Verzamelen: ethische vragen

Gestart door Douwe van der Ploeg, juni 29, 2013, 18:04:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Douwe van der Ploeg

Regelmatig komt er in een topic langs "Heb je m nog?", waarmee bedoeld wordt: als je m opstuurt en/of onder de binoc bekijkt valt er een soort uit te halen. Als er één lid van de soort hiervoor moet sterven, zo zij het. In veel van deze gevallen wordt de soort vervolgens vergeleken met zowel literatuur, als een eigen (referentie)collectie. Allemaal helemaal prima, het is aan de waarnemer zelf om te bepalen of hij/zij het beestje hiervoor wil opofferen of niet.

Maar soms komen er ook (zeer) zeldzame soorten en/of afwijkende varianten voorbij, waarbij iemand de soort graag wil hebben om toe te voegen aan de eigen collectie, om zo de soort "voor het nageslacht te bewaren", terwijl de determinatie al (vrijwel) rond is. Zou je dit eigenlijk wel moeten willen? Of moet je per geval de keuze maken of je dit wil doen (verschil tussen een mannetje van een zwervende/mogelijk verplaatste soort en bijvoorbeeld een vrouwtje van een soort die al dicht bij de grens aanwezig was).
Een andere kwestie: ik ben begonnen met het aanleggen van een eigen kwestie, is het daarbij ethisch verantwoord om bijvoorbeeld een vliegend hert toe te voegen? Immers: determinatie is erg makkelijk en de soort is beschermd. Aan de andere kant: een mannetje uit een gebied waar een vrij grote populatie zit zou niet zoveel moeten uitmaken (toch?), zolang het maar niet aan de grote klok wordt gehangen zodat iedereen het gaat doen, en wie weet: misschien wordt de soort na moleculair onderzoek over 10 jaar wel gesplitst, dan zijn collectie-exemplaren handig om eventuele morfologische verschillen te bekijken. Nu is dit natuurlijk een extreem voorbeeld qua determinatie, maar geldt hetzelfde niet voor sommige boktorren, of de zeldzamere zandloopkevers? Kleine populaties, maar determinatie is van foto goed te doen.

Een paar vragen, ik hoor graag hoe jullie erover denken ;)

PS: Dit zijn meer ethische open vragen als praktijkgerichte gevallen, ik ben gewoon benieuwd naar een leuke discussie.
Douwe van der Ploeg

Douwe van der Ploeg

Niemand een mening, of gewoon zin in een discussie hierover?
Douwe van der Ploeg

arjan.kop

Gewoon je verstand gebruiken. Een vliegend hert verzamelen heeft niet zoveel nut lijkt me. Nog afgezien van het feit dat je al gauw erg veel ruimte nodig gaat hebben voor zulke brokken moet je ook een beetje bedenken wat het nut van je verzameling helemaal gaat zijn. Vliegend herten genoeg in museumcollecties. Je kunt ze gemakkelijk herkennen, dus voor determinatie of referentie zijn ze niet nodig.
Specialiseer je vooral. 'Vanalles wat' lijkt leuk, maar uiteindelijk heb je een grote bak losse flodders in huis. Maak er ook geen postzegelverzameling van. Verzamelen alleen om alles compleet te krijgen is niet zo nodig.
Zorg bovenal voor documentatie. Etiketteer alles zo uitgebreid mogelijk, zorg dat er bij voorkeur ook een digitale index is en leg vast wat er met je collectie gebeurt, mocht je volgende week onder een stadsbus terecht komen. Teveel waardevolle gegevens zijn verloren gegaan doordat familieleden van overleden entomologen de hele boel op de stoep hebben gezet...

johan79

Citaat van: Douwe van der Ploeg op juli 10, 2013, 21:44:47 PM
Niemand een mening, of gewoon zin in een discussie hierover?
Eigenlijk geen mening....
Of je moet de plantjes (herbarium) in de discussie willen betrekken... plantjes verzamelen doe ik al sinds m`n 10e jaar...  gewoon leuk bezig zijn met de natuur...
Maar... never-nooit-niet een zeldzame plant meegenomen om te drogen....
Gewoon uit een soort van respect denk ik...

Tegenwoordig zet ik alles gewoon op de foto wat lang genoeg stil wil staan of zitten....
Ik zie die foto`s als een nieuwe vorm van verzamelen...
Ik heb plezier in het 'verzamelen' van foto`s... en de kids vinden het geweldig om door de foto`s te spitten (en ikke ook)  :blink:

Maar ... beestjes meenemen en op een speld of zoiets prikken doe ik niet...
Ik heb er persoonlijk geen probleem mee als anderen dat wél doen... mits verantwoord... en ja... daar had jij het nu net over...


beetlestitch

voor een artikel in een tijdschrif van de nev. is een vereiste dat de kever opvraagbaar is of dat ze moeten kunnen achterhalen in welke collectie deze zich bevindt particulier of museum. een beschrijving van alleen een foto wordt nationaal en of internationaal niet geaccepteerd. dat een populatie uitsterft door een paar weg gevangen ex is een utopie. verlies van voortplantings gebied is wel een reden tot uitsterven. verder zijn de zeldzaamheden vaak in nederland op de rand van hun verspreiding en door klimaat of andere oorzaak een tijdelijke aanwezigheid van de soort. dit is nu niet direkt van belang maar wel als er weer eens iemand er een onderzoek naar doet na bijvoorbeeld 50 jaar. dan zijn dit soort gegevens vaak wel interessant om te zien of de soort toe genomen is dan wel verdwenen. zo zijn er nog wel meerdere argumenten om sommige ex te verzamelen. verder de vraag over dat vliegend hert in een grote populatie. het mag niet. hard rijden ook niet.[eigen keus] vind je een dood ex wat compleet is geen bezwaar maar ook daar zijn de menigen over verdeeld. groeten toon.
Toon Keukelaar

liptaster

Voor enige betrouwbare data is inzamelen wel noodzakelijk voor pakweg 95% van de pakweg 4000 bij ons voorkomende soorten. Zelfs onder de bino controleer ik pakweg 1/3 tot 1/2 op genitaliën om zeker te zijn (ik doe enkel kortschildkevers, waar dit meer dan bij andere taxa nodig is). Het idee dat je alles op foto kan identificeren is gewoonweg lachwekkend.

Op een normale populatie kan inzamelen inderdaad geen kwaad. Als je de hoeveelheden ziet die kapot gaan door met de wagen rond te rijden is dit zelfs verwaarloosbaar. Belangrijkste in bescherming van soorten is hun leefgebied te vrijwaren. Beschermen van specifieke soorten werkt nauwelijks tot niet zonder leefgebiedbescherming en alles beschermen werkt onderzoek gewoonweg tegen.

Er bestaan echter ook veel postzegelverzamelaarstypes. Zoek maar eens op Coptolabrus of Carabus en price. Dit type interesseert me niet.
Handtekeningen worden getoond onderaan elk persoonlijk bericht van Tim Struyve. BBCode en smileys kunnen hierin gebruikt worden. Max. aantal tekens: 600; resterende tekens: 424