Robertskruid vs. Klein robertskruid

Gestart door Datura, mei 17, 2013, 09:15:58 AM

Vorige topic - Volgende topic

petraw

#30
Beste Kim,

Artikelen bij de BSBI die ingaan op de ondersoorten zijn online te vinden:
http://archive.bsbi.org.uk/Wats3p160.pdf
en
http://www.archive.bsbi.org.uk/wats3p270.pdf

En het artikel over de 'genecological studies' over beide soorten:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-8137.1957.tb06965.x/pdf

Groet,

Petra
Groet, Petra

ejslootweg

Als het iemand interesseert kan ik de grote artikelen van bijv. Yeo (1973, 2004) wel doormailen (dat artikel van Baker uit '57 wordt veel aangehaald en deels tegengesproken). Er is redelijk veel onderzoek gedaan naar de verwantschappen in deze groep Geraniums. Helaas gaat het in veel van de artikelen vooral om of soorten kruisen en niet over hoe die kruisingen er dan wel uitzien.

groeten, Erik



groeten, Erik

Oscar

Interessante discussie. Kwam zelf ooit een exemplaar van Robertskruid tegen met witte kroonbladen en geel stuifmeel: http://waarneming.nl/waarneming/view/69688204.

Met groet,
Oscar

petraw

Beste plantenadmin,

Is het mogelijk om dit draadje naar 'Achtergrond informatie over planten' te verplaatsen. Want er komt, nu er materiaal is verzameld, nog een antwoord op de mogelijke kruising.

Alvast mijn dank.

Groet,

Petra
Groet, Petra

petraw

Erik,

Dank voor het verplaatsen.

Groet,

Petra
Groet, Petra

RutgerB

Citaat van: petraw op mei 22, 2013, 14:13:21 PM
Beste mensen,
Citaat van: petraw op mei 21, 2013, 14:42:32 PM
Kim, Niet eens bij stil gestaan ... hybride, hm zou zomaar kunnen. En dus reden om morgen terug te gaan en goed te verzamelen voor het Nationaal Herbarium Nederland en ik heb Leni al op de hoogte gesteld dat ik beide kleuren zal verzamelen. Groet, Petra

Zoals gisteren geschreven zou ik vandaag teruggaan naar het Industrieterrein van Moerdijk om één en ander te verzamelen. Het eerste wat opviel langs de goederenspoorlijn is dat het stuk rails een aftakking is naar één van de bedrijven vanaf de hoofdspoorlijn, daar liggen twee spoorwegovergangen in. Bij de eerste, het dichtsbij de hoofdspoorlijn staat alleen Robertskruid (Geranium robertianum), na de overgang bijna alleen de lichtroze vorm (mogelijk dus de kruising G. robertianum x G. purpureum) en na de tweede spoorwegovergang bijna alleen Klein robertskruid (Geranium purpureum).

Onderstaand de foto's van het verzamelde materiaal, met links steeds Robertskruid, in het midden de mogelijke kruising en rechts Klein robertskruid.

De eerste foto laat de drie verschillende bloemen zien, waarbij er een verschil in grote is. Wat ook opvalt is dat Robertskruid rode kelkbladeren heeft, de mogelijke kruising een beetje rood en Klein robertskruid groene kelkbladeren heeft.

De tweede foto eerste rij, kleur van helmhokken/stuifmeel en tweede rij de lengte van de kelktanden t.o.v. van de kroonbladen.

Laatste foto, eerste rij lengte van de haren op de kelk en tweede rij de klieren tussen de haren (waarbij Robertskruid er bijna geen heeft en Klein robertskruid veel).

Blijft de vraag of Marc en ik echt de kruising hebben gevonden. Ik kan in mijn flora's en overige literatuur niets vinden over wat voor kenmerken er evt. zouden zijn. Of is het net als alle andere kruisingen kenmerken van beiden.

Nu gaat al het materiaal in de plantenpers (3x Klein robertskruid, 2x Robertskruid en 3x de mogelijke kruising) en na het drogen gaat alles naar het Nationaal Herbarium Nederland en dan hoop ik dat er uitkomst komt.

Groet,

Petra
Ik ben heel benieuwd naar de determinatie van het materiaal door het Nationaal Herbarium Nederland. Heb je uiteindelijk echt 3 keer een kruising verzameld?

petraw

Beste Rutger,

Het gaat om drie exemplaren die de kruising zouden kunnen zijn van dezelfde plek.

Leni is zeer geïnteresseerd. Komende week probeer ik haar te bellen om nadere afspraken te maken over één en ander. Vorig jaar heb ik trouwens (voor de verhuizing) heel de collectie van Robertskruid en Klein robertskruid nagekeken of er meer 'mogelijke kruisingen' tussen zaten. Die zitten er niet bij.
Groet, Petra

RutgerB

Ok, ik ben zeer benieuwd wat er uit komt. Ik vond recent ook een nogal dubieus Klein robertskruid; geel stuifmeel, kleine kroonbladen, wat kleiner blad, maar toch langere haren op de kelk;

Foto: Paul Van Sanden


M.V.S

Hoi Rutger,

Grappig dat ik bij die van jou ook meen te zien wat ik zag bij de exemplaren die Petra en ik vonden. Op jouw foto meen ik ook een lichtroze bloem te zien, en dat was bij onze mogelijke kruisingen ook
Groetjes, Marc

Weia

Zonder dit topic te kennen ben ik ook beide soorten goed gaan fotograferen. Ik link het maar even, dan is het makkelijker terug te vinden: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=283851
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Plantoon

Hi, ik reageer eventjes op een oude discussie met nieuwe gegevens.
- De combinatie van de kenmerken 'korte kroonbladen' en 'korte gelijkmatige kelkbeharing' lijkt me voldoende om tot G. purpureum te besluiten.
- Over de kleur van de helmhokken of het stuifmeel is geen overeenstemmig.
- De structuur op de zaden lijkt me verwaarloosd in alle discussies omtrent dit thema maar lijkt me ook belangrijk (ondanks het feit dat Flora Iberica zegt dat die strucuur nogal variabel is). Wat ik lees en/of zie: bij G. purpureum zijn de zaden hersenachtig met transversale inkepingen over heel de vrucht en bij G. robertianum lijken de structuren 'oppervlakkig aangebracht' door een slechte stukadoor.
- Het groen blijven van de kelkbladen van G. purpureum is slecht een aanwijzing want er zijn groene robertianums en ik heb ook een rode purpureum ontdekt.

Zie foto's hieronder:

Plantoon

Hieronder nog een fotootje van G. purpureum van Dirk Derdeyn.

Nathalie De Somer

De kelk van de mooie laatste foto heeft geen korte gelijkmatige beharing, dat lijkt in strijd met het eerder genoemde over Klein robertskruid.

Vruchten van Geranium:
https://dzn.eldoc.ub.rug.nl/?genus=Geranium&page=search&submit.x=7&submit.y=8

vriendelijke groet
Nathalie

dirder

Als je twijfelt (of het Klein robertskruid is) is het Robertskruid en als je niet twijfelt is het Klein robertskruid.


Citaat van: Nathalie De Somer op juli 22, 2019, 13:08:26 PM
De kelk van de mooie laatste foto heeft geen korte gelijkmatige beharing, dat lijkt in strijd met het eerder genoemde over Klein robertskruid.

Vruchten van Geranium:
https://dzn.eldoc.ub.rug.nl/?genus=Geranium&page=search&submit.x=7&submit.y=8

vriendelijke groet
Nathalie

Zou eventueel aan de omstandigheden kunnen liggen (een deel van de haren voorafgaand platgedrukt door m'n vingers). Ik ga er in de toekomst - dit topic indachtig - wat beter op letten.
Groeten, Dirk Derdeyn.

Plantoon

Dat overzicht van de Geranium-zaden is heel verhelderend (dank).
In samenhang met de foto van de robertianum van Dirk zien we het bewijs dat (zoals Flora Iberica zegt) de structuur op de zaden variabel is.
De foto van Dirk vertoont (itt met de afb. in het overzicht) wel duidelijke transversale structuren in het midden van het zaad maar ze zijn oppervlakkig, je kunt het geen rimpels of inkepingen noemen.

PS: aan de top van het zaad zijn er wel 'rimpels' bij beide soorten. Volgens de flora van Meise 1 tot 2  bij G. robertianum tov 4 bij G. purpureum.

dirder

Er staan bij mijn waarneming nog andere foto's overigens https://oudeversie.waarnemingen.be/waarneming/view/174444889 . De beharing op de kelk indien niet platgedrukt wijkt maar weinig af bij m'n andere waarnemingen van Klein robertskruid . Zaad voldoet perfect aan de beschrijving in Stace/ Flora Gallica en de afbeelding op de digitale zadenatlas. 
Groeten, Dirk Derdeyn.