Edelherten in Gelderse Vallei?!

Gestart door Rinie van Reenen, september 09, 2009, 09:57:48 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rinie van Reenen

Een paar dagen geleden zag ik een aantal Edelherten (http://waarneming.nl/waarneming/view/44538635), in landbouwgebied in Gelderse Vallei. Natuurlijk is het ook weer niet gigantisch ver van de Veluwe verwijderd, maar er zit wel heel wat agrarisch landschap tussen. Kan het zijn dat deze beesten wild zijn, of moet het wel per se om losgelaten exemplaren gaan? Dit drietal loopt er overigens al enige tijd rond, zo vertelde een boer ter plaate me.
Groet, Rinie van Reenen

spinnenvrouw

Edelherten fourageren graag in agrarisch gebied. Een paar jaar terug leverde dat drama's op op de Ginkel. Omdat de landbouwschade daar te groot werd is het gebied omheind, maar de herten bleven het proberen. Ze liepen zelfs over de wildroosters, waarop ze hun poten braken.
Ze kunnen van de Veluwe komen, maar ze zouden ook ontsnapt kunnen zijn van een hertenfarm.
Jacomijn Prinsen

lukkie

In de Tubantia van een tijdje geleden stond dat er in Winterswijk ook een paar herten rondliepen. Ze kwamen uit Duitsland. En een heeft er dit jaar een kalf gekregen.  Maar ik weet niet of dit klopt :huh:
Groeten, Luuk

frankw

Ik begreep onlangs van iemand dat Edelherten altijd binnen 100-200meter van een bos blijven ivm de veiligheid, op wat hout wallen na zie ik zo weinig bos.. Klopt die stelling?

Tim Asbreuk

Die stelling gaat in 90% van de gevallen denk ik wel op. Of dit ook ''natuurlijk'' gedrag of het gevolg van bejaging en verkeer is weet ik niet. M.a.w. ik ben van menig dat edelherten zich prima zouden kunnen redden in meer open terreinen. Met hier en daar een bosje/houtwal of andere vegetatie om in te rusten.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Jan vH

Iets noordelijker in de Gelderse Vallei, in de bossen bij Appel, zouden ook Edelherten moeten zitten. Maar ik heb ze daar nog niet gezien. Daar is trouwens wel meer bos.
Jan van Harten
Validator Plantengallen

Jan vH

Een waarneming van twee exemplaren midden in de Gelderse Vallei, iets ten noorden van de A1: http://waarneming.nl/waarneming/view/76311720.
Jan van Harten
Validator Plantengallen

Merel

Ik wil hier nog wel ff op reageren. :) Ik heb vorige week pootafdrukken gevonden die mijns inziens alleen door edelhert gemaakt kunnen zijn. De afstand tussen de pootafdrukken was meer dan 50 cm, wat wild zwijn al uitsluit, en dankzij pootafdrukken van ree in hetzelfde gebied was er direct een maat aan te geven. Maar ik vond deze afdrukken in het Bargerveen bij Emmen (minder dan 5 km van Duitse grens). Ik wil maar zeggen, edelherten kunnen zeker ook in gebieden voorkomen waar ze 'volgens het beheerboekje' niet voor zouden moeten komen.
http://waarneming.nl/waarneming/view/76220149
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Merijn van den Hoogenhoff

Beste merel,

Ik meng mij niet in het edelhert item, maar de foto's die jij bij de waarneming hebt gezet zijn naar mijn mening wel van een wild zwijn. Dat is vooral heel mooi te zien aan de bij hoeven. Die kleine afdrukken achter de grote twee.

Vriendelijke groeten
Goed determineren is, proberen te ontkennen wat je ziet, niet te bevestigen wat je denkt.

Merijn van den Hoogenhoff

Merel

Het punt is dat niet alleen een everzwijn, maar ook ree en herten achterhoeven hebben. De ondergrond was erg zacht en drukte makkelijk af. Ben er toch van overtuigd (mede door de paslengte) dat het wel zeker om een hert gaat.

Even ter onderbouwing van mijn stelling voor wat betreft de achterhoeven en zachte grond:
http://waarneming.nl/waarneming/view/55669240?_popup=1
http://waarneming.nl/waarneming/view/55668945?_popup=1
http://waarneming.nl/waarneming/view/1990339?_popup=1
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Maarte5n

ten zuide van snelweg zijn ook 2 maal edelherten gesingaleerd ten noorden van renswouden/ noordoost van scherpenzeel

http://waarneming.nl/waarneming/view/45810753

Dit hierboven komt van kennisen die erbij waren

En deze hieronder kwam ik 2 maanden eerder tegen, er waren in die dagen op die locatie ook edelherten gezienook 2 stuks man en vrouw
http://waarneming.nl/waarneming/view/44704453

Maar goed het kan dus wel dat vanaf de veluwe edelherten de gelderse vallei in trekken.

http://waarneming.nl/waarneming/view/44538635
Zelfde periode alleen zuiderlijker

Groet Maarten
Maarten vd Berg