Aandachtspunten bij determinatie

Gestart door g.j. keizer, mei 24, 2007, 13:54:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

g.j. keizer

Voor het meten van sporen dient men altijd vrije, rijpe sporen te nemen, die in (gedestilleerd) water worden gemeten.
Bij Agaricales (plaatjeszwammen, boleten) neemt men sporen uit de sporee. Soms kan men bij in bundels groeiende paddenstoelen sporen nemen, die op onderstaande hoeden zijn terechtgekomen.
Bij polypore Aphyllophorales (gaatjes- en buisjeszwammen) meet men (zo mogelijk) niet de sporen, die zich nog in de buisjes bevinden, maar sporen, die op de hoed (turbulentie), of bij dakpansgewijs groeiende houtzwammen op onderstaande hoeden zijn afgezet, of die op het substraat aanwezig zijn.
Bij Ascomyceten en vooral bij bekerzwammen moet je een vruchtlichaam vaak "door laten rijpen" (bij voorkeur in een gesloten petrischaaltje op vochtig vloeipapier/koffiefilter) om vrije sporen op of oppervlakkig verzonken in het hymenium in water te kunnen meten. Meestal wijken de sporenmaten in de ascus zo veel af, dat ze ongeschikt zijn om ze voor determinatie te gebruiken. Bovendien ontwikkelt de ornamentie zich vaak pas bij of na volledige uitrijping.
Houdt er rekening mee, dat sporenmaten af kunnen wijken, wanneer je kleur- of reactievloeistoffen (kongorood, methyl- of katoenblauw, Melzer's reagens, KOH) gebruikt.
Om bij plaatjeszwammen de basidi├źn en cystiden op de lamel of de lamelsnede goed te kunnen zien, moet je met name bij donkersporigen de lamel vaak eerst prepareren door hem met een pincet vasthoudend in water te "wassen" en vervolgens voorzichtig "deppend af te drogen" of kort te laten drogen, zodat de eventueel te gebruiken kleur- of reactiestoffen niet te sterk verdund raken en goed door het weefsel kunnen worden opgenomen.
En nog een tip : Bruno Erb & Walter Matheis : Pilzmikroskopie. Pr├Ąparation und Untersuchung von Pilzen. Mit 135 Farbfoto's. Kosmos Handbuch (1983). Ik heb inmiddels begrepen, dat deze aanrader helaas niet meer verkrijgbaar is (antiquarisch misschien ?).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen