Ook Harmonia axyridis?

Gestart door kobra, mei 24, 2013, 17:50:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

kobra

Ik zou graag willen weten welke soort dit is - beide Harmonia axyridis?
Ze wijken wat af van degene die ik hier normaal zie - bovenste veel zwart en onderste was een kleiner exemplaar.

Het betreft deze waarnemingen:

http://scheldeland.waarnemingen.be/waarneming/view/76288770
onzeker Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje - Harmonia axyridis gezien op 2013-05-22 Slekkebekenhttp://scheldeland.waarnemingen.be/waarneming/view/76288828
onzeker Oranjerood Veelkleurig Lieveheersbeestje - Harmonia axyridis f. succinea gezien op 2013-05-22 Slekkebekenbij voorbaat dank
Koenraad
Koenraad Bracke
Uilen- en Insectenwerkgroep Natuurpunt Scheldeland
https://kalkensemeersen.actieforum.com/

Arp

Die bovenste is erg leuk Koenraad - een zeldzame vorm :)  Het zal iets van aulica ofzo zijn (pin me er niet op vast, nu geen tijd om te vergelijken), met de andere helft van succinea
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

P.S. Ik kom deze net weer tegen. Kleine correctie op destijds: Het zal een heterozygotoot intermedia+succinea zijn
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

kobra

Oei, dat wordt ingewikkeld.
Heterozygototen van coccinellidae kunnen waarschijnlijk niet ingegeven worden op waarnemingen.be  :huh:
Groeten,
Koenraad
Koenraad Bracke
Uilen- en Insectenwerkgroep Natuurpunt Scheldeland
https://kalkensemeersen.actieforum.com/

Douwe van der Ploeg

Ach, de soort blijft hetzelfde, toch? Evt. kan het mengsels van forma's wel worden aangemaakt, maar denk niet dat dat heel nuttig is.. Je kan m altijd nog als afwijkende succinea neerzetten ;)
Douwe van der Ploeg

Arp

Citeerheterozygotoot
Woah, wat heb ik nou weer geschreven  :huh:  :-X  :wacko:  ;D

Nee, heterozygoten invoeren gaat hem niet worden - aan het uiterlijk is sowieso vaak eigenlijk nauwelijks vast te stellen wat "erin" zit. Zie ook de uitleg hier. Metname een beest met het uiterlijk van "conspicua" hoeft dus niet eens per se conspicua-genoom aan boord te hebben.
.
Toch hebben we op wrn ervoor gekozen om ze zo in te laten voeren, omdat (in Nederland) de kans wel heel klein is dat je zoiets treft. Het is wel interessant om enigszins bij te houden welk genetisch materiaal er in de Europese beesten aanwezig is. Het gros is succinea, en alleen een homozygote succinea ziet er als een succinea uit. Daar klopt het "plaatje" dus. Maar bij alle andere kleurvormen zal er meestal sprake zijn van een heterozygoot - veelal kleurvormX+succinea. Om toch een indruk te krijgen voeren we die in onder de naam van de meest herkenbare "afwijkende" kleurvorm. Een succinea+conspicua wordt dus ingevoerd als conspicua en een succinea+equicolor als equicolor.

Het beest van Koenraad zou ik dus dolgraag ingevoerd zien als "intermedia", maar er zijn een paar kleurvormen die in Europa voorkomen nog niet beschikbaar in de database, waaronder intermedia en aulica.

Ik ga dus maar eens de stoute schoenen aantrekken en die gewoon aanmaken. Geen idee of ik bevoegd ben om ze dan ook voor België te activeren, maar dat regelen we dan daarna wel weer.

Misschien ook maar eens iets in de soortinfo invullen ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Okay, ik heb intermedia en aulica aangemaakt en voor Nederland en België geactiveerd.

Verder heb ik de hoofdsoort en de varianten conspicua, spectabilis en succinea op "algemeen" gezet en de status 2b "Exoot: inburgerend" gegeven: Door de mens geïntroduceerd en heeft zich tussen 10 en 100 jaar zelfstandig kunnen handhaven (voortplantend).

De varianten axyridis, aulica, equicolor en intermedia heb ik op "zeldzaam" gezet en de status 2c "Exoot: incidentele voortplanting" gegeven: Door de mens geïntroduceerd en heeft zich minder dan 10 jaar zelfstandig kunnen handhaven (voortplantend).

Er valt wellicht over te discussieren of bijvoorbeeld f. axyridis of equicolor zich plaatselijk ook al 10 jaar voortplanten en dus 2b zouden moeten zijn (metname f. axyridis is meen ik vrij vroeg al in Europa vastgesteld) en of alle nu "zeldzame" vormen (behalve misschien equicolor?) "zeer zeldzaam" zouden moeten zijn. Ik denk dat we daar te weinig gegevens voor hebben, dus dit leek me een mooie middenweg.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

harry60

Mooi exemplaar... zelfs de aziaten kunnen leuk zijn :)
M.Vr.Gr. Harry de Koning

kobra

Bedankt voor alle moeite en uitleg, Arp.
Ik heb er nu dus een "intermedia" van gemaakt.
Groeten,
Koenraad
Koenraad Bracke
Uilen- en Insectenwerkgroep Natuurpunt Scheldeland
https://kalkensemeersen.actieforum.com/