Big Day Alblasserwaard

Gestart door Albert de Jong, juli 09, 2004, 20:31:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

Albert de Jong

Is al wel een poosje geleden maar dient vooral als lokkertje. jullie kennen de Alblasserwaard waarschijnlijk van de Molens, kinderdijk. Tegenwoordig zijn er enkele zogenaamde plas-dras gebieden die in augustus en het voorjaar voor leuke steltlopers zorgen. Verder broeden er in de Alblasserwaard de ongeveer helft van de Nederlandse populatie Purperreigers. De Zouwe bij Ameide en Kinderdijk zijn de beste gebieden ervoor. Voor het binnenland, en een respectievelijk klein gebied waren de uitslagen van de Big-Day nogal hoog. Gezien de tijd van het jaar verwachtte ik er niet veel van maar ons team, team B, bakte er veel van!
Wel is het ongebruikelijk om een 20-uur durende big-day te houden. Het voordeel is wel dat je de middag er niet in hebt die meestal weinig opleverd. Misschien is dit verslag interresant voor andere Natuur -en Vogelwachten.


16-17 April van 18.00 - 14.00 uur

Het weer zat lekker mee. Een lekker warm avondje, en na een iets sobere vroege ochtend werd het later gewoon weer schitterend weer. Zon, bewolking, en een zacht zuidoostelijk windje; meer kan een vogelaar niet wensen. De resultaten waren er ook naar. Zoals gezegt, de keuze van een Big Day in april was eigenlijk puur voor de afwisseling. Wat bleek: een veel langere lijst dan voorgaande jaren! Maarliefst 121 soorten werden vastgesteld, dat zijn er 6 meer dan vorig jaar en 15 meer dan het jaar daarvoor. Dat verschil lijkt niet zo enorm, maar naarmate je hoger komt wordt het steeds moeilijker nog hoger te komen. Groep A wist 90 vogelsoorten te vinden, groep C kwam tot 96, groep D maakte een inhaalslag ten opzichten van vorig jaar met 101 soorten en onbetwiste kampioen is Team B met maarliefst 109 soorten! In dit laatste team was Ed de constante factor, andere leden deden gedeeltelijk mee. De resultaten hebben er duidelijk niet onder geleden. De start van het team was heel goed met al 97 soorten in de avond, en bleek het juiste team zich op de juiste tijd bij de juiste soort zich te bevinden. Het oude record van 103 werd niet misselijk gepasseerd, gefeliciteerd! Van de 121 verschillende soorten werden er exact 80 door alle groepen gezien, 10 door drie groepen, 15 door twee groepen en 16 door één enkele groep.

Groep B: De winnende groep met 109 soorten zag uiteraard de meeste leuke dingen. Soorten die zij als enige zagen waren: Ransuil, IJsvogel, Boompieper, Rouwkwikstaart (Zouweboezem), Paapje, Roodborsttapuit en Beflijster (eendenkooi Oud-Alblas). Soorten die zij met één team zagen waren Toendrarietgans, Patrijs, Havik, Zwarte Ruiter, Oeverloper, Koekoek, Steenuil, Nachtegaal, Koperwiek, Grote Lijster, Tuinfluiter en Baardman. Grote missers waren er niet, het meest komen Boomvalk, Gekraagde Roodstaart en Keep nog in aanmerking, alle door twee teams gezien. Een opmerking met betrekking tot de 109 is wel dat de 109e, de Zwarte Ruiter, eigenlijk alleen in een hele ruime definitie van het begrip Zouweboezem valt. Maar goed, dat is ook het enige.
Groep D: De tweede groep met 101 soorten zag unieke soorten als Smelleken, Geelpootmeeuw (Lek bij Zijde), Kleine Karekiet en Boomklever (Alblasserdam). Andere goede soorten, samen met één team gezien waren Patrijs, Havik, Boomvalk, Steenuil, Gekraagde Roodstaart, Koperwiek, Grote Lijster, Tuinfluiter, Baardman en Keep. Missers waren er in de vorm van Lepelaar en Gele Kwikstaart, die door alle anderen werden gezien.
Groep C: Deze groep die 2 jaar lang het voortouw nam, liet het nu duidelijk afweten. Hoewel 4 unieke soorten zoals Grote Zilverreiger, Blauwe Kiekendief, Groenpootruiter en Gierzwaluws (9) werden gevonden, en er net als team D 2 soorten waren die door iedereen behalven hen werden gezien (Tapuit en Matkop), was de lijst over het algemeen te mager om hoog te scoren. Soorten die samen met één ander team werden gezien waren Toendrarietgans, Boomvalk en Koekoek.
Groep A: Een leuke unieke soort hadden ze wel: de Slechtvalk. Ook werden Zwarte Ruiter, Oeverloper, Nachtegaal, Gekraagde Roodstaart en Baardman met één team gezien, maar dat kon de 6 soorten die ze als enige niet zagen niet compenseren. Onder die 6 waren Watersnip, Regenwulp, Kemphaan en Groene Specht.
Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

Pim

#1
Leuk, maar ik denk dat de meeste gebruikers van dit forum het gebied vooral kennen door zijn vogelrijkheid en niet door die hele rij Unescomolentjes :P

groetjes,

Pim ;)
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl