitsev lees ik gisteren voor het eerst iets over Prionoceridae  :rolleyes:

Ik weet er dus helemaal nix over en hoewel het verleidelijk is om ermee te gaan puzzelen moest ik dat maar eens niet doen - mezelf kennende ben ik dan straks 3-4 dagen verder, heb een hoop andere dingen verzaakt en weet in feite nog steeds niets of niet genoeg over die kevers.

Het lijkt zo op het eerste gezicht een lastig groepje. Ze zitten samen met o.a. de Dasytidae en Malachiidae/Melyridae in de superfamilie Cleroidea, maar historisch zijn sommige soorten ook origineel beschreven in de Oedemeridae (sup.fam. Tenebrionoidea) of Cantharidae (die zelfs in een andere infraorde zitten).

Bij de larvefoto van Artem Zaitsev staat helaas niet opgegeven waar het dier vandaan kwam en ik heb ook geen idee hoe zeker hij is van de determinatie, laat staan waarom. Ook zie ik nog wel subtiele verschillen met jouw larve, dus het is allemaal feitelijk maar speculaas van mij om in die richting te zoeken/denken.

Het gelinkte kevertje lijkt verdorie wel op dezelfde plek te lopen  ;D maar gezien het verschil in afstand zal het meer op basis zijn van de "huiskleuren" van het park ofzo ;)
Met wat ik tot nu toe gelezen heb zou ik de kever toch op Oedemeridae houden (antennes te lang?), maar ze liggen dus qua verschijningsvorm kennelijk inderdaad erg dicht bij elkaar, getuige dat sommige soorten Prionoceridae ooit origineel als Nacerdes beschreven zijn - kortom: met mijn non-kennis van de Prionoceridae en van de Indonesische keverfauna in het algemeen zou ik beter gewoon m'n grote mond erover dicht moeten houden  :-X

Ik denk dat je voor zowel larve als kever misschien het beste contact op kunt nemen met Michael Geiser - contactgegevens onderaan in deze PDF

P.S. Ik heb van de in de PDF genoemde revisie van Champion (1919) een PDF laten draaien:
Champion G.C. (1919) The Malacoderm genera Prionocerus and Idgia and their sexual characters (Coleoptera). - Ann. Mag. Nat. Hist. Ser. 9, Vol. III, pp.325-372, Pls.XI-XII. @BHL/PDF
Let op: Michael Geiser had daar wel wat kritiek op (oud/onvolledig) maar misschien heb je er wat aan.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark27

Ha Arp,

Wederom bedankt voor je uitvoerige uitleg. De kever is inderdaad op dezelfde houten muur genomen als de larve!!
IK ga eens wat rommelen met de pdf's en misschien eens een mailtje wagen.

Wederom bedankt!

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens