zit ik op het juiste pad???

Gestart door nick, augustus 27, 2013, 19:20:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

nick

recent het weer eens aangedurfd een paar bramen op naam proberen te brengen.
Omdat je met geen beoordeling, of alleen een goedkeuring/afkeuring niet zo veel opschiet in je leerproces, wil ik toch via het forum om commentaar vragen, of het bijvoorbeeld klopt, of het anders in de juiste richting zit, waar ik extra op zou moeten letten etc. Ik heb nog wat materiaal liggen, en kan ook altijd terug gaan als er beter/ander materiaal nodig is.


Ik heb flink zitten sleutelen, dus ik vraag het niet alleen maar om de naam op een presenteerblaadje te krijgen.
het gaat om de volgende bramen:


A-ronde koepelbraam [size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/78699442[/size]


B-spitse haarbraam [/size][size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/78699143[/size]


C-pluimkambraam [/size][size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/78698802[/size]


D-een hazelaarbraam (mogelijk R.griesiae??) [/size][size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/78698678[/size]


Alvast enorm bedankt voor eventuele reacties!
Met vriendelijke groet,
Nick van der Ham

Rense Haveman

Nick, dat pad dat zit wel goed! Ik zal per exemplaar een paar opmerkingen maken.

1. Rubus integribasis: is goed. Het 'open' blad met het tot ronde topblaadje met een kort opgezet spitsje en de lange rechte, soms iets scheef afstaande stekels zijn kenmerkend binnen de Semisuberecti (met groene kelken). Waar ik altijd naar zoek als ik het niet helemaal zeker weet: zijn er ook 'doorgebogen' stekels...

2. Rubus schlechtendalii: ik durf het niet te zeggen, ik zie de bladvorm niet goed. Heel kenmerkend voor deze soort: de lange omgekeerd eivormige bladen met een lange opgezette spits. Niet te missen en als je de soort in deze buurt wilt zien: Bergen aan Zee, aan de binnenduinrand. Dat zit er mee vol!

3. Rubus pyramidalis: perfect! De dichte, gemakkelijk voelbare kamharen in combi met de zwak periodische tanding (dubbel getand) met naar buiten gebogen hoofdtanden en rode klieren in de bloeiwijze maken dit een onmiskenbare soort.

4. Rubus sect. Corylifolii: zeker! Maar welke??? 'k Zou 't niet weten...:D

Groet, ben wel onder de indruk!
Groet! Rense

havikskruiden!

nick

Dank, geeft een goed gevoel als je ook eens goed doet! Ik zal binnenkort de tweede soort nog eens bezoeken, om betere foto's te maken. Enne, Bergen aan zee vs. Binnenduinrand lijkt een beetje elkaar tegensprekend, maar ik denk dat wel weet wat je bedoelt, zal er snel eens gaan kijken. Zijn er in Noord Holland al veel bramen op naam gebracht? En is dat ergens na te kijken? Als je op de nieuwe bramen-site kijkt, lijkt NH wel de slechtst denkbare provincie (voor bramen wel te verstaan, het is nl een prima provincie!)
Met vriendelijke groet,
Nick van der Ham

Rense Haveman

Nou ja, bij BaZ en dan naar de binnenduinrand toe, dus ter hoogte van Bergen....
Groet! Rense

havikskruiden!

nick

Ik ben nog een keer terug geweest voor R.schlechtendalii, maar bij thuiskomst bleken de foto's erbarmelijk te zijn. Wellicht toch genoeg te zien, want de bladeren lijken wel op je (Rense's )  beschrijving: http://waarneming.nl/waarneming/view/79040761


Op dezelfde dag ook even naar Bergen geweest, en ik vermoed de soort ook daar te hebben gevonden: [size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/79040689[/size]


Valt daar ook van te zeggen of het klopt, dan wel dat ik beter had moeten zoeken?
Met vriendelijke groet,
Nick van der Ham

peterv

Dag Nick,


Je geeft zelf al aan dat de foto's te wensen overlaten. Voor mij krijgt het een erg hoog "gok" gehalte om op grond van deze foto's iets te zeggen over de determinatie. Ik herken hier op het eerste gezicht geen typische Schlechtendalii in. De topblaadjes daarvan zijn omgekeerd eirond, dus relatief smal aan de basis, breed aan de (stompe) top, en hebben een spitse top die daar opgeplakt lijkt, dus geen geleidelijk versmallende spits.
Ik zie vrij veel foto's met topbladeren die wel geleidelijk in een spitse punt uitlopen.
Zeker de 2e serie doet mij veel meer aan R.gratus denken maar ook daarvan is de fotokwaliteit niet zo best dat ik er mijn hand voor in het vuur zou steken.


groet Peter


ps. bij de soortinfo van R.schlechtendalii staan wel wat kenmerkende foto's die goed tonen waar je naar uit moet kijken.

Peter Venema

nick

Wat die tweede serie betreft, Peter, ik denk dat je gelijk hebt, die zal ik op braam spec zetten, die heb ik ook niet 'netjes' gedetermineerd; die eerste blijf ik evenwel toch wel in geloven, ik heb die wel behoorlijk netjes met de tabellen van de site op naam gebracht; en daar meen ik ook behoorlijk overeenkomst te zien in de foto's aldaar, ook qua bladvorm; de slechte foto's zijn niet alleen aan m'n beroerde fotografische kwaliteiten te wijten, maar meer aan m'n toestelletje dat in de duisternis niet echt lekker presteert.
Met vriendelijke groet,
Nick van der Ham

peterv

Nick,
Om misverstanden te voorkomen: ik zeg niet dat de determinatie van die 1e serie beslist fout is. Ik bevestig alleen dat de foto's voor mij onvoldoende zijn om hier met zekerheid R.schlechtendalii in te kunnen herkennen. Andere soorten kan ik gewoon niet uitsluiten.
groet, Peter
Peter Venema

nick

Ik zal eerste serie gewoon laten staan, en wellicht binnenkort nog eens terugkomen om te kijken of er ook wat meer karakteristekere bladeren aan de plant zitten. Er zat iig wel wat variatie in; de laatste foto vind ik nl best goed lijken!
Met vriendelijke groet,
Nick van der Ham