onzeker Northern White-breasted Hedgehog - Erinaceus roumanicus gezien op 2013-0

Gestart door Andre321, juli 18, 2013, 23:47:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

Andre321

Hoi
Welke egels komen in Belarus voor ?
Ik zou graag willen weten welke soort dit is[/size]Het betreft deze waarneminghttp://observado.org/waarneming/view/77210549onzeker Northern White-breasted Hedgehog - Erinaceus roumanicus gezien op 2013-06-30 [obscured]Foto's:Toelichting:Oostelijke Egel - Erinaceus concolor Welke is het nubij voorbaat dank Anr H

Mimino

Aan de hand van de foto lijkt het me onmogelijk om deze egel als Erinaceus roumanicus te determineren. Witrusland ligt ( net als Moskou ) behoorlijk aan de oostelijke rand van het verspreidingsgebied van Erinaceus europaeus, maar toch zou ik die daar eerder verwachten.
Op de foto zie ik niks dat op roumanicus zou duiden, maar ben ook geen kenner...

Zie ook hier:
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=237493.0
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=162307.msg1044267#msg1044267
Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php

tekenaar

In noordoost Polen (Bialowieza en omstreken) zit witborstegel, die zo ik dan ook in Witrusland verwachten. Ik weet niets van "roumanicus" en heb hem nog als concolor in mijn oude gidsjes staan. Met de foto kan ik helaas ook niet veel: ik zou toch buik of oren willen zien. Of mischien gedrag: ik heb daar al wel eens een hele discussie over gehad met iemand van een egelopvang (die uit ervaring vertelde dat gedrag flinke individuele verschillen vertoont), maar mijn ervaring is dat er een relatief soortverschil is:

Westelijke egel is langzamer, bij gevaar blijft die heel lang en heel stevig opgerolt.

Oostelijke loopt sneller, rolt zich minder snel op en ontrolt over het algemeen een stuk eerder, om ervandoor te proberen te gaan. Draai je hem met de opening van het "balletje" naar beneden dan ontrolt hij zich stiekum een beetje zodat zijn pootjes de grond raken. Een westelijke durft dat meestal niet als je er nog naast staat.

Maar het knaagt dat de echte deskundige (opvanger) dit absoluut onbetrouwbaar vond als kenmerken ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/