Fotograferen door een loepje

Gestart door marcel123, september 02, 2013, 13:28:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Afgelopen weekend heb ik geprobeerd fotos te maken van kleine bloemetjes door een loepje. De resultaten vallen eigenlijk tegen. Zijn er tips die de resultaten verbeteren? Hoe houd je het loepje en de camera op dezelfde afstand?


Zie ook [size=78%]http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=215328.msg1331840#msg1331840[/size]

Douwe van der Ploeg

De resultaten zullen natuurlijk nooit geweldig zijn, vooral de scherptediepte en belichting kunnen problematisch laag worden..

Wat ik doe: juist niet op dezelfde afstand houden, eerst op een bepaalde afstand proberen, kijken hoe scherp het beeld is en dan bijsturen tot ik tevreden ben met de foto. Soms de loep en de lens wat dichterbij elkaar, maar gezamelijk verder van het object, soms juist afstand tussen loep en lens wat groter. Je zal vrijwel altijd wat zwarte randen op de foto krijgen, maar die zijn eraf te knippen..
Douwe van der Ploeg

michel.wissink

Ik heb van het objectief van een oude verrekijker een macrolens gemaakt. Ik heb de lens in een zonnekapje gelijmd en een op mijn camera passende schroefring gemonteerd. Een macrolens voor 5 Euro. Met mijn zoomlens van 24 - 720 mm kan ik de vergroting over een flinke range variƫren, al wordt boven de 400 mm de chromatische abberatie wel zichtbaar, maar vignettering heb ik niet.
Fotovoorbeeldje:
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60