Fantastische instapdag zeetrek Ameland 26-10-2013

Gestart door Dylan, oktober 28, 2013, 07:32:17 AM

Vorige topic - Volgende topic

Dylan

Nadat op 12 oktober wereldkundig was gemaakt dat Inezia Tours en Waarneming.nl de handen ineen zouden slaan, had ik reeds twee weken later de eer om de eerste trip van opreismetwaarneming.nl te mogen begeleiden. De instapdag zeetrek naar Ameland, waar het hier om ging, had waarschijnlijk vanwege de korte inschrijftijd een bescheiden deelnemersaantal, maar goedgemutst en hoopvol stapten we zaterdagochtend in Holwerd op de boot.

Dat goedgemutste zit in het karakter, dat hoopvol was misschien een beetje tegen beter weten in, want zuidwest-4 is nou niet bepaald de wind waar je op hoopt bij een dag zeetrektellen.  Een zonnetje en 18 graden maakt daarentegen één en ander wel weer een stuk prettiger!
Op de boot nam ik, onder het genot van een kop koffie en met behulp van wat meegebrachte literatuur, de soorten door waar we redelijkerwijs kans op zouden maken, en polste ik de zeetrekervaring van de deelnemers. Spoedig bleek dat, ook bij een matige zuidwester, er nog wel het één en ander te scoren viel!

Door een lichte vertraging konden we uiteindelijk pas rond elven de telescopen uitklappen, en vlogen boven een vrij vlakke zee al spoedig de eerste Jan-van-Genten en Roodkeelduikers door ons beeld. We hadden nog maar net de richtpunten aan de horizon met elkaar doorgesproken, toen er op relatief korte afstand een rijtje Zwarte Zee-eenden aan kwam vliegen, op de voet gevolgd door een alkachtige die meteen al de alarmbellen deed rinkelen. Enkele seconden later bleek dat de soort waar zo vurig op werd gehoopt meteen al binnen was: Papegaaiduiker! In perfect licht en gedurende veertig seconden kon de vogel mooi worden bekeken en konden zelfs de op de boot doorgenomen kenmerken door iedereen worden vastgesteld. Als je niet beter zou weten zou je denken dat dit doorgestoken kaart was, en dat er iemand op ons signaal een kilometer verderop een kooitje had opengezet; de planning kon niet beter.

De stemming zat er dus meteen goed in, en de uren die volgden waren meer dan vermakelijk. We werden verblijd met soorten als Kleine Jager, Grote Jager, Noordse Stern, Sneeuwgors (een lint van zo'n 40 vogels door de branding) Alk, Zeekoet,  Middelste Zaagbek en vele Jan-van Genten, Roodkeelduikers en  Zwarte Zee-eenden.


Na een welverdiende lunch in het strandpaviljoen nabij Buren bleek dat op zee toch wel aardig rustig begon te worden en besloten we de laatste twee uur van de dag de focus te verleggen naar het eiland. We wandelden door het mooie maar qua vogels vrij rustige duinlandschap naar het Nesserbos, waar verschillende groepjes zangvogels werden gescand zonder al te veel noemenswaardige soorten.

Echter, de hoofdreden dat we dit bos uitzochten lag in het feit dat hier al ruim twee weken Grote Kruisbekken werden gezien. De oren en ogen waren dan ook voornamelijk gespitst op deze soort, en dat betaalde zich al vrij snel uit. Eerst moesten we het doen met een uit een boom wegvliegend groepje, maar later zaten er twee Grote Kruisbekken snoeihard te roepen in een boom recht boven ons hoofd.

Missie geslaagd, en de dag inmiddels zo goed als ten einde. Eenmaal terug op de boot werd de soortenlijst nog eens doorgenomen en werd unaniem geconcludeerd dat de dag een groot succes was en we het maximale uit de dag hadden gehaald. Rond halfzes stapte een ieder tevreden in de auto en vertrok huiswaarts. Aan de instapdag van Westkapelle op 9 november de schone taak om deze score te overtreffen!


(verslag door Martijn Bot, geplaatst door Dylan)
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Jacob Molenaar

Groeten van Jacob Molenaar.
Levenslijst vogels 442 soorten, totaal 5000 soorten.

To be at the right moment, at the right place, with the right gear, or not to be, that is the question. B)