wants in de Groote Peel?

Gestart door kjell nilsen, mei 15, 2013, 07:00:10 AM

Vorige topic - Volgende topic

kjell nilsen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/76053404
Wants onbekend - Heteroptera indet. gezien op 2013-05-11 Groote Peel (geheel)
Foto's:


bij voorbaat dank Kjell Nilsen

thijsdegraaf

Berkenschildwants (Elasmostethus interstinctus). Familie Bloemenwantsen (Acanthosomatidae).  :)

kjell nilsen

Hartelijk dank vor de determinatie. Met groeten, Kjell.

Mark Lammers

Wil je hem op onzeker zetten? Zonder foto van zijn kont is E. minor niet uit te sluiten.

thijsdegraaf

#4
Tja.. Je hebt wel gelijk natuurlijk. Die is zeldzaam en er staat nog geen enkele foto op waarneming.
Voor Kjell:
Elasmostethus minor leeft monofaag van de bessen van rode kamperfoelie Lonicera xylosteum, een plant die in Nederland alleen van nature voorkomt op vochtige, kalkrijke grond in Zuid Limburg en duinstreek. Maar er schijnt ook een zwervend exemplaar in Bemelen te zijn gevonden. 
Informatie uit: http://www.repository.naturalis.nl/document/94039

Arp

Hoi saampies,

Het is natuurlijk "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" interstinctus, maar Berend heeft ooit gevraagd of we ze zonder afdoende controle van de genitaalsegmenten (kan van buiten) allemaal als onzeker in willen voeren. Terecht natuurlijk, want dat zijn ze ook, prinicipieel.

Probleem is een beetje dat dit "nuttig" is zolang iedereen zich ervan bewust is en zich eraan houdt - dan zou de database "zuiver" blijven in dat opzicht. Helaas is dat niet de praktijk. Heel veel waarnemers zetten alles op "zeker", ook als ze feitelijk geen idee hebben. Dat is op zich niet erg. De waarnemer mag zich best "zeker" voelen en dat communiceren (en het dan fout hebben), maar het gaat in de presentatie een beetje mis omdat het "zeker" van de waarnemer als een soort universeel "zeker" in de overzichten gepresenteerd wordt. De database zou dus een andere mogelijkheid moeten hebben om zulke gevallen te duiden.

Sinds enige tijd is er bijvoorbeeld de "nieuwe" mogelijkheid om als "zeker" ingevoerde waarnemingen goed te keuren met "hoge waarschijnlijkheid", ik heb er eigenlijk nog niet mee gespeeld om te kijken hoe dat in overzichten tot uitdrukking komt.

Misschien is dit een goed alternatief voor Berend - dan zou het niet meer uitmaken of een waarnemer het zeker vindt of niet, want hij kan zelf aangeven dat de validatie niet 100% is. Ik ga het hem vragen.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#6

Ha Arp,
Bij een mij onbekend insect kijk ik altijd of er informatie bij staat over look a likes. http://waarneming.nl/soort/info/8506
Bij de Berkenschildwants staat wel de  Acanthosoma haemorrhiodalis met uitleg genoemd. Die ken ik nu wel. Maar niet de minor. Dat zou dus wel handig zijn. En de afspraak over het zeker of onzeker zetten van het beestje moet er bij staan.
Waarnemers die niet zo veel op het wantsenforum zitten zullen dergelijke afspraken nu niet weten. Ik wist het eigenlijk wel, maar was het vergeten. Sorry Berend.  ;D  Blijft het probleem inderdaad, dat je voor een heel zeldzame wants een hele groep op onzeker zet. Als je dat steeds doet, worden beide soorten zeldzaam!
We hebben enkele jaren geleden, die discussie bij het zevestippelig lieveheersbeestje gehad kan ik me herinneren.
Maar er zijn natuurlijk onzettend veel insecten waarvoor het geldt.
Jouw voorstel lijkt me inderdaad handiger! Berend ligt trouwens wat op achter bij het goed- en afkeuren.  :)

Arp

#7
Ha Thijs,

Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Sinds kort mag ik (tijdelijk?) ook een beetje aan de soortinfo bij de Hemiptera knutselen, maar was aan deze nog niet toegekomen. Ik heb een stukje van je tekst gejat en er dit van gemaakt (en dit).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

Ja! Zo is het helemaal goed Arp! Complimenten.  :duim:

John Bouwmans

Citaat van: Arp op mei 17, 2013, 15:44:07 PM
Ha Thijs,

Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Sinds kort mag ik (tijdelijk?) ook een beetje aan de soortinfo bij de Hemiptera knutselen, maar was aan deze nog niet toegekomen. Ik heb een stukje van je tekst gejat en er dit van gemaakt (en dit).
Van mij mag je bij alle soortgroepen de soortinfo onder handen nemen Arp, maar ook als je alleen Wantsen doet is het al een heel gemak voor ons gebruikers. Weer TOP zoals  zo vaak  :duim: :duim: :duim:
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Michiel en Milka

Kan deze met deze foto's dan op zeker? (10mm)
http://waarneming.nl/waarneming/view/75153914
Berkenschildwants - Elasmostethus interstinctus gezien op 2013-04-14 Ede - Veldhuizen
Foto's:
Groet, Michiel