2 zakdragers

Gestart door Arno van Stipdonk, mei 21, 2007, 19:25:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno van Stipdonk

Vandaag weer 2 nieuwe zakdragers gevonden, tenminste als ik het goed heb. Zijn ze zo op naam te brengen? Beide exemplaren zijn vrij groot, zeker meer dan een cm. lang en beiden gevonden op Populier.

Nr. 1

Arno van Stipdonk

En nr. 2

zakdrager

Super Arno,

De eerste is een zak van een vrouwelijke Epichnopterix plumella en de tweede een Taleporia tubulosa. Er zijn maar heel weinig mensen die zakken van plumella vinden (buiten mijzelf hoor ik er tenminste nooit over). De soort is niet heel erg zeldzaam maar ook zeker niet algemeen, maar de zakken zijn vaak niet heel makkelijk te vinden, vooral de mannetjes niet omdat die in graspollen op of bij de grond verpoppen.
Waar heb je die plumella gevonden?

Henk

PS ik denk dat hij al leeg zal zijn.

Arno van Stipdonk

#3
Hallo Henk,

Da's leuk om te lezen. Beide zakdragers gevonden aan de rand van natuurgebied De Krang langs de Tungelerbeek in de gemeente Weert. Zie:

http://waarneming.nl/wn_details.php?id=2471486

En natuurlijk bedankt voor de determinatie. :duim:

Vandaag nog zoiets gevonden, is het weer een Plumella (sorry voor de slechte kwaliteit, het was erg donker weer)?


zakdrager

Ik durf het zo niet te zeggen. Het helpt als je informatie geeft over de lengte van de zak e.d.  maar ik weet niet of dat in dit geval voldoende zal zijn.

Kenmerkend voor plumella is dat de zakbekleding (takjes, grassprietjes e.d.) over de hele lengte tegen de zak geplakt wordt terwijl andere soorten zoals casta het materiaal vaak alleen aan de voorkant van de zak vastplakken waardoor de bekleding meer uitstaat aan de achterkant van de zak.

Het is in ieder geval geen vrouwtje plumella.

Henk

Arno van Stipdonk

Oke, dan zal deze onbekend blijven, was overigens ongeveer 1 cm lang.

Bedankt.