Diersporengids

Gestart door Mimino, mei 23, 2013, 19:16:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mimino

Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede ( algemene ) diersporengids.
Ik heb geen zin om diverse boeken aan te schaffen voor allerlei diersoorten.
Ooit eens een gezien van Elsevier, geloof ik, maar niet meer in de verkoop kunnen vinden.
Wat is volgens jullie de beste? En waar te koop?

Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php


Mimino

Da's een goeie variant, ga ik naar kijken als ik weer eens in Nederland ben. Dank!
Nog andere suggesties?
Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php

Arp

Het is maar een beetje wat je onder "sporen" verstaat ...

Deze boek(en|jes) heb ik in de kast staan - allemaal gekocht voor (veel) minder dan een tientje, bij toko's als de Slegte, Witte Boekenhal of vergelijkbaar in Duitsland (woon aan de grens).


Klaus Richarz (2009) De complete gids voor diersporen. Aartselaar (België): Zuidnederlandse Uitgeverij N.V. ISBN 978-90-438-2055-4 (vertaald uit Duits, originele titel "Tierspuren" 2006?). Behandelt in 168 pagina's alles; Nesten, Pootafdrukken, Poep, Veren, Holen, Spinwebben, Gallen etc etc. maar dus niet alles tot in detail voor alle soorten.

Anonymous? (????) Bauwerke der Tiere nach Farbfotos erkannt. Sauers Naturführer. Fauna-Verlag. ISBN 3-923010-09-5 Geeft in 175 pagina's een mooie indruk van wat er wereldwijd op land en onder water door dieren "gemaakt" wordt. Minder geschikt voor herkenning, wel een heerlijk boekje.

Pippa Greenwood & Andrew Halstead (2004/2009?) Schädlinge und Krankheiten. DK / The Royal Horticultural Society. ISBN 978-3-8310-1355-5 (uit Engels vertaald naar Duits, originele titel "RHS Pests & Diseases" 2003?) 224 pagina's A4, circa 60 pagina's met foto-overzicht (9 per pagina) van schade aan planten door dieren en schimmels/bacterien e.d. Rest van boek vooral tekst met behandeling ervan. Beter geschikt voor "vinden van foto", maar bladeren om de behandeling te vinden.

Ingrid Pfendner (2004/2009?) Knaurs Gartendoktor. Weltbild. ISBN 978-3-8289-1758-3  162 pagina's A4 kleurendruk, schade en veroorzakers hoofdzakelijk als kleurentekeningen met schaadbeeld en behandeling bij elkaar gehouden waardoor schaadbeelden minder overzichtelijk naaste elkaar, maar wel meteen de behandeling erbij.

Ik moet ook nog ergens een speciaal boekje voor vogelveren hebben liggen (of heb ik het weggegeven?)

Voor de plantenziekten zijn er vast veel professionelere boeken (mag ik hopen). Mijn keuzes worden bepaald doordat ik de boekjes spotgoedkoop tegenkom en interessant vind, niet omdat het de beste beschikbare uitgave zou zijn.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Douwe van der Ploeg

Ik denk dat dit echt iets is waar Arp z'n methode het beste voor werkt.. Van veel sporen moet je óf accepteren dat er toch geen zekere soort aan te hangen is (zonder DNA technieken op poep enzo ;)), óf kan je met goede foto's en veel plaatjes kijken/beredeneren al wat uitvissen.. Een boek met plaatjes van de verschillende voetafdrukken (bijvoorbeeld) en bijbehorende maten is zeker nuttig, maar dit soort dingen zijn altijd afhankelijk van veel omstandigheden, en het is niet te doen om hier een harde lijn tot te trekken.. Om die redenen zou ik persoonlijk zeker niet al teveel geld uitgeven voor een boek hierover.

Dat gezegd, ik heb zelf de KNNV veldgids: leuk boekje, staat veel in (waaronder soorten die je nooit in Nederland tegen gaat komen), maar die 60 euro die tweedehands bol.com ervoor vraagt zou ik het zelf niet waard vinden.
Douwe van der Ploeg