Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 [2] 3 4   Omlaag

Auteur Topic: Waarom vervaagd?  (gelezen 2412 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #30 Gepost op: juni 13, 2013, 20:59:40 pm »

Ben het dus totaal niet eens met de mening of stelling van hierboven genoemd dat betreding cq vertrapping van vegetatie schadelijk zou zijn van diersoorten dan wel van de vegetatie zelf.

Als dat zo was, dan was er al niks meer geweest als je bekijkt hoeveel er vroeger (50 jaar terug bijv.) in de natuur geravot, vlinders gevangen, vissen gevangen, salamanders en hagedissen gevangen etc. etc.
Er werd ook echt niet gekeken waar men liep, er werd gewoon dwars door alles heen gerend. En de fauna en flora?  die tierde welig!!

Dat een gaaf rietveldje/weide of wat dan ook dat niet betreden cq vertrapt is mooier qua aanzien is, betekend nog niet dat het betreden/vertrappen van deze vegetatie de dierenwereld schade toebrengt (voorop gesteld dat er geen nesten direct of vaak verstoord worden van vogels).
Als dit werkelijk schade toe zou brengen aan zowel vegetatie zelf of de dierenwereld, is het dan niet ontzettend hypocriet om dan Gallowayrunderen/Konickspaarden/koeien of schapen in een natuurgebied de boel kort te laten en houden en alles te vertrappen?

Ben zelf gestopt met het kritiek hebben op anderen die in mijn ogen de natuur benadeelden, van de paden af gingen, motorcrossers in de bossen, pleziervaartuigen die de flora en fauna op en in het water verstoren etc etc. toen ik eens naar mezelf ging kijken, als het me uitkwam ging ik ook van de paden, liep ik ook in een beek of meertje, ik rijd auto, de grootste vervuiler van de natuur met de uitstoot van koolmoxide en andere giftige stoffen.
Nee, ik heb geen recht om mijn vinger beschuldigend naar anderen te wijzen als ik zelf ook niet brandschoon ben.
Het is net als wat Jeroen al aangeeft, zelfreflectie zou de natuur meer goed doen dan te roepen dat dit en dat niet goed is en dan zich er zelf ook geheel dan wel gedeeltelijk schuldig aan maken.
« Laatst bewerkt op: juni 13, 2013, 21:06:23 pm door gevonny »
Gelogd

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #31 Gepost op: juni 13, 2013, 21:36:34 pm »

G,
- Betreding heeft wel degelijk invloed op de vegetatie en daarmee op de fauna.
- Vijftig jaar geleden was de Nederland bevolking 30% kleiner dan nu en was het kijken naar (zeldzame) beestjes en planten nog niet zo populair, laat staan het maken van foto's ervan. Stel je voor wat er met een rietland zou gebeuren als je er 17 miljoen mensen (enm hun honden) op los zou laten.
- Begrazing in natuurgebieden heeft als doel een bepaalde vegetatie te laten onstaan of in stand te houden en om ongewenste vegetatie tegen te gaan. Overigens kan soms het gewenst resultaat ook bereikt worden door er (beperkt) mensen te laten lopen.

Gelogd
Herman van der Meer

Weia

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 28919
 • Admingroep:
  * Libellen
  * Motmuggen
  • http://www.at-A-lanta.nl/odon
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #32 Gepost op: juni 13, 2013, 21:55:58 pm »

Overigens kan soms het gewenst resultaat ook bereikt worden door er (beperkt) mensen te laten lopen.
Moeten ze wel ook grazen!
Gelogd
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #33 Gepost op: juni 13, 2013, 22:10:40 pm »

De invloed op de vegetatie en/of fauna is te verwaarlozen, die hersteld zich snel nadat betreding heeft plaatsgevonden en ondervind daar geen blijvende schade van.
Wordt een ander verhaal als er honderden mensen in n keer over of door gaan lopen, doch daar is geen sprake van als enkelen door de vegetatie lopen om wat voor reden dan ook (laat staan 17 miljoen).
Er renden/speelden in die tijd meer kinderen in de natuur ook nog eens dan nu in deze tijd natuurliefhebbers erin lopen. En nogmaals, de natuur leed er echt niks onder, althans geen blijvende schade.

Als er geen schouw van de beken uitgevoerd wordt, groeit alles dicht, als het riet niet gesnoeid wordt in moerasgebieden, groeit alles dicht etc etc. wat maar wil zeggen, als de mens zich niet met de natuur bemoeid wordt het gegarandeerd anders als dat men wil.

Het doel wat aangegeven wordt waarom runderen of andere grazers in natuurgebieden gehouden wordt is leuk om te brengen naar de burgers toe, doch de praktijk laat heel wat anders zien. De dieren zullen ook echt niet om een zeldzame plant heen lopen, doch vertrappen alles en niets ontziend (behalve doorns van struiken/bomen dan) in het betreffende gebied. Ja een bepaalde vegetatie laten ze altijd staan, brandnetels en distels.

Als er geen geld gemoeid was met dit hele begrazingsbeleid, dan denk ik niet dat dit ooit ontstaan was! De terreinbeheerder verdiend er geld aan, en de eigenaar van deze grazers verdiend er eveneens geld aan (kost hem geen voer en het vlees levert geld op).

Verder, als men de mens het genieten van de natuur ontneemt door allerlei wetten en regels, men het de burgers ontzegd om gebieden te betreden, dan is de natuur gedoemd te verdwijnen want dan protesteert hoogstens nog maar een select groepje mensen als er weer eens een natuurgebied opgeofferd dreigt te gaan worden omdat de economische belangen groter zijn.
Gelogd

grunsven

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 3102
  • Roy van Grunsven
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #34 Gepost op: juni 13, 2013, 22:17:18 pm »

Die kinderen gingen niet allemaal het ene veentje in waar die paar bijzondere vlindertjes zitten.
In veel gevallen zal het weinig kwaad kunnen maar er zijn voldoende voorbeelden waar het mis gaat.


Voor bijzondere soorten is het ook niet enkele individuen, dan was het geen probleem inderdaad.


En inderdaad koeien richten soms ook veel schade aan, niet voor niks worden vaak delen uitgerasterd.
Gelogd
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #35 Gepost op: juni 13, 2013, 22:39:53 pm »

De invloed op de vegetatie en/of fauna is te verwaarlozen, die hersteld zich snel nadat betreding heeft plaatsgevonden en ondervind daar geen blijvende schade van.
...

Het soort betreding waar we het hier over hebben blijft plaatsvinden. Betreding heeft ook grondverdichting tot gevolg, die niet zo maar eventjes herstelt.
Gelogd
Herman van der Meer

SlechtValk

 • Betatest Herkenningsapp
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2290
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #36 Gepost op: juni 13, 2013, 22:53:09 pm »

Het doel van waarneming.nl is toch niet uitsluitend om plekken te delen met medeliefhebbers, zodat iedereen eenvoudig soorten kan scoren/twitchen? Waarnemingen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de verspreiding van soorten en het verkrijgen van inzicht in ontwikkelingen en trends. Vervagen leidt zoals al aangegeven tot beperking van verstoring (heel goed!!), maar de beherende instanties hebben wel inzicht in verborgen waarnemingen en kunnen er gebruik van maken (heel goed!!). Ook al kan de gemiddelde gebruiker van waarneming.nl niet zien waar alle soorten worden waargenomen, is het invoeren van waarnemingen zinvol en van groot belang voor onder andere soortbescherming.

Het mag dan niet het (enige) doel zijn, maar het is wel het bestaansrecht van waarneming.nl... dat is juist het mooie van deze site, je geeft wat (je eigen waarnemingen) en neemt wat (de waarnemingen van anderen) of zoals het officieuze (of is het officieel?) motto zegt "Samen zie je meer". Wanneer mensen hier geen info meer kunnen vinden, zullen ze ook veel minder geneigd zijn om zelf waarnemingen aan te dragen. Uiteraard is er een groep die zowiso bijdraagt ten behoeve van de statistieken en algemene kennis, maar volgens mij is die groep een stuk kleiner dan de userbase van deze site.

Zonder waarneming.nl zou mijn interesse en liefde voor de natuur lang niet zo groot geworden zijn. Zo begon ik ooit (aangestoken door een vriend) vogels te kijken, juist doordat ik begon in te voeren op deze site begon ik mij ook steeds meer te interesseren voor alle andere dieren en planten. Ik denk dat veel schade juist veroorzaakt wordt door gebrek aan kennis... wanneer die kennis vergroot wordt bij zo veel moelijk mensen, zullen ze ook veel minder snel schade aanrichten (hen die opzettelijk schade aanrichten buiten beschouwing gelaten, maar die houd je met dergelijke vervagingen toch niet tegen).

Ook ben ik het oneens met de stelling dat betreding altijd slecht is... sommigen hebben het hier al over gehad, in sommige gevallen is betreding (mits met mate) helemaal niet slecht. Natuurlijk zijn er gebieden waar betreding schade veroorzaakt en daar moet ook absoluut rekening mee gehouden worden, maar in sommige gevallen gaat het naar mijn mening op deze site echt te ver. Maar al sinds het bestaan van flora en fauna wordt er flora betreden en fauna verstoord. Een belangrijke theorie van een man genaamd Darwin stelt zelfs dat dit de oorzaak is van de grote diversiteit.

Volgens mij moet men in het algemeen gewoon weer wat socialer worden. Niet altijd maar het ikke ikke ikke (wil de beste foto maken) maar gewoon genieten en laten genieten van wat er is...
Gelogd
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #37 Gepost op: juni 13, 2013, 22:55:18 pm »

Mijn inziens gaat het niet mis door verstoring omdat een gebied betreden wordt, doch de feitelijke oorzaak gezocht moet worden in het feit dat het gebied zelf niet zo geschikt is voor het individu.
Een dier/plant wat zeer goed gedijd op een plek zal zich niet snel laten verjagen cq zal niet snel verstoord worden doordat er gelopen wordt.

Hoe dan ook, het gaat mij te ver als men niet eens door het gras mag lopen (er zit namelijk ook van alles in wat zeldzaam kan zijn en waar weer anderen lyrisch over worden als ze zien dat ik door dat gras loop), als ik niet door een rietkraag mag lopen, beek of ander water omdat iemand vind dat ik dan wat verstoor waarnaar zijn interesse uitgaat. De heide, mag men niet in omdat men de hagedis kan verstoren.

Waar zijn we mee bezig vraag ik me dan af als men zo zit te ziften omdat er mogelijk wat verstoord kan worden!  Scheidt dan alle dieren van elkaar in de natuur, want onderling verstoren ze zich ook, vreten mekaar op zelfs!
Gelogd

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #38 Gepost op: juni 13, 2013, 22:57:54 pm »

De invloed op de vegetatie en/of fauna is te verwaarlozen, die hersteld zich snel nadat betreding heeft plaatsgevonden en ondervind daar geen blijvende schade van.
...

Het soort betreding waar we het hier over hebben blijft plaatsvinden. Betreding heeft ook grondverdichting tot gevolg, die niet zo maar eventjes herstelt.


Sorry, het moet niet gekker worden!
Gelogd

JohanvantBosch

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 17292
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #39 Gepost op: juni 13, 2013, 23:03:36 pm »

Ge, je snapt er duidelijk niet echt.
Het gaat er niet om dat er geen mensen door het gras of riet mogen lopen.

Het gaat erom dat tientallen zo niet honderden waarnemers en fotografen allemaal keer op keer op dezelfde plekken door dezelfde kwetsbare vegetatie/habitat heen lopen, staan en liggen omdat ze allemaal hetzelfde beestje willen zien (maar meestal fotograferen).

Daarom gaat jouw vergelijking met spelende kinderen ook volledig mank.
« Laatst bewerkt op: juni 13, 2013, 23:05:52 pm door JohanvantBosch »
Gelogd

SlechtValk

 • Betatest Herkenningsapp
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2290
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #40 Gepost op: juni 13, 2013, 23:07:02 pm »

Waar zijn we mee bezig vraag ik me dan af als men zo zit te ziften omdat er mogelijk wat verstoord kan worden!  Scheidt dan alle dieren van elkaar in de natuur, want onderling verstoren ze zich ook, vreten mekaar op zelfs!

Tot op zekere hoogte ben ik het met je eens! Maar we moeten niet vergeten dat we wel met erg veel zijn! Tevens denk ik dat er een groot gebrek aan respect is (bij sommige personen) voor alles dat ze niet voor hun eigen lens willen hebben. M.a.w. als sommige mensen op zoek zijn naar een zeldzame vogel, vlinder, libelle of wat voor zeldzame soort dan ook, verliezen ze (het welzijn van) elke andere soort uit het oog.

Ik ben ervan overtuigd dat de schade veroorzaakt door jou of mij slechts gering is, omdat we die natuur met respect betreden. Maar dit is lang niet door iedereen zo.
Gelogd
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

nick w

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 7430
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #41 Gepost op: juni 13, 2013, 23:14:08 pm »

simpel voorbeeld: je tuin is om in te zitten, en je kinderen mogen erin ravotten, maar als er een zeldzame vogel bij je tuin getwitcht wordt staan er ineens honderd man elkaar te verdringen met telelenzen, ik las van iemand die na twee jaar ellende maar een soort steiger gebouwd heeft voor als die 'rotvogel' weer opduikt want die kon twee keer zijn hele tuin opnieuw laten doen. Er was alleen maar modder over...  ::)
Maar een moerasje kun je niet opnieuw laten doen, en vroeger bleef iedereen daar wel uit vanwege de muskieten en de gevaarlijke plekken, maar nu willen we met zn allen die ene zeldzame libel bekijken waar vroeger geen mens naar omkeek. Dan moeten we met elkaar echt wel opletten dat we de boel niet platwalsen want dan komt 't beessie mooi niet meer terug :(
 
Groet,
Nick W
Gelogd

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #42 Gepost op: juni 13, 2013, 23:18:36 pm »

Sorry Johan, maar blijf jij dan weg bij die plek waar die zeer zeldzame Libel of ander dier gespot is omdat je vind dat je anders het dier verstoord of kan verstoren?
Dr gaat het me om, er wordt veel geroepen dat het verstorend is, doch wel pas nadat men er zelf is gaan kijken/fotograferen etc !!

Hetzelfde met het vervagen, wil wel eens zien als er een soort gespot is die nog niet eerder waargenomen is, hoeveel administrators er aangetroffen kunnen worden de dagen erna want die kunnen wl zien waar de locatie precies is?  O sorry, de dieren weten dat het administrators van een bep. site zijn en worden dan niet verstoord.  :police:

Ben het dus volledig met Stefan (Slechtvalk) eens, als alles vervaagd wordt hoeft het voor mij ook niet meer. En zo is het met de hele natuur, als de mens er niet meer van mag genieten interesseert het hun ook niks meer als die natuur vernietigd wordt! en daarom wordt deze overbetutteling de ondergang van die natuur!

Sorry dat ik nu zo reageer, doch bespeur toch duidelijk dat er met verschillende maten gemeten wordt. Net wat er eerder gezegd werd, ikke ikke ikke, en daarna mag niemand er meer naar toe.
Gelogd

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #43 Gepost op: juni 13, 2013, 23:25:51 pm »

De invloed op de vegetatie en/of fauna is te verwaarlozen, die hersteld zich snel nadat betreding heeft plaatsgevonden en ondervind daar geen blijvende schade van.
...

Het soort betreding waar we het hier over hebben blijft plaatsvinden. Betreding heeft ook grondverdichting tot gevolg, die niet zo maar eventjes herstelt.


Sorry, het moet niet gekker worden!

Je mag dat dan misschien gek vinden maar paden ontstaan toch echt door kapottrappen of -rijden en door bodemverdichting.
In sommige vegetatietypes kan een eenmalig autospoor vele jaren zichtbaar blijven, het gemakkelijkst op luchtfoto's. Met voetstappen daar zal op kleinere shgaal wel hetzelfde gebeuren. 
Als iemand een korstmosvlakte op gaat om bijvoorbeeld Blauwvleugelsprinkhanen te fotograferen, kan dat verstuiving van die vegetatie tot gevolg hebben.
Gelogd
Herman van der Meer

Weia

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 28919
 • Admingroep:
  * Libellen
  * Motmuggen
  • http://www.at-A-lanta.nl/odon
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #44 Gepost op: juni 13, 2013, 23:36:22 pm »

als alles vervaagd wordt
Je generalisaties zijn niet helemaal op orde. Er wordt heel weinig vervaagd. Van de soorten die vervaagd worden zijn meestal wel een paar plekken waar het weinig kwaad kan bekend. Dus er kan heel veel, alleen kan je niet even alle soorten makkelijk op de plaat zetten, nou en. Ik heb mijn nieuwe camera nu vierenhalf jaar en ik ben nul keer te water gegaan, heb heel veel soorten niet gescoord, en ik heb heel veel plezier. Bijvoorbeeld met mijn knien op de stoeptegels naast mijn huis, weet je nog:


Enne dat admins effe alles lopen te scoren is een door jaloezie ingegeven broodje aap. 
Gelogd
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #45 Gepost op: juni 13, 2013, 23:38:59 pm »

Zie dat maar als dat de bijen een handje geholpen worden...... (of als dat verstoring is, moeten we die ook maar allemaal uitroeien?)

Dat bedoel ik nou, het moet niet gekker worden.
Gelogd

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #46 Gepost op: juni 13, 2013, 23:56:28 pm »

Weia, jij zegt het alsof er iets beweerd wordt, doch kan dat nergens terug vinden?

Wel dat iets me niet zou verbazen als het zo zou zijn, doch dat is heel wat anders als een bewering toch?

En jaloezie? nee, het enige waar ik niet tegen kan is schijnheiligheid en oneerlijkheid alsmede lui die de natuur opzettelijk schade berokkenen.
Gelogd

SlechtValk

 • Betatest Herkenningsapp
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2290
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #47 Gepost op: juni 14, 2013, 00:01:41 am »

Je generalisaties zijn niet helemaal op orde. Er wordt heel weinig vervaagd. Van de soorten die vervaagd worden zijn meestal wel een paar plekken waar het weinig kwaad kan bekend. Dus er kan heel veel, alleen kan je niet even alle soorten makkelijk op de plaat zetten, nou en. Ik heb mijn nieuwe camera nu vierenhalf jaar en ik ben nul keer te water gegaan, heb heel veel soorten niet gescoord, en ik heb heel veel plezier. Bijvoorbeeld met mijn knien op de stoeptegels naast mijn huis, weet je nog:
<img>

Enne dat admins effe alles lopen te scoren is een door jaloezie ingegeven broodje aap. 

Generalisaties zijn nooit op orde, maar dienen wel een doel, namelijk om extremen aan te geven. Bij libellen wordt niet veel vervaagd, maar zoals ik eerder al aangegeven heb, is dat bij reptielen/amfibieen wel anders en er is niet voor niets al tig keer gediscussieerd over vogelnestfoto's.

Ik geniet ook heel erg veel zonder te water te gaan (meestal zelfs meer wanneer ik niet te water ga, want droge voetjes ;) ) en doe het fotograferen er met name voor het bewijs/achteraf determineren bij (alhoewel ik het ook wel erg leuk vind als ik eens een paar mooie foto's heb kunnen maken).

En ik ben ook absuluut geen heilige, ik ga soms ook de paden af, maar ik doe wel mijn best om slechts daar te lopen waar ik denk dat het de minste schade aanricht.

Bij vogels is er zeker wel een geval bekend waar een zeldzame soort gemeld was, waarbij een admin (spreekwoordelijk) de volgende dag diezelfde soort ook ineens op zijn lijst had staan, dus dat lijkt me geen broodje aap, al denk ik dat het eerder uitzondering dan regel is.
Gelogd
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

JohanvantBosch

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 17292
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #48 Gepost op: juni 14, 2013, 00:08:20 am »

Sorry Johan, maar blijf jij dan weg bij die plek waar die zeer zeldzame Libel of ander dier gespot is omdat je vind dat je anders het dier verstoord of kan verstoren?
Dr gaat het me om, er wordt veel geroepen dat het verstorend is, doch wel pas nadat men er zelf is gaan kijken/fotograferen etc !

Nee, ik blijf daar niet altijd weg en je hebt mij ook niet horen zeggen dat andere mensen daar weg moeten blijven. Maar als je er naartoe gaat, dan wel graag met oog en zorg voor waar je bent.

ArjenDrost

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4155
 • natuurfotograaf, gespecialiseerd in poolgebieden
  • Natureview
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #49 Gepost op: juni 14, 2013, 00:10:00 am »

Sorry Johan, maar blijf jij dan weg bij die plek waar die zeer zeldzame Libel of ander dier gespot is omdat je vind dat je anders het dier verstoord of kan verstoren?
Dr gaat het me om, er wordt veel geroepen dat het verstorend is, doch wel pas nadat men er zelf is gaan kijken/fotograferen etc !!
Ik zal nooit ontkennen dat ik niet verstoor. De enige manier om de natuur niet te verstoren is door thuis te blijven (en sja, was er niet ooit natuur op de plek waar nu m'n huis staat??).


Echter, als ik in het veld ben, probeer ik wel m'n verstoring zoveel mogelijk te beperken. Bij de afgelopen excursie in de Weerribben ben ik netjes op de (minder kwetsbare) legakkers gebleven en ben netjes langs de rand van de (veel kwetsbaardere) verlandingszone gebleven. Dat daar nou net de juffers zaten die ik graag wilde zien en dat ik daardoor wat meer afstand moest houden en dus minder goede foto's kon maken nam ik dan graag voor lief. Ondanks dat ik precies weet waar ik moet zijn, haal ik het niet in m'n hoofd om er los van die excursie een keer naar toe te gaan. Niet omdat het niet mag, maar omdat ik weet dat die plek veel te kwetsbaar is. Iets dergelijks geldt voor de Sierlijke Witsnuitlibel. Ook een soort die standaard vervaagd wordt. Alleen is er daar minimaal 1 plek waarbij je nauwelijks wat kunt verstoren. Wat mij betreft mag die plek aan iedereen bekend worden.


Ik ben het helemaal met je eens dat de natuur ook vooral toegankelijk moet zijn voor mensen om ervan te genieten. Wat mij betreft mogen in grote delen van Nederland de bordjes "Vrije toegang op wegen en paden" wel weg. Ik verwacht dat verreweg de meeste mensen toch op de paden zullen blijven (dat loopt makkelijker) en de mensen die dat niet doen, kunnen op de meeste plekken weinig kwaad. Op sommige plekken is dit echter niet echt verstandig.

Hetzelfde met het vervagen, wil wel eens zien als er een soort gespot is die nog niet eerder waargenomen is, hoeveel administrators er aangetroffen kunnen worden de dagen erna want die kunnen wl zien waar de locatie precies is?  O sorry, de dieren weten dat het administrators van een bep. site zijn en worden dan niet verstoord.  :police:
Ik neem aan dat je hier bewijzen voor hebt? Is namelijk wel prettig als je met dit soort beschuldigingen komt tegen mensen die veel van hun vrije tijd in het beheer van deze site stoppen...

gevonny

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 499
 • Liefde voor de natuur zou verplicht moeten zijn.
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #50 Gepost op: juni 14, 2013, 00:21:53 am »

Arjen, waar beschuldig ik iemand? zoals eerder gezegd, ik zeg daar in feite dat het me niet zou verbazen, niet dat het zo is!!!

Begrijpend lezen is niet jou ding zo te merken?

En verder, is het wat mij betreft offtopic, want begint mij langzaam op de wekker te gaan dit geslijm.
« Laatst bewerkt op: juni 14, 2013, 00:24:24 am door gevonny »
Gelogd

ArjenDrost

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4155
 • natuurfotograaf, gespecialiseerd in poolgebieden
  • Natureview
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #51 Gepost op: juni 14, 2013, 00:27:41 am »

Arjen, waar beschuldig ik iemand? zoals eerder gezegd, ik zeg daar in feite dat het me niet zou verbazen, niet dat het zo is!!!

Begrijpend lezen is niet jou ding zo te merken?

En verder, is het wat mij betreft offtopic, want begint mij langzaam op de wekker te gaan dit geslijm.
ach, laat ook maar. Volgens mij wil je het niet begrijpen...


Edit: overigens kan ik prima begrijpend lezen hoor. Ik begrijp precies wat jij impliceert...
« Laatst bewerkt op: juni 14, 2013, 00:31:00 am door ArjenDrost »
Gelogd

johan79

 • Gast
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #52 Gepost op: juni 14, 2013, 00:29:27 am »

Ik vond dit een leuke discussie...  :blink:
Laat het alsjeblieft niet ontaarden in een welles nietes spelletje  :blink:

vergeet die (ongelukkig geformuleerde?) opmerking over de admins en kom back on topic!

`t was zo interessant... al die meningen!
Gelogd

SlechtValk

 • Betatest Herkenningsapp
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2290
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #53 Gepost op: juni 14, 2013, 00:54:57 am »

Iets dergelijks geldt voor de Sierlijke Witsnuitlibel. Ook een soort die standaard vervaagd wordt. Alleen is er daar minimaal 1 plek waarbij je nauwelijks wat kunt verstoren. Wat mij betreft mag die plek aan iedereen bekend worden.

Ik denk dat het dan een goed idee is om dit eens met de betreffende admins te bespreken (ik vermoed dat ze dit zelf ook wel lezen en dit zelf misschien ook wel overwegen). Als er (minimaal) een plaats bekend is waar weinig schade aangericht kan worden, verlicht dit denk ik ook de druk op alle kwetsbare gebieden.
 
...bordjes weghalen...
Op sommige plekken is dit echter niet echt verstandig.

Ik kan me slecht voorstellen dat er hier iemand is die dit niet zal begrijpen, op sommige plekken is het gewoon nodig!

Ik neem aan dat je hier bewijzen voor hebt? Is namelijk wel prettig als je met dit soort beschuldigingen komt tegen mensen die veel van hun vrije tijd in het beheer van deze site stoppen...

Hier zijn al eerder discussies over geweest met zeer sterke aanwijzingen (en als ik mij niet vergis ook hartige gesprekken met Hisko) maar we zijn hier niet om mensen te beschuldigen, maar om gedachten te wisselen over de zin en onzin van vervagen, en (naar mijn mening) de mogelijkheden om hier misschien nog spaarzamer mee om te gaan.

@sytse en hen die zich aangesproken voelen: laten we hier nou a.j.b. geen zwarte pieten topic van maken. Ik zie dat die reactie verwijderd is...
Gelogd
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

sytse

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 27
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #54 Gepost op: juni 14, 2013, 01:52:08 am »

Ik vind het jammer dat een bijdrage van mij verwijderd is. Ik begrijp dat ik mij niet vriendelijk heb uitgedrukt, maar in mijn optiek was dit wel essentieel in de discussie. Ik heb sterk de indruk dat bepaalde mensen voor zichzelf het gevoel hebben dat ze niet verstorend bezig zijn, terwijl ik met mijn eigen ogen gezien heb dat het tegendeel waar is (vorig jaar tijdens een excursie). Ik Ben het het eens met Jeroen (Bredenbeek) dat er eigenlijk geen noodzaak voor het monitoren van zeer zeldzame soorten, binnen de zeer kwetsbare gebieden, is buiten de daarvoor aangewezen specialisten. Derhalve kan het misschien een een aanbeveling zijn voor waarneming.nl om geen waarnemingen toe te laten voor gebieden waar uiteindelijk iedereen met gezond verstand op redelijke wijze kan begrijpen dat het betreden tot schade kan leiden.

Persoonlijk hou ik van fotografie. Maar ik ben wel van mening dat dat geen doel op zich moet zijn. De foto waardering op waarneming lokt een bepaalt gedrag uit. De initile doelstelling: het weergeven van een soort op een bepaalde plaats, wordt al snel veward met het verkrijgen van het hoogst aantal sterretjes. Binnen dit libellen-forum zijn toch wel een aantal mensen actief die het keer op keer noodzakelijk vinden om zichzelf te "pluggen". Stop hiermee.

Groet,
Sytse
Gelogd
Sytse

SlechtValk

 • Betatest Herkenningsapp
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2290
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #55 Gepost op: juni 14, 2013, 02:30:44 am »

Ik vind het jammer dat een bijdrage van mij verwijderd is. Ik begrijp dat ik mij niet vriendelijk heb uitgedrukt, maar in mijn optiek was dit wel essentieel in de discussie. ...

Hoewel ik het in zekere zin deels met je eens ben, vind ik het niet jammer dat je bericht verwijderd is... het was niet echt een respectvolle reactie en hoewel je misschien gelijk heb (dat weet ik niet ik was er niet bij), voegt het inhoudelijk ook niet zo veel toe aan het zoeken naar oplossingen voor het probleem.

Natuurlijk is het wel een wake-up call voor diegene die het aangaat (nogmaals ik was er niet bij dus ik weet niet in hoeverre dit commentaar terecht was), dat zijn/haar gedrag door sommigen als ontoelaatbaar beschouwd wordt. Ik wil zeker geen beschuldigingen plaatsen o.i.d. en mensen kunnen ook goed werk verrichten (en daarbij gerechtigd en genoodzaakt zijn om een bepaald kwetsbaar gebied te betreden), maar extra/extreme zorgvuldigheid is zeer gewenst in dergelijke situaties.
Gelogd
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

nick w

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 7430
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #56 Gepost op: juni 14, 2013, 08:23:46 am »

De eindvraag blijft: kunnen er selectief gebieden worden vrijgegeven waar je zonder veel schade bijzondere soorten kunt waarnemen? Het zou mooi zijn als dat technisch waar te maken viel. Dan maken we een boel mensen blij en de rest van de gebieden wordt wellicht wat meer ontzien.
En ik weet dat natuurbeheerders bezig zijn te kijken waar pers gebieden omheind moeten blijven en waar je best wel een keer van de paden mag als wandelaar of zelfs als liefhebber van terreinfietsen. Vroeger werd natuurlijk wel heel strak de hand gehouden aan paadjes en als je weet dat er met zorg gekeken is of dat moet ga je als recreant denk ik ook minder gauw dwars tegen de regels in dan als het overal afgezet en ingeperkt is.
 
Groet,
Nick W
Gelogd

hiskodevries

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 46722
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #57 Gepost op: juni 14, 2013, 10:52:53 am »

De eindvraag blijft: kunnen er selectief gebieden worden vrijgegeven waar je zonder veel schade bijzondere soorten kunt waarnemen? Het zou mooi zijn als dat technisch waar te maken viel. Dan maken we een boel mensen blij en de rest van de gebieden wordt wellicht wat meer ontzien.
En ik weet dat natuurbeheerders bezig zijn te kijken waar pers gebieden omheind moeten blijven en waar je best wel een keer van de paden mag als wandelaar of zelfs als liefhebber van terreinfietsen. Vroeger werd natuurlijk wel heel strak de hand gehouden aan paadjes en als je weet dat er met zorg gekeken is of dat moet ga je als recreant denk ik ook minder gauw dwars tegen de regels in dan als het overal afgezet en ingeperkt is.
 
Groet,
Nick W
Geen punt, zie  bijvoorbeeld de Oehoe. twee lokaties openbaar de andere nestplekken strak verborgen
Gelogd
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

grunsven

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 3102
  • Roy van Grunsven
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #58 Gepost op: juni 14, 2013, 12:30:30 pm »

Lijkt me goed als er achter de schermen, door de admins, over nagedacht wordt en plekken die zonder problemen vrijgegeven kunnen worden openbaar te maken (na overleg met beheerder indien van toepassing).
Er zijn hier al een aantal voorbeelden genoemd waar betreding/verstoring geen rol spelen.
Gelogd
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Weia

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 28919
 • Admingroep:
  * Libellen
  * Motmuggen
  • http://www.at-A-lanta.nl/odon
Re: Waarom vervaagd?
« Reactie #59 Gepost op: juni 14, 2013, 12:39:36 pm »

Dat wordt dan een kleine toevoeging in dit topic: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=43455.0
Gelogd
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0
Pagina's: 1 [2] 3 4   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.051 seconden met 20 queries.