Vliegend hert toch?

Gestart door e.walstra, juli 04, 2013, 12:52:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

e.walstra

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://observado.org/waarneming/view/77284856
Vliegend Hert - Lucanus cervus gezien op 2013-06-22 Italy -Duino-Aurisina (comuni)
Foto's:


bij voorbaat dank Erwin Walstra

bas waanders

Uiteraard , onverwisselbaar :-) Een meneer met een mooi gewei !

e.walstra

Had gedacht dat hij in zuid-europa meer voorkwam, maar het kaartje bij de soort beschrijving zegt iets anders.

beetlestitch

inderdaad tetraodon komt daar ook voor maar dit is cervus. groeten toon.
Toon Keukelaar

bas waanders

Hier in de buurt is het nu wachten op een mooie warme zomeravond . Dan ga ik met de camera op pad tegen de schemering als de mannetjes uitvliegen . Ze komen voor in de gemeente Onderbanken , een vreselijk gevoelige habitat , die alle bescherming verdiend gezien het feit dat het Vliegend hert een zeldzaamheid word in Nederland .....

beetlestitch

voor het voorkomen van vliegend hert heb je oud eikenhout nodig met een witte schimmel infectie en daarom wat vocht. dat is onder andere de reden dat er toch regelmatig wat regen val moet zijn dus vandaar dat de stelling hoe zuidelijker hoe meer voorkomen wel mank kan gaan door soms te droog klimaat. deze temperaturen en weinig wind zal je kans van slagen hier sterk doen toenemen. groeten toon.
Toon Keukelaar

e.walstra

Ahh oke. Ik dacht dat omdat daar zoveel bos was(veel meer dan hier) dat ze er automatisch ook wel meer zouden zitten. Maar daarom dus niet. Het is te droog.  :duim:
Leerzaam altijd dit forum.
Mag je dan aannemen dat bijvoorbeeld oostenrijk een grotere populatie heeft?
Ik kan mij ook voorstellen dat deze landen meer gebieden hebben waar letterlijk nooit iemand komt en daarom de getallen ook vertekenen.

bas waanders

Het vliegend hert is de grootste keversoort in Nederland . Wat ik weet , is dat de larven (engerlingen) tussen de 4-7 jaar vertoeven in wat Toon al aangaf : Eikenhout dat rottend is . Na het opschonen van alle bossen is zie je dat niet veel meer ........... maar er zijn gebieden waar men dit wel laat liggen t.g.v. het vliegend hert . Op warme zomeravonden komen de kevers tevoorschijn om te paren . Dit volwassen stadium duurt niet lang : enkele maanden . Deze dieren zien dus maar héél kort het daglicht in een toch vrij lang leven . In de gemeente onderbanken worden om die redenen op dit moment (holle) wegen afgesloten om doodrijden door verkeer te voorkomen . Langs de grens is ook een Eikenbos dat bewust slecht toegankelijk is voor publiek . Ik ben nu twee jaar op die plek geweest . Het is een machtig verschijnsel maar hoop stilletjes dat het aan het "gewone" publiek voorbijgaat voordat deze soort definitief in de geschiedenisboeken verdwijnt .
http://baswaanders.com/macrophotography/keverstorren/#jp-carousel-4499