'niemand stopt mij' >onze wet is blijkbaar zo lek als een mandje.

Gestart door JRoosma, juni 22, 2013, 17:35:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

JRoosma

 Dierenhandelaar Chavello P., bij wie 140 kadavers uit zijn dierenwinkel Faunaworld zijn weggehaald, stopt niet. Op zijn facebookpagina biedt hij sinds gisteren luiaards aan. Ze kosten 2500 euro. 'Ik heb er deze week al vier verkocht. Die haal ik uit de jungle. Waar anders? Het verkoopt gewoon goed.' DAt meldt het AD/Rotterdams Dagblad.
De wet schiet tekort, zegt directeur Rinus Hitzert van de Dierenbescherming Rijnmond, die een dringend appel doet op burgemeester Aboutaleb om de handelaar te stoppen. 'Hoe is het mogelijk dat deze moordenaar van dieren na zijn aanhouding alweer vrij is en ongestoord zijn gang kan gaan in rechtstaat Nederland?' zegt Hitzert.

Niets staat me in de weg, zegt Chavello, die volgens justitie dierenleed op zijn geweten heeft, maar de ophef over zijn nering niet begrijpt. 'Wat ik doe is legaal. Ik heb hier niet eens een vergunning voor nodig. Morgen komt er ook weer een zending, uit Indonesië: katachtigen, miereneters, alles.'

Wie dertig euro neertelt heeft een exotische vleermuis in huis. Chavello verkoopt er deze week tweehonderd. De Rotterdamse ondernemer, telg van een familie vol dierenhandelaren, verklaart niet alleen een Nederlands bedrijf te hebben. 'Ik werk ook vanuit Duitsland. Mijn omzet is 20.000 tot 40.000 euro per week. Mijn papieren zijn niet afgepakt door de rechtbank. Dat zegt genoeg. Ik mag het allemaal importeren. Ik verkoop dieren uit de jungle. Nou en?'

De meeste exotische beesten worden thuis door de kopers gekoesterd, zegt Chavello, die zijn levende handelswaar houdt in een loods in Rotterdam. 'De kopers zorgen beter voor hun huisdieren dan voor zichzelf. Eén van mijn klanten houdt al acht luiaards in een kamer in een flatje in Apeldoorn. Die hebben het prima.'
Hitzert noemt Chavello 'een beest'. In een open brief aan burgemeester Aboutaleb roept hij op 'de dierenbeul uit Rotterdam' te stoppen.

Dingo's
De ondernemer werd vorige week dinsdag aangehouden, omdat er in zijn winkel Faunaworld in Rotterdam-Hillegersberg 140 kadavers lagen weg te rotten. Vijf uitgehongerde dingo's hadden elkaar aangevreten. Het leek wel een kerkhof van gestorven spinnen, slangen, knaagdieren en andere exoten. 'Ik heb alleen de dingo's aan hun lot overgelaten,' zei Chavello tegen het AD. 'De andere dieren gingen dood tijdens het transport.'

De man wordt verdacht van het onthouden van zorg aan meer dan honderd dieren en het stelen van twintig beschermde slangen. 'De tijgerpythons, koningspythons en boa constrictors werden een dag na de diefstal doodgevroren in een auto teruggevonden,' aldus Marieke van der Molen van justitie. Het onderzoek loopt.

Vorige week vrijdag kwam Chavello vrij, op last van de rechter-commissaris. 'Dat zegt genoeg,' zegt Chavello, die veel doodsbedreigingen kreeg, maar doorgaat met zijn business. 'Niemand stopt mij.'

AD.nl

Bizar als je op zijn facebook-pagina kijkt. Je vraagt je af hoeveel meer van dit zulk gasten in Nederland rondlopen.
Jaring Roosma

JRoosma

#1
Er is wel net een zwarte lijst van de Staatssecretaris naar de kamer gegaan:

Slecht nieuws voor eigenaren van bijzondere zoogdieren. Ruim vijftig soorten zijn voortaan verboden om te houden in Nederland. Staatssecretaris Sharon Dijksma stuurde vandaag haar zwarte lijst aan de Tweede Kamer. De rode neusbeer mag niet meer, maar ook wasberen en vossen zijn voortaan uit den boze.
Dijksma stelde na onderzoek drie lijsten op: ruim vijftig bijzondere dieren zijn voortaan verboden om te houden, circa dertig dieren mogen alleen nog onder strikte voorwaarden worden gehouden, een stuk of twintig bekende huisdieren zijn nog wel toegestaan.

Dijksma: 'Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden.' In opdracht van het ministerie onderzocht de Wageningen Universiteit negentig zoogdieren.

De dieren op de zwarte lijst zijn volgens Dijksma te gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen ziektes als SARS overdragen of zijn niet te domesticeren. Voor andere dieren stelt de Raad voor Dieraangelegenheden een aantal strenge voorwaarden op waar houders en handelaren vanaf volgend jaar aan moeten voldoen om een vergunning te krijgen. 'Specialistische kennis of voldoende leefruimte zouden voorwaarden kunnen zijn', schrijft de staatssecretaris.

Er komt een overgangsregeling voor eigenaren die een zoogdier hebben dat niet meer is toegestaan. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst.

Nu betreft het alleen nog zoogdieren, maar eigenaren van vogels en reptielen kunnen nog niet opgelucht ademhalen. Eind volgend jaar gaat Dijksma een inventarisatie maken van vogels en reptielen die wel of niet mogen worden gehouden.
De zwarte lijst:
Loewak 
Kleine mara 
Bergkangoeroe 
Tayra 
Beermarter 
Mara 
Steppezebra 
Grijze reuzenkangoeroe 
Genetkat 
Red-tailed squirrel
Witstaartstekelvarken 
Noord-Amerikaanse vliegende eekhoorn 
Steppevos 
Poolvos 
Japanse eekhoorn 
Amerikaanse rode eekhoorn
Dwergmangoeste 
Capybara
Vosmangoest 
Dertienstreepgrondeekhoorn 
Zebramangoeste 
Wasbeerhond 
Rode neusbeer 
Siberische hamster
Suikereekhoorn 
Siberische grondeekhoorn 
Rocky-Mountainsprairiehond
Degoe 
Wasbeer 
Rode reuzenkangoeroe 
Krabbenetende wasbeer 
Zwarte beer 
Rolstaartbeer 
Gestreepte skunk 
Zwartstaartprairiehond 
Nijlroezet
Bizon
Witbuikegel
Utahprairiehond
Witstaartprairiehond
Bruine beer 
Woestijnspringmuis 
Mexicaanse prairiehond
Dingo (verwilderde hond)
Fennek 
Goudhaas 
Vos
Eland 
Serval 
Luipaardkat
Peruaanse witnekeekhoorn 

Deze dieren mogen alleen nog onder strenge voorwaarden gehouden worden:
Alpaca 
Kameel 
Afrikaanse dwergmuis 
Klein behaard gordeldier 
Campbells dwerghamster
Himalayan striped squirrel
Fret
Woestijndwerghamster
Afrikaanse grondeekhoorn
Rendier 
Laaglandtapir 
Zwartneusklappereekhoorn
Prevosts klapperrat 
Vicuña
Richardsongrondeekhoorn 
Grote gevlekte boomeekhoorn
Perzische woestijnmuis
Dromedaris 
Finlaysonklappereekhoorn
Steppelemming
Witsnuitneusbeer 
Vetstaartgerbil
Opossum Chinchilla 
Chinese gestreepte boomeekhoorn 
Lama 
Sikahert 
Zandwallabie 
Tammarwallabie 
Moeraswallabie 
Bennettwallabie 
Parmawallabie 
Gambiahamsterrat 

Heeft u een van onderstaande dieren, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit is de 'positieflijst' van Dijksma:
Konijn
Bruine rat
Tamme muis
Cavia
Goudhamster
Gerbil
Nerts
Paard
Ezel
Varken
Geit
Rund
Waterbuffel
Damhert
Middeneuropees edelhert
Schaap
Hond
Kat

De Volkskrant
Jaring Roosma

lucasn

Groet,
Lucas Nieuweboer

Oenanthe

Citaat van: JRoosma op juni 22, 2013, 17:35:20 PM
De wet schiet tekort, zegt directeur Rinus Hitzert van de Dierenbescherming Rijnmond, die een dringend appel doet op burgemeester Aboutaleb om de handelaar te stoppen.

Inderdaad schiet de wet tekort. Ik begrijp dan ook niet waarom de heer Hitzert een appel op de burgemeester doet om de handelaar te stoppen. Gemeenten hebben in dit soort situaties geen enkele wettelijke grond om een ondernemer aan te pakken of diens handel te sluiten.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

joostheeremans

Ik denk dat je als gemeente wel wat kan doen tegen de dierenwinkel die de man bestierde (gevaar voor volksgezondheid, overtreding destructiewet (?) of de enorme publieke verontwaardiging). Maar de regelgeving over het houden en verhandelen van dieren mag inderdaad veel scherper worden. Wat dat betreft is het misschien wel goed dat deze vent zo de aandacht trekt en zo openlijk zijn waar aanbiedt, dan zal de politiek toch ook wel willen ingrijpen. Het is wel tragisch dat er waarschijnlijk heel veel beesten een miserabel leven moeten leiden voordat men beseft dat er maar zeer weinig dieren als huisdier geschikt zijn.
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-

Oenanthe

Tegen illegale dierenhandel kan de gemeente niet optreden omdat ze daar het bevoegd gezag niet voor is. Idem voor de destructiewet. Op basis van publieke verontwaardiging kan geen gemeente ook maar een hand uitsteken. De trend van alle wetgeving is tegenwoordig: minder vergunningen en zo veel mogelijk algemene regels waaraan ook nog eens voorschriften zijn verbonden die de ondernemer zo vrij mogelijk maken in zijn doen en laten.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips