Gewone Viltbij

Gestart door thijsdegraaf, augustus 19, 2013, 22:41:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Of is het toch een heideviltbij?
Het betreft deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/78524826 Gewone Viltbij - Epeolus variegatus gezien op 2013-08-19 Noordhollands Duinreservaat - Terrein Bergen Noord
Foto's:

bij voorbaat dank Thijs de Graaf

Rickgel1

Ik vermoed door de rode knobbels op heb borststuk dat het een Heideviltbij is. Wellicht kan iemand het bevestigen
Bedankt voor de reactie!

Rick Geling

wilde

De rode bulten op het scutellum hebben alle vrouwtjes Epeolus. Het is geen soortkenmerk.
Rode achterdijen wijzen op cruciger; zwarte op variegatus. Voor zekerheid zou er zicht moeten zijn op de vorm van sterniet 6 (alle kanten).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

thijsdegraaf


Bedankt Albert. Dat van de zwarte achterdijen had ik al op je website gelezen. Maar daar stond dat dat ook aan de onderkant kon zijn. Van de heideviltbij zag ik nog geen waarnemingen bij Bergen. Verder weet ik niet zo veel van deze soorten. Viltbij specie zag ik niet op waarneming.

wilde

Ik vraag mij af of op jouw foto de achterdij of de achterscheen te zien is. Heb je geen andere waarop dat duidelijker is?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

thijsdegraaf

Nee, ik heb drie foto's, die weinig verschillen. Volgens mij is het inderdaad de scheen. Ik heb er maar een onzekere van gemaakt.

wilde

#6
Deze week heb ik ook nog enkele viltbijen onder de lens gehad. Op onderstaand plaatje is goed te zien wat de kleur van de achterdij van een vrouw Epeolus variegatus kan zijn. Een belangrijk kenmerk is de vorm van de 5e sterniet: een overdwarse concave vorm en bij zicht vanaf de onderkant is deze sterniet lang en tongvormig. Bij E. cruciger is die overdwarse deuk er niet en verloopt de lijn convex. Bovendien is de vorm gezien vanaf de onderkant breder en korter, niet tongvormig. Bij een vrouw E. cruciger hebben de eindranden van de sternieten 2-4 een gesloten witte haarband; bij een vrouw variegatus hebben alleen de sternieten 3 en 4 een schaarse, onderbroken witte beharing, zie onderstaande foto. Sterniet 6 is meestal ingetrokken en niet te zien, dus het laatste zichtbare sterniet is op mijn foto's het 5e.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

thijsdegraaf

Duidelijk Albert, bedankt. Je uitleg zou eigenlijk bij de informatie gezet moeten worden.
Ik ben nog in de duinen geweest, maar heb er dit keer geen gezien.