Te fotograferen/verzamelen onderdelen van een Rubus

Gestart door marcel123, augustus 12, 2013, 20:36:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Voor een zekere determinatie is het echter van belang om een aantal zaken in elk geval op de foto te zetten!!


Bramen goed op de foto zetten
Om waarnemingen van bramen op waarneming.nl te kunnen beoordelen zijn voor de meeste soorten meerdere duidelijke foto's nodig die relevante kenmerken tonen. Daarnaast moeten kenmerken die niet goed op de foto te zien zijn worden beschreven bij de details van de waarneming. Wat zet je op de foto? Hierbij wat voorbeelden van "een basispakket" bramenfoto's.  Enkele voorbeeldfoto's heb ik hier als bijlage toegevoegd. Veel meer voorbeelden staan telkens bij de soortinformatie.Kenmerken bloeiwijze
·         overzicht bloeiwijze. Deze geeft een beeld hoe de bloeiwijze (bloeitak) is opgebouwd, of er bladeren aan de hele stengel zitten of de bloemsteeltjes lang zijn, compact, vertakkingen enz
·         detail bloeiwijze. Deze toont 1 of enkele bloemen en bloemknoppen zodat zichtbaar is kleur, beharing, bekliering en bestekeling  van kelkblaadjes, vorm en kleur kroonblaadjes, meeldraden en stijlen.
·         details bloem. In het veld niet altijd goed op de foto te zetten maar voor determinatie wel zeer relevant is de aan/afwezigheid van beharing op de helmknoppen, deelvruchtjes en bloembodem. Ook de kleur van de stijlen is van belang alsmede de relatieve lengte van de meeldraden ten opzichte van de stijlen. Voor dergelijke foto's moet je vaak wat bloemen verzamelen en thuis de details in close-up fotograferen.Vegetatieve kenmerken (let op: niet van bloeitakken!)
·         overzichtsfoto plant. Deze geeft een indruk hoe de plant groeit en toont wat variatie in blad, en de groeiwijze.
·         detail blad. Deze toont 1 of 2 hele bladeren, zo recht mogelijk  van boven gezien. Van belang is dat de foto toont hoe de aanhechting van de zijblaadjes is en dat het hele topblaadje (inclusief topspits) duidelijk zichtbaar is.
·         detail onderkant blad. Deze foto toont de punt van het topblaadje waarop de tanden van de bladrand goed zichtbaar zijn en –zo mogelijk- de beharing aan de onderkant van het blad.
·         detail bladsteel. Voor sommige soorten bramen is de bladsteel belangrijk voor determinatie (beharing, stekels, groef aan de bovenkant)
·         detail bladscheut met bestekeling en bladsteel. Fotografeer (weer uit het midden van een voldoende uitgegroeide bladloot) een representatief stuk stengel waarop te zien is: stekels, beharing, klieren, onderste deel bladsteel met steunblaadjes. Soms zijn meerdere foto's nodig/nuttig van verschillende bladscheuten vanwege verschillen in kleur, vorm enz.

- de bladloot van dit jaar: hierop zitten geen bloemen, alleen bladeren. Duidelijk moet zijn hoe de stekels er uit zien, of er klieren en/of haren op zitten en dat soort zaken.

- een blad. Niet een blad uit de bloeiwijze, maar van het midden van een goed uitgegroeide bladloot. Een sectie van de bladloot met 3 of 4 bladeren is helemaal mooi, en zeker als er behalve de bovenzijde ook de onderzijde wordt getoond!

- de bloeiwijze. De vorm is van belang, het type stekels, en de aanwezigheid van klieren e.d. Waarschijnlijk heb je meer foto's nodig om dit er allemaal goed op te krijgen.


Zie: [size=78%]http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=236189.0[/size]

Rense Haveman

Mag ik een aanvulling geven op de goede opsomming hierboven? Soms is het handig om een overzichtsfoto te hebben waarop de habitus duidelijk te zien is...
Groet! Rense

havikskruiden!