Vanaf het begin werkt Stichting Natuurinformatie, verantwoordelijk voor Waarneming.nl, nauw samen met de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF), en haar uitvoeringsorganisatie: Stichting Gegevensautoriteit Natuur (GaN). In de Nationale Database Flora en Fauna zijn de natuurdata van vele partijen bijeengebracht, waaronder die van Sovon, De Vlinderstichting en de meeste van ons (95 %), met als doel om ze veilig te beheren en op passende wijze te exploiteren.
Van de actuele data die in de NDFF vloeit is cira 50 % afkomstig van Waarneming.nl. Van de vrijwilligers die waarnemen en valideren is circa 1/3 van Waarneming.nl afkomstig. Sinds 2009 draagt Stichting GaN jaarlijks 1,5 ton bij in de 2,5 ton kostende exploitatie van Waarneming.nl - de rest wordt door ons bijverdiend of op vrijwillige basis bijgespijkerd.
Het NDFF-concept bestaat tot nu toe uit drie onafhankelijke, onderling nauw samenhangende elementen: 1) de database (bewaakt door de Stichting NDFF ('Stichting Kluis'); 2) Stichting GaN als uitvoeringsorganisatie (acquisitie van abonnementhouders, verbindende rol, gratis uitlevering van data voor wetenschappelijk onderzoek en betaalde uitlevering van data ten behoeve van commerciële trajecten, via Natuurloket) en 3) de persoon van de Gegevensautoriteit: Prof. Jan van Groenendael, die toeziet op de kwaliteit (waarnemingsprotocollen, scholing etc.).
Over het functioneren van dit samenhangende, onafhankelijke NDFF-concept was Stichting Natuurinfo steeds zeer tevreden. Sterker nog: we zijn er trots op dat we dit in Nederland zo goed voormekaar hebben; en dat we daar met en vanuit Waarneming.nl zo stevig aan bijdragen. Het is dan ook triest om te moeten melden, dat dit succesvolle concept per 01-01-2014 als gevolg van de bezuinigingen bij de overheid ophoudt te bestaan. Het enige dat overblijft is de NDFF-database, als de onafhankelijke stichting die het nu ook is. Een nieuwe, verkleinde uitvoeringsorganisatie zal in de plaats treden van Stichting GaN. De persoon van de onafhankelijke Gegevensautoriteit Natuur komt te vervallen.
In de vorming van de nieuwe uitvoeringsorganisatie hebben de gezamenlijke provincies het voortouw. Het IPO (InterProvinciaal Overleg) leidt hiertoe een 'Taskforce NDFF'. Die heeft op basis van extern advies voorstellen doorgevoerd. In het voorbereidende traject is niet overlegd met Stichting Natuurinfo. In de concept-begroting voor 2014 komen wij niet voor. Hoe onafhankelijk die nieuwe uitvoeringsorganisatie wordt, en wat zij inhoudelijk voorstelt, dat blijft vooralsnog onduidelijk. Afgelopen vrijdag ontvingen wij een brief van Stichting GaN, waarin zij bevestigt dat zij per 01-01-2014 ophoudt te bestaan, en daarmee de NDFF-exploitatie staakt. Het contract tussen Stichting GaN en Stichting Natuurinfo is per die datum opgezegd.
Het bestuur van Stichting Natuurinfo heeft zich op de nieuwe situatie beraden. Ten eerste constateren wij, dat er gelukkig meerdere wegen zijn om de financiering van Waarneming.nl, als gratis en onafhankelijk instrument ten behoeve van de waarnemers, toekomstbestendig te garanderen. Die wegen worden nu verkend; voortgang hierin wordt gemeld in het topic 'Toekomst van Waarneming.nl'. Voorts constateren wij, dat we niet gerust zijn op het verloop van de voorbereiding van de nieuwe NDFF-uitvoeringsorganisatie. Tegen het feit dat Stichting Natuurinformatie / Waarneming.nl hierbij niet geraadpleegd wordt heeft het bestuur formeel protest aangetekend bij het IPO. Ten derde vinden wij dat wij de waarnemers deze zorgelijke ontwikkeling moeten melden. Het moment daartoe kwam met deze officiële brief van Stichting GaN.
We zijn benieuwd naar jullie vragen en reacties, en zullen jullie op deze plek op de hoogte houden van wat er gebeurt rond de NDFF en onze samenwerking daarmee.
Vriendelijke groet namens het bestuur,
Lenze Hofstee.