Hoofdmenu

Slaapkamergeluk

Gestart door mhospers, augustus 10, 2005, 21:19:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

mhospers

In Houten vond ik langs het troitoir een klein plantje met uiteraard kleine blaadjes. Het leek wel een beetje op slaapkamergeluk.
en een beetje op Mind-your-own-business

Maar wat is het? Het gaat niet om de wolfsmelk maar om het tapijtje op de grond.

Marianne

De foto is niet echt heel duidelijk, maar m.i. heeft slaapkamergeluk een veel teerder (en kleiner) blad. En is over het algemeen ook lichter van kleur dan op de foto (maar dat kan aan de foto liggen).
Misschien kan je een beschrijving van het plantje geven wat wat meer duidelijkheid geeft (dikte van het blad, grootte)
groet,
Marianne Cramer

marcel123

#2laatvlieger

#3
Kan het niet een soort kroos in een landfase zijn????
(Niet dat ik weet dat die bestaat maar... )

Eendekroos?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

marcel123

#4
Callitriche (Sterrekroos) en een aantal fonteinkruiden (POtamogeton) en Moerasweegbree hebben landvormen. Maar dit ziet er anders uit (roodsteeltje).

laatvlieger

Ik zie nu ook dat er op die detailfoto's stengels staan die de blaadjes onderling verbinden... Het Lijkt toch wel erg op slaapkamergeluk. Vaag staat me overigens iets bij dat die wel vaker verwilderd in Nederland..  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

laatvlieger

#6
En kijk eens aan:
http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/soleirolia.html


Floron nieuwsbrief amsterdam e.o.:
http://www.frontlinie.nl/floron/nieuwsbrief/nieuws03.htm
Soleirolia soleirolii - Slaapkamergeluk TD Opmerkelijk nieuwe soort in het stedelijk gebied. Slaapkamergeluk behoort tot de brandnetelfamile en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Inmiddels is de soort ingeburgerd in Ierland, Groot-Brittannië en in Vlaanderen. De soort groeit bij voorkeur op vochtige stenige plaatsen, meestal tussen plaveisel. Recent heeft het slaapkamergeluk zich ook in ons land, soms op spectaculaire wijze, gevestigd. De soort is de afgelopen jaren ontdekt in Delft, Den Haag (drie locaties), Utrecht (drie locaties) en in Amsterdam (maar liefst acht locaties!). In Amsterdam betreft het de volgende vindplaatsen: 119-488 Amsterdam-Staatsliedenbuurt, Waterpoortterrein. Op vochtige binnenplaats tussen stenen bestrating woekerend. 120-487 Amsterdam-Jordaan. Kleine, beschaduwde groeiplaats in 2e Bloemdwarsstraat tussen straatstenen. 120-488 Amsterdam-West. Op beschaduwde plaats, tussen stenen van tuinpad in binnentuin van 1e Marnixplantsoen. 121-485 Amsterdam-De Pijp. Op beschaduwde plaats in Quellijnstraat. 121-486 Amsterdam-Centrum. Op beschaduwde plaats in Weteringsbuurt langs gevelmuur tussen stoepstenen een kleine groeiplaats. 121-486 Amsterdam-Centrum. Diverse planten tussen stoepstenen in tuinen van Begijnhof. 121-487 Amsterdam-Centrum. Kleine, vochtige groeiplaats aan de Brouwersgracht bij een trapportaal. 121-489 Amsterdam-Prinseneiland. Indrukwekkende plakaten in nauw, rommelige, vochtige steeg tussen twee pakhuizen!
Slaapkamergeluk lijkt zich in ons land uitstekend te settelen in het binnenstedelijke milieu, met name in vochtige, oude stegen, straatjes, gangen, oude binnentuinen etc. bij voorkeur in de oude binnenstad. De soort groeit daar regelmatig in een kenmerkend gezelschap met Mycelis muralis, Pseudofumaria lutea, Epilobium roseum en Meconopsis cambrica. Deze opvallende soortcombinatie is in diverse steden waargenomen.

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

marcel123

CiteerOp vochtige binnenplaats tussen stenen bestrating woekerend
Het staat inderdaad tussen de stenen aan een vochtige noordkant...in de schaduw.

laatvlieger

Had je de andere soorten ook?

"De soort groeit daar regelmatig in een kenmerkend gezelschap met Mycelis muralis, Pseudofumaria lutea, Epilobium roseum en Meconopsis cambrica. Deze opvallende soortcombinatie is in diverse steden waargenomen."
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

marcel123

#9
Moest er een aantal opzoeken maar er stond alleen buxus boompjes in de buurt en die waren onderdeel van de tuin..en liggend vetmuur waarschijnlijk. En natuurlijk de tuinwolfsmelk van de foto!

---
De eerste foto is vervangen door een beter detailexemplaar met meer vroege avond licht zodat ie scherper is-althans dat vind ik

marcel123

afgelopen weekeinde is mij door een floroncoordinator een plek aangewezen in Utrecht en het betref inderdaad slaapkamergeluk. Kijk zelf eens in nieuwbouwwijken met smalle tuinen op de noordkant grenzend aan de stoep: vandaag vond ik de soort in Zoetermeer....