NL in Beeld: heel Nederland op de foto

Gestart door marcel123, november 13, 2010, 20:31:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

In het blad Vlinders (november 2010) staat op pagina 28 een oproep om van   elke vierkante km in NLD een foto te maken:


CiteerHet project NL in Beeld is bedoeld om het huidige  Nederlandse landschap op een systematische manier fotografisch vast te leggen.  Dat moet systematisch gebeuren, zodat men over tien of twintig jaar een  dergelijk project op dezelfde manier kan herhalen. Daardoor is het mogelijk om  te analyseren, hoe het Nederlandse landschap in die periode is veranderd. Bovendien  geeft het project informatie hoe het Nederlandse landschap er nu uitziet. De  richtlijnen die je hieronder vindt, lijken wellicht op het eerste gezicht  complex. Maar het gaat om eenvoudige zaken, die voor niemand problemen hoeven  op te roepen. Iedereen die een camera kan hanteren, kan aan dit project mee  doen.

Het kilometerhok
Nederland heeft ruim 40.000 kilometerhokken, maar een deel  daarvan is water. De hokken die geheel uit water bestaan worden niet  gefotografeerd. Er blijven dan ongeveer 34.000 hokken over die geheel of  gedeeltelijk uit land bestaan.
Het is de bedoeling dat in het midden van een hok wordt  gefotografeerd in de richtingen west, noord en oost. Het heeft weinig zin om  naar het zuiden te fotograferen, want dan fotografeer je tegen de zon in, wat  bij een digitale camera bijna altijd verkeerd uitpakt. Het midden van een hok  wordt bepaald door vanuit de hoeken een kruis door het hok te zetten. Op de  kruising van de lijnen ligt het midden van het hok.
In veel gevallen is het exacte midden van een hok niet op  een normale manier bereikbaar: je komt bijvoorbeeld op het bordes van het Loo  uit, het midden ligt in een weiland, een maïsveld of op een boerenerf. In die  gevallen zoek je een goede plek op zo dicht mogelijk gelegen bij het midden van  het hok. Hokken kunnen voor een deel uit water bestaan, of de grens met  Duitsland of België loopt door het hok. Als het midden van het hok in het water  of in het buitenland ligt, zoek je een punt op de oever of de grens op, dat het  dichtst gelegen is bij het centrum van het hok. Je kiest je exacte standpunt  steeds zo dicht mogelijk bij het midden van het hok en je zoekt een plek op die  volgens jou goede resultaten oplevert.
In sommige grootschalige gebieden is er in een hok geen  enkel punt op een normale manier bereikbaar. Dat betekent dat je in dat gebied  niet kunt fotograferen. Sla het hok over, maar doe er voor het hok een opname  van Google Earth bij van ongeveer de maat van het hok van een vierkante  kilometer. Dan weten we tenminste waarover het ongeveer gaat.
Binnenkort komt er een meer informatie op de website www.saxifraga.nl, die betrekking heeft op het project NL in Beeld.
Meer informatie


hiskodevries

ik voorspel een voortijdige beeindiging
44.607 foto`s waarvan die van het ijsselmeer en markermeer toch wel erg afgezaagd worden
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0


marcel123

#4
Citaat van: hiskodevries op december 09, 2010, 15:06:15 PM
ik voorspel een voortijdige beeindiging


Er is een eigen website: http://www.nlinbeeld.org
en een handleiding http://www.sovon.nl/monitor/nlinbeeld/pdf/handleiding-voor-fotografen-voor-het-project-nl-in-beeld.pdf

Citeer
Voortgang van het proces
Er hebben zich tot nu toe ongeveer 500 fotografen aangemeld. Ze hebben bijna 40% van de
totale oppervlakte van Nederland geclaimd. Dat is een heel goed resultaat.
Ik had een tienjaren project verwacht maar  als het zo blijft lopen zijn ze in drie jaar wel klaar...


----
Update
Citeer
De laatste maand hebben veel fotografen voor NL in Beeld bijna 2.000 kilometerhokken gefotografeerd. Dat betekent dat er bijna 8.000 foto's zijn verstuurd naar de regio-vertegenwoordigers. Inmiddels is dus ongeveer 10% van Nederland gefotografeerd;

marcel123

Citaat van: hiskodevries op december 09, 2010, 15:06:15 PM
ik voorspel een voortijdige beeindiging
44.607 foto`s waarvan die van het ijsselmeer en markermeer toch wel erg afgezaagd worden

Er worden nog fotografen in de provincie Overijsel gezocht:
CiteerDe provincies Noord-Holland en Noord-Brabant staan nog steeds aan kop, terwijl Overijssel een mager resultaat oplevert; Gelderland heeft een grote sprong vooruit gemaakt. Al met al is nu bijna 22% van Nederland gefotografeerd. We zijn nu ruim een jaar met het project NL in Beeld bezig. Dit resultaat kon alleen maar worden bereikt dankzij de inzet van ongeveer 700 fotografen, die op allerlei plaatsen in Nederland het Nederlandse landschap hebben gefotografeerd. Daardoor staan nu ruim 28.000 foto's van ongeveer 7.000 kilometerhokken op de website www.nlinbeeld.org.