Dank voor al jullie informatie!

De vraag was uiteraard ook aan jou bedoelt Johan

Waanzinnig interessant en leuk om te zien dat een ieder toch weer ietsjes anders te werk gaat.
Wat betreft de oudere exemplaren. Ik denk overigens dat deze afgevlogen Zuidelijke heidelibel man, zo ongeveer wel het uiterste aangeeft van de mate van vervaging van de stipjes;
http://waarneming.nl/foto/view/1827278 Ik weet het...hij is niet 'helemaal' goedgekeurd, maar in dit geval is het even een uitstekend voorbeeld.
Ook deze vond ik nog (genomen vanaf net een wat andere hoek, Zuidelijke heidelibel waarneming 22 september 2009);
http://waarneming.nl/waarneming/view/44703832
Zien jullie de stipjes nog? Ze zijn er wel
Bij Vrouwtjes lijken de stipjes zelfs bij oudere exemplaren, goed zichtbaar te blijven. Ik vindt daarentegen wel dat hoofdzakelijk bij de vrouwtjes, de zwarte naden op het borststuk soms bijzonder ver door kunnen lopen...of dat het in ieder geval kan lijken alsof het doorloopt. Het ligt uiteraard ook aan de hoek, waarvandaan je zicht hebt op het borststuk. Bij een foto half van voren, neig je vaak eerder naar een doorlopende zwarte naad. Terwijl je die vanaf het zijaanzicht amper tot niet ziet.
Het blijft in sommige gevallen gewoon simpelweg lastig

(net die vleugels ervoor, tip; dan kun je als het goed is vaak net wel een blik werpen op de 'gele beadering'

), tegenlicht, te verweg etc etc. waardoor zelfs de beste kenmerken niet altijd even makkelijker te zien zijn. Al met al lijken zowel de gele aders als de twee losstaande stippen, naar ons idee stiekem wel een blijvertje. Al dan niet, dan zijn ze gewoon mooi meegenomen! Benieuwd wat de toekomst ons brengt.