japanse duizendknoop var. compacta?

Gestart door dmsoes, juli 28, 2008, 12:50:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

dmsoes

Al een tijdje valt een Japanse duizendknoop in Wageningen me op door zijn beperkte omvang en nu zijn eindelijk de eerste bloemen geopend.

http://waarneming.nl/wn_details.php?id=4772194

Ze is vrij laag (circa 1,60) met kleine bladeren tot circa 10 cm. De bladeren hebben de vorm van een japonica-blad maar zijn bij zijaanzicht erg gegolfd. De nerven dragen schubben.
De witte bloemen zijn mannelijk met goed ontwikkelde meeldraden die regelmatig stuifmeel afgeven. (Dit in tegenstelling tot de 'gewone' Japanse duizendknoop die altijd mannelijk steriel is.)

Na enkele artikelen te hebben doorgeworsteld kan ik alleen maar concluderen dat het een mannelijke Fallopia japonica var. compacta is.
Heeft iemand ervaring met dit taxon? Zijn de verschillende hybride taxa daadwerkelijk uit te sluiten?

Verder vraag ik me af of het niet verstandig is dit soort planten te verwijderen. Je hebt toch geen behoefte aan zaad van Japanse duizendknoop dat gaat rondwaaien?

Groeten,

Menno

han.endt

#1
De var. compacta wordt gekweekt als tuinplant en daar ken ik hem van. Deze planten lijken niet op deze vorm. Compacta groeit echt compacter (je moet niet eens direct aan een Japanse duizenknoop denken) en is 'vettiger'. Relatief wat dikkere bladeren en stelen. De bladeren zijn diep gegolfd, meer gewelfd. Die van door de jou gevonden planten zijn te vlak, alleen bij de randen wat gegolfd. De stelen en nerven (vooral van onderen) zijn rood. De bloemen zijn duidelijk roze tot zelfs rozerood. Een groot verschil.

Dit is een duidelijke foto van var. compacta:
http://www.ploegerdebilt.nl/catalogus/foto...Plaats=Fallopia

Ria Glas

CiteerVerder vraag ik me af of het niet verstandig is dit soort planten te verwijderen. Je hebt toch geen behoefte aan zaad van Japanse duizendknoop dat gaat rondwaaien?

Beste Menno,

Volgens onderstaande Engelse websites komt er nauwelijks kiemkrachtig zaad aan fallopia japonica, omdat tot op heden alleen vrouwelijke planten voorkomen in Europa en de VS. Als er andere fallopia-soorten in de buurt zijn, kunnen wel hybriden ontstaan
http://www.le.ac.uk/bl/staff/jpb/main.htm

Voor rondwaaiend zaad hoef je dus niet bang te zijn.
In landen waar Fallopia al langer voorkomt krijg je van alle kanten het advies om hem direct te bestrijden. Het lijkt me dus zeer verstandig om de plant te verwijderen. Dat valt waarschijnlijk nog niet mee want hij is knap hardnekkig. Als hij nog uit te spitten is (ik denk dat dat al niet meer lukt) dan is dat de snelste optie. Een stukje van 0,7 gram wortelstok is genoeg om een nieuwe plant te vormen, dus niet knoeien! In Engeland moet je stengels en wortelstokken ter plaatse verbranden of door een gecertificeerde vervoerder laten vervoeren naar een gecertificeerde stortplaats, of ze 10 meter diep begraven. Doe maar niet bij het GFT-afval.  :rolleyes:

Succes!

Ria Glas

Algemeen bestrijdingsadvies volgens: http://www.swenvo.org.uk/environment/invas...es.asp#knotweed
(glyphosate = merknaam Roundup)
Spring:   Cut new growth. Dig out rhizomes or spray new growth with        Glyphosate.  Excavate soil and dispose of on site or take to landfill as special waste, under license.

Summer:  Cut new growth. Dig out rhizomes or spray with glyphosate.

Autumn:   Cut new growth. Dig out rhizomes and spray with glyphosate.  This is the most effective time for glyphosate application.

Disposal:   The stems die back in winter but take up to 3 years to                     decompose.  Japanese knotwood crowns should neither be composted nor removed from a site without a waste license.  Burn cut stems on site or bury 10m deep.

Informatieve links:

http://www.rhs.org.uk/advice/profiles0604/...se_knotweed.asp

http://www.projects.ex.ac.uk/knotweed/

dmsoes

#3
Ik heb ondertussen een reactie van Bohumil Mandak, een Tsjech die uitgebreid onderzoek aan Fallopia heeft gedaan.

Het is i.i.g. geen Fallopia japonica var. japonica. Var. compacta zoals die wordt verkocht valt ook af om verschillende reden (zelfde redenen als Han).

Zijn eerste ingevingen zijn een kruising tussen var. japonica en var. compacta of een nieuwe, spontane variant van var. compacta. Hij heeft verzocht om stukken wortelstok, die ik inmiddels heb verzameld. Hij bepaald dan o.a. het chromosoomaantal, m.a.w. voor ondergetekende houdt het hier op en ga ik maar afwachten.

Inderdaad zijn alle planten van var. japonica mannelijk steriel. De plant die ik heb aangetroffen is mannelijk met goed uitziend stuifmeel, dat is nu wat mij betreft het belangrijkste punt. Deze plant zou in theorie var. japonica's kunnen bestuiven die dan wel zaad vormen! In hoeverre dat werkelijk zo zal zijn is uiteraard de vraag.

Ik zit eraan te denken de Plantenziektekundige Dienst te informeren, maar als die in actie komen blijft er niet veel over van dit tot boeiende geval......
(Overigens is dat Roundup in Nederland in de ban, al is het verbod geloof ik weer opgeheven.)

Groeten,

Menno

valentine

Hoe is het eigenlijk afgelopen met dit verhaal?

Groet,
Valentine

tekenaar

Een test van de botanisten van de uni van Ljubljana laat zien dat x bohemica hier in SLO wel kiemkrachtig zaad zet.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/