Eendags paddestoel?

Gestart door wijnand, september 08, 2005, 09:16:15 AM

Vorige topic - Volgende topic

wijnand

De laatste paar dagen komen er in een hoekje in de tuin elke morgen wat paddestoeltjes op, die na een paar uur weer ter ziele gaan.gewoon uit nieuwsgierigheid zou ik graag willen weten wat dit voor een paddestoeltjes zijn.
zie foto (als het me lukt die te plaatsen....)groeten joost

laatvlieger

Volgens mij is dit een Coprinus oftwel een inktzwam. Er zijn heel veel soorten van. Er is een website van Kees Uljee met allerlei determinatiesleutels.
(maar ik zag dat die net niet werkte, ... vreemd)

Maar zoek het dus daaronder (Coprinus). Ik denk dat je er wel een microscoop voor nodig hebt.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Gert1954

Dit is inderdaad een inktzwam en het lijkt mij d spechtinktzwam.
foto's zijn niet echt duidelijk wat dat betreft.

han.endt

Zeker geen spechtinktzwam. Onder de hazenpootjes, mestinktzwammen, donsinktzwammen en plooirokjes bevinden zich betere kandidaten. Dit soort inktzwammen zijn alleen door specialisten te determineren en al helemaal niet van foto.

Han.

Elachista

#4
Coprinus callinus..
Groet,
Tymo

han.endt


Elachista

#6
Niet alles hoeft microscopisch werk te zijn.

Die inktzwammen zijn soms pittig, en niet altijd 123 uit elkaar te houden.
Coprinus callinus heeft een hele smalle steel, voornamelijk glad, terwijl soortgelijken als C.lagopides weer een veel bredere basis hebben.
Lagopides is ook veel ruwer op de hoed, veel meer structuur en bij het ouder worden niet lang zo met barstjes in de hoed.
Over het gewone hazepootje C.lagopus kan ik weinig zeggen, die lijkt sowieso heel anders. Hoeden van oude exemplaren krullen extreem om, en verliezen hun kleur waardoor ze haast doorzichtig lijken.
C.callinus is veel minder schubbig, daarom makkelijk te onderscheiden - maar heus niet minder algemeen als C.lagopides (vals hazepootje) en C.lagopus.
Groet,
Tymo